Familie & Relatii

#prima zi de scoala #rechizite #anxietate #elevi #ghiozdan

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Petrescu: Sfaturi pentru a preveni anxietatea copiilor legata de reinceperea scolii

Prima zi de scoala - o zi la care cei mici viseaza de la jumatatea vacantei si pe care parintii doresc sa o faca de neuitat pentru ei, incercand sa o pregateasca din timp. Un amestec de emotie si anxietate, pe care dorim sa il transformam intr-o emotie constructiva. Primul punct pe care trebuie sa il bifati este cel despre care am scris saptamana trecuta: vizita la pediatru. Dar mai raman atatea de facut… Iata cateva sfaturi care va pot conduce catre o prima zi/saptamana de scoala fericita. Ce ar trebui sa faceti?

Inainte de inceperea scolii

  • Revedeti tot materialul pe care l-ati primit de la scoala sau pe care l-ati obtinut la fata locului. Acesta contine lucruri simple (numele invatatoarei/invatatorului/dirigintei/dirigintelui), numarul clasei, rechizite necesare, dar si lucruri mai complexe, pe care le gasim in general in scolile private, dar si in unele scoli publice foarte bine organizate. Daca scoala respectiva desfasoara activitati suplimentare sau are program afterschool, trebuie sa alegeti, “in familie”, pe care ati dori ca micutul sa le urmeze. La scolile private exista si alte aspecte asupra carora vi se cere opinia, respectiv transportul cu autobuzul scolii, completarea formularelor legate de probleme speciale de sanatate pe care le are copilul, numere de telefon in caz de urgenta, participarea la programe de voluntariat etc.
  • Notati pe calendar datele importante pentru programul fiecarui copil, folosind culori diferite.
  • Stabiliti programul de somn si mese pe care copilul il va avea in timpul scolii cu cel putin o saptamana inainte de inceperea acesteia. Explicati-i copilului de ce este necesara o disciplina in acest sens, spunandu-i ca il va ajuta sa nu fie obosit in timpul activitatilor scolare sau extrascolare.
  • Tineti televizorul cat mai mult timp inchis, incurajandu-va copilul sa se joace in natura, sa faca puzzel-uri, sa citeasca, sa fie activ dimineata etc. Aceste lucruri il vor ajuta sa se adapteze mai usor programului scolar, fiindu-i mai facil sa invete dimineata. Daca este posibil, reduceti cat mai mult pasivitatea pe care o implica privitul la televizor si in timpul anului scolar.

Sursa foto: kids.lovetoknow.com

  • Vizitati scoala impreuna cu copiii daca acestia sunt in prima lor zi de scoala sau daca schimba locul unde vor invata. Aranjati telefonic aceasta vizita astfel incat invatatoarea (invatatorul)/diriginta (dirigintele) sa fie prezent(a). In acest fel, copiii vor deveni familiari cu locul unde isi vor petrece un numar mare de ore din zi. De asemenea, vor putea face cunostinta cu viitorul invatator/diriginte, caruia ii pot pune intrebari reducand astfel mult din “stresul necunoscutului” legat de primele zile de scoala.
  • Desemnati locul din casa unde copilul isi va face lectiile. Copiii mai mari vor prefera sa studieze in propria camera sau intr-un loc linistit din casa. Pentru cei mici, locul unde isi pregatesc lectiile este bine sa fie situat in sufragerie, langa bucatarie sau langa biroul dumneavoastra, astfel incat sa ii puteti ajuta, superviza si incuraja.

Sursa foto: andrusbuilt.com

  • Alegeti un loc in care copilul sa-si puna ghiozdanul si alte materiale legate de scoala, precum si un loc in care sa puna informatiile destinate parintilor pe care le primeste de la scoala. Invatati-va copilul ca de mic sa isi aranjeze singur lucrurile in ghiozdan.
  • Pregatiti cateva pachetele cu mancare pentru scoala “in avans”. In felul acesta veti indeparta un factor de tensiune legat de inceputul scolii.

In prima saptamana de scoala

  • Organizati-va programul astfel incat sa aveti cat mai mult timp pentru copii. Amanati intalnirile/deplasarile de afaceri, actiunile de voluntariat, garzile din spital etc. Fiind aproape de copii ii veti ajuta sa se familiarizeze cu noul loc, colegi si program, prevenind astfel starea confuzionala sau anxietatea pe care unii copii o pot manifesta.
  • Pregatiti pachetelul de mancare pentru scoala din seara precedenta. Copiii mai mari va pot ajuta sau il pot face singuri. Daca scoala ofera posibilitatea unei mese in cadrul programului, situatia financiara va permite, iar copiii agreeaza ideea, puteti opta pentru aceasta solutie.
  • Incurajati-va copiii de varsta scolara sa foloseasca alarma de la ceas/telefon pentru a se trezi.
  • Copiilor mici asigurati-le timp suficient pentru a se trezi, a-si face toaleta, a manca micul dejun si a ajunge la scoala. Copiii mici ar trebui sa poarte o eticheta lipita pe ghiozdan sau, preferabil, direct pe haine, eticheta pe care sa fie notate informatii importante, cum este numarul autobuzului scolii (unde este cazul), numarul clasei, numele invatatoarei/invatratorului, numerele de telefon ale parintilor.
  • Planificarea dupa-amiezelor. Reamintiti-le copiilor ce trebuie sa faca/sa nu faca atunci cand ajung acasa dupa-amiaza si sunt singuri. Daca bunicii nu sunt disponibili sa stea cu cei mici, iar posibilitatea unei bone nu poate fi luata in calcul, ganditi-va la niste vecini, care ar avea disponibilitatea sa stea cu copiii mici acasa sau care ar putea fi apelabili la nevoie de cei mai mari. Gasiti neaparat o modalitate in care copiii sa se simta si sa fie in siguranta cand raman singuri acasa.
  • Rasfoiti impreuna manualele. Descoperiti impreuna cu copilul lucrurile noi pe care le va invata in noul an scolar. Aratati-va entuziasmul fata de subiecte, dar si increderea in capacitatea copilului de a parcurge materia cu succes. Fiti alaturi de cei mici pe tot parcursul anului, incurajandu-i in procesul de invatare. Mentionati faptul ca invatarea de notiuni noi presupune repetarea lor, iar asta necesita timp. Incurajati-va copilul sa aiba rabdare cu el insusi, sa fie atent si sa adopte o atitudine pozitiva.

Sursa foto: sheknows.com

  • Faceti cunostinta cu invatatoarea/invatatorul/diriginta/dirigintele (daca nu ati facut-o deja). Aratati-va interesul in a avea un feed- back in ceea ce il priveste pe copilul dumneavoastra si dorinta de a fi un partener activ in tot ce inseamna educatia sa. Participati la intalnirile dintre dascali si parinti.
  • Faceti cunostinta cu restul personalului din scoala: psiholog, logoped, asistenta medicala, profesorii materiilor optionale sau instructorii diferitelor activitati extracurriculare.

Cum sa procedati daca aveti copii care se tem de scoala?

  • Asigurati-va copiii ca le sunteti alaturi. Daca micutul dumneavoastra manifesta anxietate legata de scoala, puneti-i in ghiozdan bilete cu tenta personala prin care sa il incurajati. Copiii copiaza atitudinea parintilor, prin urmare, fiti optimisti si increzatori. Explicati-i copilului ca este ceva normal sa fie emotionat in fata unui nou inceput, dar ca orice teama legata de scoala va trece atunci cand isi va cunoaste mai bine invatatoarea, colegii si se va obisnui cu programul de la scoala.
  • Incercati sa nu reactionati exagerat daca primele zile de scoala sunt dificile pentru copilul dumneavoastra. In mod special, copiii mici pot manifesta anxietate de separare, dar invatorii sunt pregatiti sa-i ajute sa depaseasca aceasta perioada. Asigurati-i pe micuti de afectiunea dumneavoastra, de faptul ca va veti gandi la ei in timpul zilei si ca dupa cateva ore va veti intoarce la ei.
  • Ramaneti calmi si pozitivi. In cazul in care in anul precedent copilul dumneavoastra a manifestat anxietate fata de scoala este probabil sa se manifeste la fel si in urmatorul an. Copiii care au intampinat dificultati in procesul de invatare sau in cel de adaptare sociala, cei care au fost sicanati de colegi vor fi mai reticenti si mai tematori sa se reintoarca la scoala. Daca nu ati facut-o deja, asigurati-va copilul ca il intelegeti si ca ati luat legatura cu invatatoarea pentru rezolvarea problemei. In felul acesta, explicati-i ca atat dumneavoastra, cat si invatatoare veti actiona in asa fel incat el sa nu mai aiba probleme in noul an scolar.

Sursa foto: idiva.com

  • Incurajati-va copilul sa infrunte problemele. Spuneti-i cateva strategii pe care le poate adopta pentru a rezolva singur o anumita problema legata de scoala. Explicati-i ca, daca nu poate rezolva singur problema, este bine sa v-o comunice dumneavoastra sau invatatoarei, asigurandu-l ca pastrati o stransa colaborare cu scoala pentru a-l ajuta.
  • Planificati-i copilului dumneavoastra, inca din primele saptamani de scoala, zile in care sa interactioneze prin diferite activitati cu colegii sai in timpul liber. Il veti ajuta astfel sa stabileasca/restabileasca legaturi pozitive cu acestia.
  • Daca timpul va permite, oferiti-va voluntar in diferite activitati scolare pe parcursul anului. In felul acesta, copilul dumneavoastra va intelege ca viata in familie si cea de la scoala sunt legate si ca doriti sa va implicati activ in ambele. Mai mult, in acest fel ii veti cunoaste mai bine profesorii si colegii si veti intelege atmosfera din clasa.
  • In cazul in care aceste sfaturi nu sunt eficiente pentru copilul dumneavoastra, solicitati ajutorul psihologului scolii.

Dr Ruxandra Petrescu

Medic specialist pediatru

Family Clinic

Str. Erou Erou Iancu Nicolae nr. 124

Pipera-Voluntari, Ilfov

Tel. clinica: 0374.200.300

Web: familyclinic.ro

E-mail receptie: reception@familyclinic.o

E-mail personal: xandra1410@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Petrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea