Familie & Relatii

#aplicatii RV #realitate virtuala #psihoterapie

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Cum poti scapa de frici cu ajutorul realitatii virtuale

Psihoterapia cu ajutorul realitatii virtuale este o terapie de expunere deosebita, pentru ca ea nu este nici in practica si nici in imaginatie, ci intr-o realitate virtuala (RV). Tehnologia RV merge un pas mai departe inlesnind interactiunea dintre om si o interfata de computer si poate fi accesata pe internet sau din cabinetul psihoterapeutului.

 

Observatia ca anumiti stimuli virtuali genereaza o anxietate reala insotita de simptome fiziologice a condus la integrarea acestor aplicatii moderne in spectrul tehnicilor interventiilor psihoterapeutice, indiferent de orientarea psihoterapeutului. RV este mai mult decat o tehnologie, ea este o interfata de comunicare si o experienta convingatoare.

Incepand cu anul 2000, aplicatiile RV au fost in mod sistematic folosite in domeniul psihoterapiei si s-au dovedit foarte eficace in tratamentul variat al fobiilor specifice.

RV creeaza un mediu sigur pentru clientii expusi situatiilor fobice, fara ca acestia sa isi piarda confidentialitatea sau sa existe riscul sigurantei personale, asa cum ar fi existat prin expunerea in vivo. Astfel, mediul virtual permite clientului sa experimenteze diverse situatii anxiogene pentru el in mediul sigur si confortabil al cabinetului psihoterapeutului.

 

Desi RV in psihoterapie are aplicatii in mai multe domenii clinice, ea are rezultate foarte bune in fobii, stresul posttraumatic, alcoolism sau chiar tulburari de alimentatie.

In cazul stresului posttraumatic a fost obtinuta o diminuare a simptomelor in proportie de 15% - 67% dupa doar sase luni de tratament. In cazul fricii de avion, 20% dintre clientii care au folosit tehnica imageriei, 80% dintre cei care au folosit tratament cu RV si 100% dintre cei care au folosit atat RV, cat si biofeedback au fost capabili sa zboare din nou cu avionul dupa opt saptamani de terapie. O serie de studii germane ale Universitatii din Würzburg au aratat eficacitatea RV: chiar si expunerea pe termen scurt la RV intr-o singura sesiune este folositoare in a trata frica de avion.

Cum ajuta RV?

Cum se poate schimba clientul in psihoterapie cu ajutorul RV? Chiar adaca aceasta intrebare are multe variante de raspuns, in general, schimbarea vine din concentrarea intensa pe o experienta particulara. Prin explorare, poate retrai multe dintre elementele semnificative asociate cu ea si sa le faca disponibile pentru o reorganizare din perspectiva lui. Intr-un fel, clientul are posibilitatea de a-si nara din nou povestea, asa cum doreste.

Astfel, specialistii considera ca pe baza acestui model, avem abordarea bazata pe insight tipica psihanalizei, reorganizarea schemei scopurilor din terapia cognitiva, analiza functionala din activarea comportamentala, focusarea pe relatiile interpersonale din terapia interpersonala sau imbunatairea constientizarii experientei din terapiile experientiale.

In cele din urma, RV poate fi descrisa ca un sistem imaginar avansat: o forma experientiala de imagerie, care este la fel de eficienta ca si realitatea in inducerea unor raspunsuri de tip emotional.

RV poate juca un rol important in psihoterapie ca o forma particulara de tehnica suportiva, contribuind la relatia terapeut-client, precum si la imbunatatirea mediului terapeutic. Astfel RV poate veni in sprijinul acceptarii, al lucrului orientat catre solutii, al respectului pentru mecanismele de coping ale clientului, al concentrarii pe punctele forte, luarea de decizii si autonomia acestuia. In acest sens, experienta virtuala este un mediu de imputernicire in plus pe care psihoterapia il oferea deja clientilor.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii
Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea