Familie & Relatii

#limbaj copii #dezvoltare vocabular #intrebari copii #intonatie intrebari

Expertul Acasa.ro, Elisabeta Elena Anghel: Intrebari, intrebari, intrebari... Cum sa intrebe copilul nostru?

Modelati-va copiii pentru a imita intrebari din unul sau doua cuvinte exagerand ridicarea intonatiei de la sfarsitul cuvintelor sau al ultimului cuvant. Aratati catre obiect si intrebati: ”Mingea?” sau ”Mingea lui Danut?”.

 

Cereti-i copilului sa repete cuvintele dumneavoastra si, daca o face, laudati-l si recompensati-l. Repetati intrebarea de mai multe ori daca copilul nu raspunde.

Cand copilul cere ceva prin unul sau doua cuvinte de care va dati seama ca reprezinta o intrebare (de exemple:”lapte”cand doreste lapte) spuneti-i cuvantul ridicand intonatia.

Cereti-i apoi sa-i spuna cum l-ati spus dumneavoastra. Pretindeti cel putin o aproximare inainte de a-i da copilului obiectul dorit. Laudati-l cand incearca. Raspundeti la intonatia ridicata chiar doar a unui singur cuvant ca si cum ar fi pus o intrebare.Daca, de exemplu, copilul spune: ”minge” ridicand tonul, raspundeti: ”Da, asta e o minge”. Avem tot timpul grija sa nu suprasolicitam copilul sau sa folosim perioade din zi total nepotrivite.

Tot timpul incurajam copilul mai “bland” atunci cand nu este in tocmai corect si cu aplomb atunci cand este forte bine.

 

Folosind intrebarile putem observa foarte usor achizitiile copilului. Folosindu-ne de aratare, copilul ne poate spune ce-si doreste sau sa arate unde-l doare. Jocuri pentru a invata sa ne arate pornind de la o intrebare pot fi cu papusi, plusuri, masinute, carticele (acestea fiind indicate dupa ce v-ati jucat putin pe jucariile mentionate mai sus).

 

Incepeti prin a intreba: ”Unde e nasul papusii?”.Cand copilul arata partea de corp ceruta, incurajati-l sa o denumeasca, intrebandu-l: ”Ce e asta?”si aratand spre nas. Laudati orice raspuns corect.

Lasati copilul sa spele papusa intr-o cadita. Ii numiti partile corpului pe care sa le spele. Cand atinge corect fiecare parte numita, spalati dumneavoastra papusa si cereti-i lui sa numeasca partile respective.

Daca are dificultati, ajutati-l pe copil indicand o actiune pe care sa o indeplineasca utilizand partea de corp respectiva: ”Loveste mingea cu piciorul”; ”Da mana!”; ”Inchide ochii”... Dupa ce poate exemplu executa aceste miscari, repetati dumneavoastra actiunea si spuneti-i: ”Am lovit mingea cu...”si lasati-l pe el sa numeasca partea corpului folosita in miscare.

Cereti-i sa arate alternativ la nasul lui, la nasul dumneavoastra, la ochii dumneavoastra.

Anghel Elisabeta Elena
Profesor psihopedagog
Telis ro special – cabinet logopedic
Web: terapielogopedica.blogspot.ro
A.I.C.N. – Asociatia Ingerii Copiilor Nostri

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elisabeta Elena Anghel

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea