Familie & Relatii

#jocuri limbaj copii #dezvoltare limbaj #limbaj copii #intrebari copii

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Elena Anghel: Cum invatam copilul mic sa raspunda la intrebari?

Am intalnit parinti care au pus intrebarea, in cadrul sedintelor de consiliere: „Cum pot sa-l fac sa-mi raspunda la o intrebare?”sau „De ce nu-mi raspunde la intrebare?”.

 

Ceea ce trebuie sa avem in vedere la un copil de 1-2 ani este daca acesta este atent si daca intelege ceea ce-i cerem. Putem adresa o intrebare cu referire la lucrurile cu care copilul este obisnuit si care sa fie cat mai concreta fara a folosi cuvinte pe care acesta inca nu le intelege. Pentru un raspuns afirmativ sau negativ la o intrebare ii oferim modelul unor astfel de intrebari si raspunsuri, discutand in fata lui cu un adult. Folosind intrebari despre persoane si lucruri foarte cunoscute din lumea copilului, ca de exemplu.: ”Asta e o cana?”; ”Iti e foame?”.

Puneti-i copilului intrebari simple legate de activitatea lui zilnica sau de nevoile curente. Oferiti-i raspunsul corect fie cu ”da”, fie cu ”nu”, insotiti-le de miscarea corespunzatoare a capului: acceptati la inceput doar raspunsul afirmativ sau negativ dand din cap.

Cand copilul poate sa va imite corect, incetati sa-i mai oferiti modelul raspunsului.

Intrebati-l in timpul jocului ”Vrei mingea?”. Nu i-o dati pana nu face semn din cap sau spune”da" sau "nu”.

Jocuri pe care le puteti juca cu copilul dumneavoastra si la care el sa poata raspunde sunt cele de mima (Punem mana la ochi si intrebam: Cine se ascunde aici?, E mama? Raspuns: Da!).

Sunt situatii diverse in care se pot folosi intrebarile si la care copilul poate raspunde cu afirmativ sau negativ.

La masa, cand ii oferiti copilului o portie de mancare, intrebati-l ”Vrei…?”. Asteptati pana cand copilul raspunde inainte de a-i „da” sau „nu”. Aveti grija sa-l intrebati doar in legatura cu lucruri din care doriti ca el sa aleaga.

Oferirea raspunsului trebuie gestionata cu grija pentru a nu crea un pattern gresit pentru copil, asteptarea raspunsului in loc de oferirea de catre copil a acestuia.

Aveti rabdare si oferitii copilului siguranta si caldura avand grija la tonalitatea cu care ne adresam, la mimica si gestica noastra. Acestea pot face diferenta in cele mai multe cazuri.

Anghel Elisabeta Elena
Profesor psihopedagog
Telis ro special – cabinet logopedic
Web: terapielogopedica.blogspot.ro
A.I.C.N. – Asociatia Ingerii Copiilor Nostri

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elisabeta Elena Anghel

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea