Familie & Relatii

#hipnoza #mituri hipnoza #Jeffrey Zeig #hipnoza fumat #hipnoza slabit

Expertul Acasa.ro, psiholog Ingrid Schiffer: Puterea hipnozei

Hipnoza a frapat din cele mai vechi timpuri curiozitatea si imaginatia oamenilor. Transa hipnotica a fost si este considerata inca de catre multe persoane ca fiind o forma de magie sau o experienta periculoasa de pierdere a controlului, astfel incat anumite mesaje ar putea fi introduse "cu forta" in mintea noastra. Lamuriri despre hipnoza aflati din interviul cu dr. Jeffrey Zeig, unul dintre cei mai renumiti psihoterapeuti din lume, pe care l-am realizat unui workshop sustinut de la Bucuresti.

Dr. Jeffrey Zeig este expert in hipnoza clinica si terapie ericksoniana. El a fost ucenic direct al psihiatrului american Milton Erickson, o autoritate mondiala in hipnoterapie si in psihoterapia strategica de scurta durata, considerat a fi una dintre cele mai creative si ingenioase personalitati psihoterapeutice ale tuturor timpurilor. Erickson credea ca „schimbarea este nu numai posibila, ci si inevitabila.” In hipnoza ericksoniana, comunicarea se produce pe doua niveluri: constient si inconstient, pentru a genera noi raspunsuri comportamentale.

Exista inca multe mituri legate de hipnoza, dar in psihoterapie lucrurile stau altfel...

Dr Jeffrey Zeig: Hipnoza poate fi comparata cu strategiile de marketing. Este o modalitate de potentare si de amplificare a mesajului. Elementele esentiale care fac ca o reclama sa vanda produsul sunt: amplificarea mesajului, “impachetarea” sa intr-o forma atractiva cu ajutorul muzicii, a graficii... Eu fac un lucru asemanator atunci cand amplific mesajul terapeutic cu ajutorul transei hipnotice, astfel incat transa sa devina un mijloc pentru a facilita o priza de constiinta asupra a ceea ce inconstientul nostru stie deja. Scopul transei nu este acela de a obtine o stare de somnolenta, de ameteala, ci de trezire a posibilitatilor, a potentialului si puterilor interioare ale oamenilor.

Cum se diferentiaza hipnoza ericksoniana de modelul traditional?

Dr Jeffrey Zeig: Hipnoza traditionala este orientata dinspre exterior inspre interior. In hipnoza traditionala, puterea este atribuita hipnotizatorului. Acesta introduce sugestii – pozitive sau negative – in mintea clientului. De exemplu, in abordarea traditionala, hipnoterapeutul ar spune clientului aflat in transa ca tigarile au un gust oribil si miros respingator, pentru a provoca dezgustul de tutun. In abordarea ericksoniana, lucrurile se petrec in directie inversa, dinspre interior spre exterior. Ea activeaza resursele interioare ale clientului, astfel incat el sa devina capabil de a produce schimbarea. Cu totii avem puteri si capacitati nebanuite si nu suntem constienti de faptul ca dispunem de posibilitati nelimitate.

In psihoterapie, hipnoza poate fi folosita pentru a reduce dureri fizice si psihice, pentru controlul greutatii corporale, pentru renuntarea la fumat, ea poate trata disfunctii psihice precum: anxietatea, depresia sau poate reduce semnificativ nivelul de stres etc. Ea nu este insa o „pilula“ pe care o iei ca sa scapi de ceva anume.

Ce invatam din hipnoza?

Dr. Jeffrey Zeig: Hipnoza ne invata despre modul in care oamenii raspund la indici minimali, fara a sti carui stimul ii raspund. Hipnoza ne invata despre cum mintea ne poate influenta corpul. Este uimitor. Putem folosi hipnoza pentru tratarea negilor… si ar fi o realizare cu adevarat remarcabila daca cineva ar putea da o explicatie stiintifica modului in care ceea ce se petrece in mintea noastra influenteaza excrescente de natura virotica ale pielii. Hipnoza este folosita cu succes pentru a trata sindromul intestinului iritabil. Ea este folosita cu succes in diverse afectiuni dermatologice, deci in tratarea bolilor de piele, in chirurgie, in stomatologie etc. Hipnoza are o istorie lunga si plina de succese in medicina.“

Cum functioneaza ea?

Dr. Jeffrey Zeig: Hipnoza face parte din biologia noastra, din modul in care noi functionam. Atunci cand practicam hipnoza, lucram cu elemente ale trairii noastre obisnuite, pe care le recombinam in scopuri terapeutice. Asemenea elemente ar putea fi: focalizarea sau fixarea atentiei, capacitatea noastra de a produce anumite comportamente in mod automat, modalitati de intensificare a trairilor interne, modul nostru de raspuns intr-o maniera social… Terapeutul utilizeaza toate aceste elemente si le recombina pentru a obtine o stare interna care le permite oamenilor sa-si depaseasca posibilitatile si capacitatile lor obisnuite. Am vazut oameni care, aflati in stare de transa, au suferit interventii la nivelul pielii fara ca ei sa piarda un strop de sange, deci au reusit sa-si controleze circuitul sanguin. Ar trebui sa devenim constienti de puterea mintii noastre, iar hipnoza este doar una dintre tehnicile care demonstreaza inimaginabila putere a mintii in influentarea a ceea ce se petrece la nivelul corpului nostru. Daca o gandire negativa poate avea ca rezultat producerea unei gauri in stomac, atunci ideatia pozitiva poate fi folosita pentru a aduce vindecarea. Iar hipnoza este un mijloc de acces la potentialul natural al omului, necesar pentru vindecare.

Ingrid Schiffer

psiholog, psihoterapeut

Telefon : 0728.042.470
E-mail: schiffer.ingrid@portrait101.ro, schiffer.ingrid@gmail.com
Adresa: Timisoara, judeţul Timis, Calea Dorobanţilor nr. 34
Web: www.portrait101.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ingrid Schiffer

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea