Familie & Relatii

#disfunctii sexuale #anorgasmia # lipsa orgasmului #tulburarea de orgasm a femeii

Expertul Acasa.ro, psiholog Ingrid Schiffer: Cum se trateaza lipsa orgasmului la femei?

Clasificarea disfunctiilor sexuale are la baza „ciclul de raspuns sexual“ elaborat de cercetatorii americani Masters si Johnson (1966) si descrie disfunctiile de natura sexuala in functie de momentul aparitiei lor intr-una din cele patru faze ale ciclului de raspuns sexual: dorinta, excitatie, orgasm sau rezolutie. Tulburarea de Orgasm a Femeii este o tulburare sexuala frecvent intalnita, care se manifesta prin intarzierea sau absenta orgasmului dupa o faza de excitatie sexuala normala si o stimulare adecvata din partea partenerului. Ea are un impact psihologic puternic si cauzeaza dificultati in relatia de cuplu.

 

Simptome des asociate anorgasmiei sunt teama de esec („nici de data asta nu voi reusi”), inhibitia dorintei sexuale (“nu simt placere sau ma prefac, deci am tot mai putina pofta”) si evitarea contactului sexual (“mai bine nu mai incerc”).

Multe femei cu anorgasmie pot atinge orgasmul prin masturbare directa, dar nu si in prezenta partenerului.

Intelegerea noastra despre Tulburarea de Orgasm a Femeii a suferit o serie de modificari de-a lungul timpului. La inceputul secolului XX, psihanaliza (prin Sigmund Freud) sugera ca femeia poate experimenta sexualitatea matura doar prin orgasmul vaginal, ca rezultat al contactului sexual. Alte moduri de a avea orgasm, cum ar fi stimularea clitoridiana, ar reflecta inadecvat feminitatea.

Cateva decenii mai tarziu, cercetatorii americani Alfred Kinsey, William Masters si Virginia Johnson au contrazis aceasta ipoteza, spunand ca toate tipurile de orgasm sunt identice atat din punct de vedere psihologic, cat si fiziologic, indiferent de natura stimularii.
 

Lipsa orgasmului in absenta stimularii clitoridiene in timpul actului sexual este astazi considerata ca fiind o variatie normala a raspunsului sexual al femeii, deci femeia poate ajunge la orgasm fie prin stimulare clitoridiana, fie in urma penetrarii.

 

Conform DSM-IV-TR (Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale, editia a IV-a, revizuita), femeile care au orgasm prin stimulare clitoridiana, dar nu si prin stimulare intravaginala nu mai indeplinesc criteriile de diagnostic pentru Tulburarea de Orgasm.

Un impact psihologic puternic asociat absentei orgasmului este astazi necesar pentru stabilirea diagnosticului.

Ce fel de cauze psihologice pot determina sau intretine o problema sexuala la femeie? Implicatiile psihologice ale disfunctiilor sexuale sunt actualmente recunoscute ca fiind o componenta importanta atat in simptomatologia, cat si in etiologia tulburarilor. In anul 1980, Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale (editia a III-a) a introdus conceptul de „disfunctie psihosexuala“. Termenul „psihosexual“ a fost ales pentru a pune accent pe componenta psihoemotionala inclusa in geneza tulburarilor sexuale.

Cauzele psihologice care pot determina sau intretine o problema sexuala la femeie pot fi multiple: o educatie excesiv de rigida, lipsa informarii sau credinte eronate cu privire la sexualitate, experienta sexuala anterioara, probleme de comunicare intre parteneri, ostilitate fata de partener, teama de infidelitate, sentimentul de rusine fata de partener, teama de respingere, sentimente de vinovatie, anxietatea de performanta (sau teama de esec), traume psihologice, devalorizarea propriei persoane, probleme de imagine corporala, nevoia de control sau frica de a se abandona, reactia psihologica la anumite probleme medicale etc.

Care este mecanismul psihologic al producerii tulburarilor sexuale?

Mecanismul producerii tulburarilor sexuale are doua aspecte importante: hiperatentia si hiperintentia. In urma unor experiente neplacute repetate (lipsa satisfactiei sexuale, disconfort fizic in timpul actului sexual), persoana abordeaza activitatea sexuala cu anxietate anticipatorie (teama in fata unui nou posibil esec). Temandu-se, ea se concentreaza asupra rezultatelor (hiperatentia), astfel incat atentia ei se abate de la partener si ea nu mai este receptiva la stimularile primite. In consecinta, excitatia scade, moment in care intervine hiperintentia (persoana se straduieste mai mult). Cu cat se straduieste mai mult, cu atat rezultatele se deterioreaza si cercul vicios se inchide.

Exista tratamente eficace!

Interventia terapeutica a tulburarii orgasmice la femeie are ca obiective promovarea schimbarii in atitudine si in credintele despre sexualitate, inlaturarea anxietatii, asocierea comportamentului sexual cu emotii pozitive, invatarea abilitatii de a atinge orgasmul si satisfactia.

Tehnici utilizate:

  • psihoeducatia – explicarea mecanismului de producere a problemelor;
  • invatarea relaxarii – exercitii de relaxare musculara si controlul respiratiei;
  • explorarea propriului corp;
  • reeducarea musculara – exercitiile Kegel;
  • dereflexia – persoana, in loc sa se autoobserve, invata sa uite de sine (prin focalizarea atentiei in momentele de intimitate pe diferitele canale senzoriale, succesiv).
  • tehnica imaginatiei dirijate, menita sa amplifice fanteziile cu caracter erotic – rescrierea scenariului erotic; repetarea in stare de relaxare a scenariului si amplificarea deliberata a gradului de excitatie;
  • desensibilizare sistematica – exercitiul Sensate Focus;
  • restructurare cognitiva – identificarea gandurilor negative si inlocuirea lor cu ganduri alternative mai adaptate;
  • hipnoza clinica pentru abandonarea controlului constient in favoarea controlului inconstient si dezvoltarea spontaneitatii; tehnica ecranului mental; progresia de varsta (vizualizarea viitorului cand problema va fi disparut);
  • tehnici de imbunatatire a abilitatilor de comunicare in cuplu.

Ingrid Schiffer
psiholog, psihoterapeut
Telefon
: 0728.042.470
E-mail: schiffer.ingrid@portrait101.ro, schiffer.ingrid@gmail.com
Adresa: Timisoara, judetul Timis, Calea Dorobantilor nr. 34
Web: www.portrait101.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ingrid Schiffer