Gradul de adaptabilitate in fata unui nou inceput de an scolar variaza de la un copil la altul. Parintii si restul familiei il pot ajuta sa faca fata cu brio momentului, planificand detaliile, comunicandu-i realistic orice schimbare si mentinand o atitudine pozitiva. Unul din lucrurile obligatorii inaintea inceperii scolii este consultul medical.
Stabiliti din timp o vizita la pediatru!
Se recomanda ca aceasta vizita sa se faca aproximativ cu o luna inaintea inceperii scolii. In felul acesta rezultatul ei va fi valabil pentru intrarea in colectivitate, iar, pe de alta parte, daca exista probleme avem timp sa le rezolvam. Pediatrul va stabili cat de pregatit este copilul dumneavoastra, atat din punct de vedere somatic, cat si psihic, pentru momentul inceperii scolii.
1. Evaluarea din punct de vedere somatic
In timpul vizitei la pediatru, pe langa examinarea copilului si dialogul cu dumneavoastra si cu el legat de eventuale situatii nou aparute si asupra carora trebuie sa fie informat, cum ar mici probleme de sanatate aparute in concediu, se vor recolta probe biologice din nas, faringe si scaun (exsudat nazal si faringian, examen coproparazitologic si coprocultura). In functie de anamneza (discutia cu parintii) si examenul clinic efectuat, pediatrul poate recomanda si alte investigatii paraclinice.
De ce este util sa recoltam aceste probe biologice?
- In primul rand, pentru sanatatea copilului nostru, deoarece in cazul in care exista bacterii patogene la nivelul cavitatii nazale sau al faringelui, respectiv paraziti sau bacterii patogene la nivelul tractului digestiv, le putem trata. La cateva zile (2 -4) dupa tratament, proba biologica modificata va fi repetata, pentru a vedea daca situatia s-a normalizat. In cazul parazitilor intestinali si a bacterilor intestinale patogene, acestea trebuie sa fie distruse prin tratament. In ceea ce priveste bacteriile din tractul respirator superior (nas, faringe), este bine de stiut ca exista, pentru unele bacterii si unele persoane, statutul de “purtatori sanatosi”. Cu alte cuvinte, daca aceste bacterii nu sunt distruse de doua-trei cure de antibioterapie efectuata corect ca durata si in conformitate cu antibiograma, iar copilul nu prezinta simptome, el este considerat “purtator sanatos” al bacteriei respective, iar lupta cu ea se va sista pentru moment, putand fi reluata dupa una-doua luni.
Sursa foto: mlpforchildren.org
- Al doilea motiv pentru care recoltam aceste probe biologice este siguranta celorlaltor copii. Nici un parinte nu isi doreste ca micutul lui sa fie pasibil de a se infecta / infesta cu o bacterie patogena respiratorie sau digestiva sau cu un parazit intestinal. Bacteriile respiratorii se transmit usor de la un copil la altul intr-o colectivitate (prin stranut, tuse, utilizarea acelorasi tacamuri etc.). Bacteriile sau parazitii intestinali (ultimii aflati in diferite stadii de dezvoltare, printre care si acela de ou), se transmit usor intr-o colectivitate de copii daca regulile de igiena nu sunt strict respectate.
Prin urmare, daca fiecarui copil din colectivitate i se vor recolta probele biologice amintite, iar cele modificate vor fi tratate, se asigura si siguranta copilului dumneavoastra in gradinita/scoala respectiva.
Sursa foto: bhncdsb.ca
2. Evaluarea din punct de vedere psihic
Daca aveti anumite intrebari legate de dezvoltarea psiho-emotionala a copilului dumneavoastra, discutia cu pediatrul acestuia va stabili daca problemele ridicate de dumneavoastra se incadreaza in limitele normalului pentru varsta sau daca necesita o evaluare neuro-psihica de specialitate (la neurologul-pediatru, pedopsihiatru sau psiholog).
Inceputul noului an scolar, emotii pentru copii, dar si pentru parinti
Un nou an scolar inceput “cu dreptul” va influenta atitudinea, increderea in sine si performantele scolare si sociale ale copiilor dumneavoastra. Este o perioada emotionanta atat pentru copii, cat si pentru parinti.
Pentru cei mici care merg pentru prima oara la gradinita sau la scoala, momentele emotionante, uneori dificile, dar frumoase pot continua si in primele saptamani de scoala.
Copiii mari, care din diferite motive vor invata intr-o noua locatie, vor percepe si ei emotiile unui nou inceput.
Cei care deja isi cunosc colegii si profesorii incearca sentimente contradictorii, intre bucuria si nerabdarea revederii, pe de o parte, si o anumita presiune, generata de un orar care va redeveni stabil, activitati si materii mai dificile pe de alta parte. Pentru toti insa, atat copiii, cat si parinti, va fi, in fiecare an, o perioada pe care nu o vor uita!
Dr Ruxandra Petrescu
Medic specialist pediatru
Family Clinic
Str. Erou Erou Iancu Nicolae nr. 124
Pipera-Voluntari, Ilfov
Tel. clinica: 0374.200.300
Web: familyclinic.ro
E-mail receptie: reception@familyclinic.o
E-mail personal: xandra1410@yahoo.com