Familie & Relatii

#nevoi relatii virtuale # relatii online #beneficii relatii virtuale #relatii virtuale

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Ce nevoi satisfac relatiile virtuale?

Retelele de socializare au explodat in ultimii ani! Daca nu ai cel putin un cont pe undeva, nu existi! Mai nou, chiar si chestiuni oficiale se discuta, se dezbat, se anunta pe Facebook! Lumea isi prezinta demisia sau nasterea copilului, isi impartaseste cele mai banale momente zilnice sau cele mai grave situatii, isi rezolva dileme sau conflicte, isi promoveza afacerile sau stupiditatea... intr-o curgere rapida si aproape nedigerata.

 

Altii afiseaza o fericire tampa, care nu are nicio legatura cu realitatea, o inteligenta indoielnica sau o cultura de-a dreptul superficiala. Se dezvolta astfel relatii virtuale (personale sau profesionale), care risca sa le puna in pericol pe cele reale, chiar daca atunci cand sunt confruntati cu problema, oamenii spun ca nu e nimic serios.

Poate ca asta este reprezentarea vietii, dar dincolo de trend, oare ce nevoi ating in om relatiile virtuale? Oare ce beneficiu atat de mare ii aduce incat sa-i ocupe atat timp, consum si sa presupuna uneori si riscuri, ajungand chiar sa devina o dependenta? Oare chiar creeaza dependenta?

O relatie este cu atat mai viabila cu cat ea satisface cat mai multe dintre nevoile relationale. O sa le luam pe rand, intelegand in ce masura relatiile virtuale reusesc sa le implineasca sau prezinta un avantaj fata de cele concrete. Precizez ca ma voi raporta la cateva dintre nevoile relationale descrise de Jacques Salomé.

Nevoia de se exprima – virtualul iti permite sa exprimi ceea ce poate nu ai avea curaj in conditii reale. Cel din spatele ecranului se poate simti in siguranta pentru a avea libertatea de a se spune pe el insusi. Problema apare atunci cand nu-l exprim pe cel care sunt, ci pe cel care as vrea sa fiu sau pe cel pe care mi-l imaginez la nivel ideal. Asta pentru că lipsa interactiunii directe permite crearea unei false identitatii, a unui Eu ideal, supradimensionat de calitati si autoaprecieri.

Nevoia de a fi inteles – sigur ca si in comunicarea vituala se incearca o exprimare cat mai explicita... sau nu. In cazul unui dialog scris (chat), apar adesea decalaje intre mesaje, dar utilizatorii “profesionisti” stiu deja asta si pot depasi aceasta bariera. Cred ca dintre toate nevoile, aceasta este cea mai fragila pentru ca se poate crea usor senzatia ca sunt inteles sau ca il inteleg pe celalalt, fara insa sa fie o senzatie autentica sau pot transmite faptul ca am inteles, desi sa nu fie asa! Intr-o relatie directa poti sa sesizezi mai usor nonintelegerea celuilalt, prin limbajul sau nonverbal, anulat in mediul virtual.

 Nevoia de a visa – este una dintre nevoile cele mai satisfacute in plan virtual! Aici poti sa fii oricine, poti sa spui ca faci orice imi trece prin cap, sa inventezi povesti de viata, experiente sau identitati. Probabil ca viata nu ne permite sa visam foarte mult. Odata cu maturizarea, visarea capata o conotatie negativa. Un tip visator este un personaj cu capul in nori, pe care nu te poti baza, imatur etc. Dar iata ca mediul virtual implineste aceasta nevoie de a visa, poate chiar prea mult!

Nevoia de intimidate – in varful patului sau cocosat la birou, imbracat lejer sau mai deloc, nearanjat si poate chiar neglijent ca aparitie, poti sa conversezi linistit, asa ca relatiile virtuale asigura o intimitate... casnica! Nu te mai deranjeaza vecinul de masa sau chelnerul, nu trebuie sa rezervi vreun separeu sau sa cauti o banca ferita de ochii lumii in parc, caci o relatie virtuala are suficienta intimidate, in care poti sa confabulezi linistit!

Nevoia de a influenta mediul – acesta este o nevoie care cred ca este destul de vulnerabila la nivel virtual, pentru ca ai nevoie de un mediu fizic... ca sa-l poti influenta, ca sa-ti lasi amprenta acolo. Asa ca, probabil aceasta este nevoia cea mai putin satisfacuta, desi anumite decizii pe care le poti lua intretinand o relatie virtual isi pot gasi implinirea in plan real.

Nevoia de a fi recunoscut – virtual vei fi recunoscut doar in ceea ce promovezi despre tine. Vei fi recunoscut in calitatile pe care le pretinzi. Cred insa ca nevoia aceasta presupune totusi recunoasterea la nivel autentic. Fiecare ne dorim sa fim recunoscuti si acceptati asa cum suntem, cu bunele si cu mai putin bunele noastre, ori daca in virtual nu suntem autentici, atunci aceasta nevoie devine un falset.

Nevoia de a fi valorizat – da, relatiile virtuale chiar te valorizeaza, iti dau sentimentul ca esti minunat, special, apreciat pentru ca poza ta primeste nu-stiu-cate like-uri sau pentru ca primesti cereri de prietenie de la persoane de care habar n-ai. Nevoia de valorizare este satisfacuta, uneori poate exacerbat, dar si aici avem indoieli privind autenticitatea acestori valorizari.

In concluzie, relatiile virtuale prezinta cateva beneficii demne de luat in seama. Mai mult, jongland cu un Eu ideal sau idealizat, primind valorizari si aprecieri, se genereaza o stare de bine! Acolo pot sa fiu eroul care nu sunt in viata! Acolo pot sa fiu mai bun, mai frumos, mai destept – sau cel putin sa afisez asta! Iar aceasta stare de bine este cea care... creeaza dependenta! Asa ca ne vom intoarcem mereu acolo... cautand-o!

Ma puteti gasi pe "Fericiti cei ce comunica". 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea