Cadoul este, pana la urma, manifestarea afectiunii catre celalalt, este maniera in care incercam sa-i transmitem un mesaj, o emotie, un gand. Cred insa cele mai frumoase cadouri sunt cele care produc cele mai frumoase emotii. Daca ar fi sa incerc o clasificare a cadourilor, evident subiectiva, le-as imparti in cateva mari entitati, mai degraba stilistice, decat statistice:
- Cadourile (indelung) asteptate – cati dintre noi nu-si amintesc cum in copilarie asteptam luni in sir, poate chiar ani, vreo bicicleta, trotineta, niste patine sau cine-stie ce trenulet de jucarie si ce bucurie imensa traiam atunci cand le primeam, cu cata grija le pastram si le pretuiam. Acum, din pacate, copiii au un timp de asteptare mic, chiar prea mic, ceea ce are ca repercusiuni scaderea tolerantei la frustrare, adica nu pot accepta un refuz, ajungand sa fie chiar violenti. Vor acum, vor rapid, vor imediat, iar cand nu se intampla, traiesc asta cu suferinta. In egala masuta, atunci cand primesti prea repede, nu lasi loc dorintei sa creasca in tine, iar o dorinta mare produce la satisfacere o emotie mare! Asa ca faceti din Craciun un moment de implinire a unor dorinte ce locuiesc deja de o vreme in celalalt.
- Cadouri personalizate – nu, nu ma refer la tricourile cu poza impricinatului sau la vreo cana cu ”Cel mai bun coleg”, ci la cadourile care sa aiba legatura cu ceea ce persoana este sau cu interesele, cu preocuparile, cu aspiratiile sale. Spre exemplu, daca stii ca e pasionat de Egiptul Antic sau ca studiaza ferigile, atunci comanda-i cea mai noua carte in domeniu! Daca stii ca-si doreste sa ajunga in Japonia, cumpara-i primul ghid de conversatie romano-japonez! Daca-i place sa gateasca, atunci tigaia pe care si-a dorit-o sau oala despre care vorbeste nonstop pot sa fie cadourile perfecte! Genul acesta de cadouri presupun un pic de research. Trebuie sa cunosti destul de bine persoana si sa studiezi un pic aria sa de interes, efortul insa merita!
- Cadourile-poveste – aici se-nscriu cadourile care au un sens doar in cadrul relatiei dintre cei doi, spun o poveste stiuta doar de ei. Spre exemplu, daca ii leaga faptul ca s-au sarutat prima oara sub umbra unui tei inflorit, atunci pot sa-si daruiasca un ceai de tei! Poate parea banal din exterior, dar pentru cei doi, va fi un moment de taina! Daca am trait o vacanta minunata la Paris vara aceasta, pot sa ofer un glob in care sa fie creionat un Tour Eiffel! Un mic simbol al unui moment trait doar in doi poate fi ingredientul unei seri perfecte!
- Cadourile de tip noi experiente – daca inca nu a zburat cu avionul usor, nu a trait o zi la un spa de lux, nu a exprimentat un meniul vegan, o plimbare cu limuzina sau un dans din buric, un voucher cu o experienta inedita poate sa fie un cadou nu numai ingenios, ci si memorabil! Din fericire, piata abunda si de astfel de oferte, dar si aici e nevoie de un mic de efort, mai ales de timp. Este adevarat ca genul acesta de cadouri se potriveste persoanelor ceva mai indraznete, care au deschidere catre nou, inovativ, creativ.
Sigur ca ideile de mai sus nu au decat un rol orientativ. Cadoul perfect esta cadoul care se potriveste destinatarului, nu expeditorului. Insa, indiferent de ce alegeti, nu uitati sa-l impachetati, sa-i puneti pampon si sa asezati intr-o punguta de cadouri, care sa vina in completarea cadoului!
In concluzie, faceti din cadou un moment, o amintire pe care cel care o primeste sa o poarte cu drag toata viata!
Ma puteti gasi si pe "Fericiti cei ce comunica".