Familie & Relatii

#dezvoltarea copiilor # tulburari de invatare #tulburari atentie

Expertul Acasa.ro, logoped Cioaca Beti-Ana: Copilul tau are tulburari de invatare? Nu-l certa! Invata sa-l ajuti!

Citeam intr-un articol faptul ca la Testul Pisa, Romania se afla la coada clasamentului (locul 45 din 65 de tari ). Testul, care se aplica tinerilor de 15 ani, contine elemente interdisciplinare atat la matematica, citire, rezolvare de probleme... Testul de citire din 2012 a cuprins prezentarea unui „prospect” al unui pachet de biscuiti cu crema de lamaie (numele producatorului, detalii despre produs, atentionari), iar intrebarile au fost: care este scopul acestui anunt (reclama, informare, avertizare), care este numele companiei producatoare, de ce anuntul include si datele de expirare...

Eu nu cred ca avem niste tineri atat de slab pregatiti in tainele lecturii, dar cred ca ei nu au fost informati ca trebuie sa ia in serios aceasta testare. Sigur ca putem vorbi de tulburari (dizabilitati) de invatare, dar daca se intervine de timpuriu acestea pot fi eradicate.

Tulburarile de invatare cuprind o gama larga de deficiente care pot afecta performanta scolara. Unii dintre copii au o inteligenta peste medie si totusi.... Sunt copii care stiu numele tuturor fotbalistilor dintr-o echipa sau absolut tot despre lumea dinozaurilor, dar nu-si pot insusi alfabetul. Sunt copii care citesc impecabil, dar nu-si amintesc ce au citit. Multi dintre copiii de azi au tulburari de atentie sau nu dispun de abilitatea de a-si planifica si organiza activitatea scolara. Unii dintre acesti copii pot dezvolta tulburari emotionale. Devin niste frustrati si renunta sa mai invete. Ei sunt etichetati lenesi de catre parinti si profesori. Copiii se simt neintelesi, devin anxiosi sau deprimati. Uneori, chiar au crize de furie.

Unele tulburari de invatare sunt mostenite. Altelepot fi cauza unor mici leziuni la nivelul creierului, unor dezechilibre neuro-chimice sau exista tulburari in procesarea limbajului (citire, scriere, ascultare, vorbire). Alte tulburari pot fi determinate de perceptia si memoria vizuala deficitara, de orientarea deficitara in spatiu. Uneori, putem vorbi si de o maturizare mai lenta a creierului ceea ce va conduce la o procesare mai lenta a informatiei.

Semnele predispozitiei spre sindromul dislexico-disgrafic

1. zestrea ereditara – daca un alt membru al familiei a avut tulburari de scis-citit;

2. leziuni ale sistemului nervos (o sarcina dificila, leziuni la nastere, hipoxia la nastere, boli in perioada copilariei mici cu stare febrila mare);

3. intarzierea in dezvoltarea vorbirii (vorbeste dupa 3 ani, are o dislalie prelungita, greu corijabila, articularea este neclara, vocabularul este sarac, capacitatea deficitara de exprimare in propozitii, o memorie slaba a cuvintelor, disgramatism);

4. tulburari ale perceptiei auditive fara a fi vorba de hipoacuzie;

5. dificultati in intelegerea vorbirii – intelege gresit indicatiile verbale, nu asculta cu placere povesti, reda foarte putin din poveste;

6. simt al ritmului scazut – nu poate reda prin batai de palme un ritm simplu, nu poate desparti cuvantul in silabe;

7. tulburarea perceptiei vizuale – observa cu greu diferentele sau similaritatea intre obiecte, nu reuseste sa copieze figuri;

8. slaba coordonare ochi-mana – trasarea liniilor e inexacta, nu reuseste sa parcurga un labirint;

9. tulburari la nivelul miscarilor – dexteritatea manuala slab dezvoltata;

10. tulburare de orientare in spatiu si in timp;

11. tulburari ale atentiei;

12. tulburari ale memoriei auditive si vizuale;

Am enumerat aceste semne pentru a atentiona atat parintii, cat si cadrele didactice de necesitatea de a face o evaluare a copilului in jurul varstei de 5 ani, astfel incat sa se poata lua masuri corective (fara coercitie, ci prin joc) cat mai devreme. Sindromul dislexico-disgrafic nu depinde de nivelul de inteligenta.

 

 

Semnele dislexiei la scolarul mic

1. confunda literele asemanatoare din punct de vedere grafic (u-n, b-d) sau fonetic (f-v, s-z, te- ce);

2. citeste de la dreapta la stanga;

3. omite, adauga silabe, cuvinte;

4. citeste doar prima silaba si ghiceste un cuvant ce nu-si are locul in context;

5. sare randul;

7. confunda consoanele surde cu cele sonore;

8. intelege partial textul;

9. nu poate povesti textul;

10. refuza sa citeasca;

 

Semnele disgrafiei la scolarul mic

  1. confuzii intre literele asemanatoare grafic sau sonor;
  2. omite, adauga litere;
  3. scrie cuvinte legate;
  4. inverseaza litere, silabe;
  5. nu pune diacritice;
  6. mana e incordata;
  7. literele sunt inclinate in diferite directii;
  8. la dictare ramane in urma;
  9. scrie lent;
  10. nu scrie cu placere;

Semnele discalculiei la scolarul mic

1. greutati in efectuarea operatiilor de baza (adunare, scadere, inmultire, impartire);

2. calculeaza lent, gresit;

3. dificultati in scrierea cifrelor si recunoasterea lor;

4. scrie gresit dupa dictare;

5. nu intelege ordinea crescatoare-descrescatoare;

6. nu intelege limbajul matematic;

7. incurca ordinea operatiilor;

8. face greu calcule mintale.

Ce se intampla cu acesti copii in timp?

Scoala este un esec total. Ei se considera retardati. Au o incredere in sine redusa. Dezvolta mecanisme de aparare (chiul, pierderea carnetului de note, minciuna). Unii copii somatizeaza esecul. Cand trebuie sa plece la scoala ii dor capul, burta. Altii incearca sa-si atraga simpatia clasei devenind bufonii clasei.

Acesti copii, care vor pica la testul PISA au nevoie de ajutor specializat - de logopezi – si de cadre didactice pregatite sa munceasca diferentiat.

Si chiar daca suntem pe un loc codas la testul PISA, nu trebuie sa uitam ca suntem fruntasi cu echipele noastre de olimpici!

 

Logoped Cioaca Beti-Ana

Vicepresedinte Asociatia Logopezilor din Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cioaca Beti Ana

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea