Familie & Relatii

#incredere in sine #copii #responsabilitati copii #sarcini copii

Expertul Acasa.ro, psiholog Alina Chifu: Cand este momentul sa-i dam responsabilitati copilului

Atunci cand este vorba despre educatia copilului, in interiorul oricarui parinte, de cele mai multe ori, se duce o lupta: “Oare nu este prea mic sa aiba responsabilitati la 5-6 ani?” sau “Oare sarcinile sunt prea mari pentru el?”. In ciuda faptului ca pare atat de dificil, de fapt, este mult mai simplu decat pare. Important este sa adaptati aceste sarcini varstei si sa stiti sa-l stimulati. Doar in acest fel va deveni un adult independent si increzator in fortele proprii.
 

Iata la cateva tactici la care puteti apela astfel incat responsabilitatile oferite copilului sa nu para o corvoada.

Fiti fermi in hotarare!

In momentul in care micutul a reusit sa duca o mica sarcina la final este indicat sa fie lasat sa faca acel lucru cat mai des, astfel el va avea incredere in sine, va face lucrurile din ce in ce mai bine. Chiar daca a gresit, este important sa nu faceti dumneavoastra in locul lui, lasati-l pe el sa persevereze!

Dupa ce se joaca, lasati-l sa isi stranga singur jucariile, invatati-l sa pastreze ordine in camera. Daca ii spuneti sa isi aseze jucariile in dulap si nu face acest lucru, nu preluati acesta sarcina dumneavoastra, astfel veti crea confuzie, iar, pe viitor, copilul va avea convingerea ca parintii doar ii dau anumite responsabilitati, iar in final altcineva va prelua sarcinile sale.

Aceste mici sarcini vor fi alese astfel incat sa nu-l depaseasca si sa raspunda nevoilor sale.

Nu cereti copilului sa faca treburile altcuiva, ca de exemplu, sa faca ordine in lucrurile sau jucariile altui membru din familie. In schimb, daca are un animalut de companie pe care si l-a dorit, este indicat sa fie responsabil cu hranirea acestuia.

Temele scolare este recomandat sa le faca singur sau cu ajutorul dumneavoastra, dar niciodata sa le faca altcineva in locul lui. Ducand la bun final sarcinile scolare micutul va avea mai multa incredre in sine.

Implicati-l in treburile casnice

Incurajati-l sa se implice in diferitele activitati de familie, sa va ajute in sarcinile gospodaresti, asa el se va simti util si ca are un rol important in familie.

Cand mergeti la magazin incurajati-l sa aleaga alimente sanatoase si chiar el sa le aseze in cosul de cumparaturi .

Orice copil responsabil va deveni un adult care se va descurca si adapta si mai usor exigentelor si sarcinilor de mai tarziu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea