Familie & Relatii

#esec scolar # esec copil # esec parinti # cum ajuti copilul

Expertul Acasa.ro, psiholog Alina Chifu: Cum ajuti copilul sa depaseasca un esec. Sfaturi practice

Pentru a intelege mai bine de ce apare esecul scolar este necesar sa vedem cateva cauze care pot conduce la rezultate slabe ale copiilor, ce aspecte pot infuenta aceasta situatie si gasim astfel raspunsul la ce putem facem ca acesta sa depaseasca perioada dificila.

Un motiv important este ca parintii nu se implica suficient in viata de scolar a copilului. Un altul acela ca unele dintre cadrele didactice nu folosesc metode si mijloace adecvate pentru motivarea elevilor. De asemenea, exista evenimente traumatice, cum ar fi pierderea unui membru al familiei, situatii stresante - confictele dintre parinti – ar putea face ca un copil sau chiar un adolescent sa nu se ridice la asteptarile sale sau ale celor din jur.

Recomandari pentru parinti:

  1. Acordati miminum 15-20 minute zilnic in scopul de a cere informatii despre activitatile sale cotidiene, asa incat saaveti ocazia de a constata orice neplacere a copilului dvs.Foarte importat este modul in care formulati intrebarile, de evitat “Cum ti-a mers?” mai idicat fiind sa formulati astfel: “Ce ai mai facut azi?”
  2. Dialogati cu copilul dvs constant si incercati sa-i insuflati sentimentul de incredere in propriile forte
  3. Evitati pe cat posibil sa folositi afirmatii de tipul „Tu oricum esti cel mai destept!” sau la polul opus „Habar nu ai de nimic!”, “Nu stii nimic!”
  4. Impreuna cu copilul, practicati diferite activitati, o plimbare in parc, o partida de fotbal, in ideea de a-l scoate din rutina de zi cu zi.
  5. Incercati sa nu folositi comparatiile cu alti copii sau a unor fraze de genul „Eu cand aveam varsta ta eram un elev foarte bun,un premiant”, deoarece copilul va deveni si mai frustrat. Cel mai indicat este sa-i explicati modul in care ati trecut peste esecurile dumneavoastradin copilarie.
  6. Invatati-l diferite metode de a asimila cunostintele si descoperti impreuna care este cea mai eficienta pentru el, cum sa isi organizeze timpul, sa se concentreze, exersati cu el abilitatile esentiale: scris, citit, socotit!
  7. Indrumati-l sa-si rezolve problemele,exercitiile, dar nu le rezolvati in locul lui, astfel va dobandi mai multa incredere in capacitatea sa.
  8. Urmariti rezultatele scolare si nu uitati sa-l apreciati in cazul in care face progrese, felicitati-l daca a reusit sa depaseasca si sa repare esecul si sprijiniti-l in continuare in situatia in care nu a ajuns inca la aceea performanta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea