Familie & Relatii

#anxietate #smartphone #nomofobia #teama de a ramane fara telefon

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Cum se manifesta nomofobia - teama de a ramane fara telefon

Nomofobia este o tulburare psihica relativ noua, care a fost etichetata astfel de catre o organizatie britanica, in 2010. Ea se refera la anxietatea resimtita de utilizatorii care raman fara telefoane mobile (de aici si numele de no-mobile-phone phobia). Cercetarile au gasit ca peste jumatate dintre utilizatorii de telefoane mobile au devenit anxiosi atunci cand au ramas fara baterie, si-au pierdut telefonul sau au ramas fara semnal. Aceasta anxietate duce la niveluri de concentrare scazute si tensiune arteriala ridicata.

 

Oamenii au ajuns sa isi verifice telefoanele celulare in jur de 110 ori pe zi, cu o frecventa ridicata seara, o data la 6 secunde.

Acest fapt, de a fi decontectat de la viata sociala virtuala, se explica si din cauza faptului ca majoritatea am transferat atentia si emotiile aferente relatiilor apropriate catre cele virtuale. Astfel, oamenii au ajuns sa isi verifice telefoanele celulare in jur de 110 ori pe zi, cu o frecventa ridicata seara, o data la 6 secunde.

La nivel evolutionist, pierderea obiectului care il conecteaza pe utilizator la o intreaga lume virtuala se explica prin frica de marginalizare sau alienare. Excluderea sociala este o ruptura sociala, o detasare de un anumit grup sau relatii sociale. Sansele oamenilor de a supravietui in timpuri ancestrale au crescut in momentul in care au format grupuri inchegate pe baza cooperarii reciproce. Pe de alta parte, oamenii au supravietuit datorita faptului ca au inceput sa adune si sa foloseasca in beneficiul lor informatia despre mediul inconjurator. Un om neinformat este un om care se poate arunca orbeste in fata pericolului. Asadar, este inscris in codul nostru genetic sa fim avizi dupa informatie, pentru a ne diminua anxietatea in fata necunoscutului, si sa o discernem pe cea relevanta proximal (daca ceva se intampla aproape de mine e important).

Extrapoland, pierderea obiectului, care pe de-o parte ii confera individului senzatia ca apartine unui grup si pe de alta ii ofera informatie considerata vitala, poate duce la un nivel de anxietate ridicat.

Totusi, nu se poate vorbi de o dependenta in sensul strict al cuvantului, dar potentialul exista. O dependenta adevarata implica o toleranta crescuta a substantei utilizate (precum droguri sau alcool), asadar e nevoie de un uz din ce in ce mai ridicat pentru a obtine efectul dorit.

Tehnologiile moderne (tablete, smartphone etc.) pot fi adictive pentru ca sunt psihoactive, in sensul in care iti pot altera starea de spirit si uneori pot oferi sentimente placute.

 

Cum putem controla impulsul de a ne verifica telefonul de 110 pe zi? Constientizati de fiecare data cand puneti mana pe telefon, astfel incat verificarea acestuia sa nu mai fie un automatism, nu raspundeti de fiecare data cand face bip, inchideti telefonul incepand cu o anumita ora, seara, fiti disciplinat (nu raspundeti cand acordati timp copiilor, conduceti masina, sunteti intr-o intalnire, beti o cafea cu un prieten, sunteti la cinema).

 

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea