Familie & Relatii

#depresie #indecizie cronica #lipsa vointei #abulomania

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: Ce tulburari poate ascunde incapacitatea cronica de a lua decizii

Desi multi dintre noi avem uneori greutati in a lua decizii, abulomania este o tulburare psihica in care pacientul afectat nu poate lua decizii absolut deloc, suferind de o “paralizie a analizei”.

 

Uneori, abulomania este confundata cu abulia, care este o tulburare neurologica, ce duce la o tulburare scazuta a motivatiei, tradusa prin "lipsa de vointa".

Pe de alta parte, abulomania este asociata cu anxietatea, stresul, tulburarea de personalitate de tip dependent, tulburarea obsesiv compulsiva (TOC) si depresia, iar uneori poate afecta in mod serios viata pacientului.

Desi indecizia este un fenomen destul de frecvent, literatura stiintifica dedicata acestui subiect este oarecum limitata.

O persoana care are probleme legate de luarea de decizii experimenteaza, de fapt, urmatoarele greutati: dificultate in evaluare, lipsa informatiei, nesiguranta rezultatului, amanare, viziune ingusta tip-tunel si comportament disfunctional postdecizional (ingrijorare excesiva).
 

Exista cativa descriptori pentru indecizie si care ne indica daca persoana are abulomanie sau nu: luarea de decizii ia un timp indelungat, luarea de decizii este extrem de dificila, nu stie cum sa se decida, nesiguranta perceputa in timpul luarii de decizii, intarzierea acestora, evitarea deciziilor, lasarea deciziilor pentru altii, schimbarea deciziilor foarte des, ingrijorarea fata de decizia luata, regretul fata de decizia luata.

 

Unii descriptori privesc comportamentul persoanei, in timp ce altii se raporteaza la partea de cognitie sau emotie, de aceea atunci cand adresam abulomania trebuie avuti in vederi toti acesti factori.

Multe dintre nehotarile noastre sunt alimentate de frica intensa de consecinte negative. Ca sa poti lua o decizie, iti trebuie si curajul de a-ti asuma ca poti gresi. Luarea unei decizii nu inseamna neaparat trecerea la actiune. Daca reusesti sa te eliberezi de nevoia de a fi perfect, poti sa te descatusezi si de povara neluarii unei decizii.

Uneori abulomania poate fi o tulburare in sine, alteori ea poate semnala existenta altor tulburari psihice precum TOC sau depresie.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii

Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea