Familie & Relatii

#ingrijire copil #pediatru #alegerea pediatrului #cabinet pediatru #accesibilitate pediatru #tratamente copii

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Petrescu, medic pediatru: Cum alegem medicul pediatru? (continuare)

Deoarece copiii nostri sunt de nepretuit, dorim ca totul sa fie cat mai bine posibil pentru ei. Si pentru ca sanatatea este primordiala, a avea un medic de incredere alaturi de puiutul nostru si de noi este esential.

Parintii se pot afla in situatia de a alege medicul pediatru pentru copilul lor in doua situatii:

  • fie atunci cand viitoarea mamica, deja insarcinata, este preocupata, impreuna cu partenerul sau, de alegerea medicului care le va ingriji nou-nascutul;
  • fie atunci cand dintr-un motiv independent de dorinta copilului, familiei sau a medicului, copilul ajunge sa fie ingrijit de un alt pediatru, acest lucru putandu-se intampla in orice moment al dezvoltarii copilului.

In fata acestei decizii, parintii vor opta in primul rand intre sistemul public sau cel privat (sau, in cazul in care opteaza pentru cel public este posibil ca parintii sa doreasca ca micutul lor sa aiba si un pediatru din sistemul privat de sanatate). Diferentele le-am mentionat in articolul anterior.

Indiferent de situatie, pasii alegerii medicului pentru copilul dumneavoastra sunt aceiasi:

1. Cereti parerea cunoscutilor care au deja copii

Intrebati-va rudele, prietenii, medicul obstetrician, medicul dumneavoastra de familie care este opinia lor, asigurandu-va astfel un numar de posibile variante. Este indicat ca, in cazul in care aveti deja un copil ingrijit de un medic pe care dumneavoastra, prin prisma propriei experiente, il considerati “ideal”, sa incercati si pentru noul sosit in familie acelasi medic. Desigur, daca atunci cand acesta isi va putea spune opinia, veti constata o empatie intre micut si pediatrul sau, este indicat sa pastrati alegerea facuta. In cazul in care, din diferite motive, copilul mai mic nu se simte confortabil atunci cand interactioneaza cu pediatrul astfel ales, sa alegeti o alta varianta.

Sursa foto: voxxi.com

2. Optati pentru un medic empatic

Incercati sa obiectivati opinia proprie vizavi de anumite topics-uri. Este posibil sa aveti idei ferme legate, de exemplu, de alaptat, vaccinari, administrarea de antibiotice, abordarea fimozei congenitale etc. In cazul in care ele nu s-au format, odata cu sosirea bebelusului, astfel de pareri vor veni natural din instinct, din discutiile cu rudele sau prietenii, din ceea ce cititi in cartile de “parenting” sau pe internet.

Este bine ca pediatrul sa fie empatic cu dumneavoastra in aceste topics-uri bazale legate de copilul dumneavoastra sau sa fie un pediatru cu vederi largi, care trateaza fiecare situatie in mod particular (“tratam bolnavii, nu bolile”), explicand parintilor avantajele si dezavantajele unei anumite decizii. In acest fel, parintii pot fi implicati in luarea anumitor decizii in cunostinta de cauza, in situatii care implica si parerea lor.

Nu trebuie sa uitam ca medicina este intr-o continua schimbare si ca, raportandu-ne numai la tarile europene, ghidurile de ingrijire si tratare ale copiilor sunt diferite, respectand anumite situatii in care pozitia generala este ferma.

3. Raportati-va la propria personalitate

Apartineti categoriei de persoane care prefera indicatii clare de ingrijire a copilului si rapiditate in timpul consultatiei (profilactic sau in caz de boala)? Sau faceti parte dintre acei parinti care prefera consultatii amanuntite, discutii cu medicul, ajungand la o decizie impreuna, in situatiile care permit acest lucru (se exclud urgentele medicale, anumite aspecte ferm trasate in ghidurile de tratament, universal valabile si generate de medicina bazata pe dovezi)?

De asemenea, sunt parinti care prefera ca pediatrul copilului lor sa fie neaparat femeie sau neaparat barbat. Pentru unii parinti este important daca medicul este el insusi parinte.

Raspunzandu-va la aceste intrebari, in cazul in care sunteti ferm “de o anumita parte a baricadei”, veti putea continua selectia din grupul de pediatri alesi conform punctelor anterioare.

4. Intalniti-va in prealabil cu pediatrul

Programati o intalnire cu pediatrii selectati, indiferent de momentul din viata copilului dumneavoastra in care sunteti nevoiti sa faceti aceasta selectie.

Probabil ca acesta este pasul cel mai important, pentru ca va da posibilitatea sa cunoasteti clinica, sala de asteptare, cabinetul, personalul auxiliar si, nu in ultimul rand, asistenta medicala si medicul.

Urmati-va instinctul pentru a alege. Un medic cu un CV impresionant, dar care nu empatizeaza cu voi nu va va satisface necesarul de relationare si nu se va transforma probabil niciodata in pediatrul “ideal” pentru copilul vostru.

Nu uitati sa intrebati care ar fi sfaturile medicului legate de anumite elemente de puericultura importante pentru dumneavoastra, sa cereti relatii legate de accesibilitatea telefonica sau prin e-mail a medicului si asistentei medicale, de disponibilitatea pediatrului de a oferi consultatii de urgenta in afara programului si, nu in ultimul rand, aflati detalii despre spitalul/spitalele in care copilul dumneavoastra ar urma sa fie internat in caz de necesitate (asta in cazul in care exista o afiliere a medicului catre un anumit spital, in Romania situatia intalnindu-se in sistemul public prin afilierea cu spitalul din localitatea de domiciliu a copilului, iar in cel privat prin afilierea la grupul medical in cadrul careia consulta medicul).

In acest ultim caz, pediatrul propune internarea in grupul medical caruia ii apartine, dar decizia e a parintilor sa il duca pe cel mic la un alt spital privat sau, in cazul in care este o urgenta medicala si parintii prefera, la un spital public.

Si daca instictul trebuie sa va conduca la alegerea initiala a pediatrului, urmand pasii de mai sus, cateva vizite “reale” la el va va confirma sau nu alegerea.

In orice caz, noi va dorim sa aveti copii sanatosi, astfel incat vizitele la pediatru sa fie numai pentru aprecierea dezvoltarii acestora, puericultura sau profilactice.

 

Dr Ruxandra Petrescu

Medic specialist pediatru

Family Clinic

Str. Erou Iancu Nicolae nr. 124

Pipera-Voluntari, Ilfov

Tel. clinica: 0374.200.300

Web: familyclinic.ro

E-mail receptie: reception@familyclinic.o

E-mail personal: xandra1410@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Petrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea