Familie & Relatii

#conflicte parinti #mediere conflicte #copii conflicte parinti

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie, mediator: Copiii – victimele conflictului dintre parinti. Remedierea situatiei

Cearta parintilor este resimtita adanc de orice copil. Chiar daca tace ori este in camera lui, acest lucru nu inseamna ca nu aude si nu isi da seama de cearta si disputele parintilor. Problema serioasa intervine cand certurile se indesesc si violenta verbala este insotita si de violente fizice mai usoare sau nu.

 

Conflictul dintre parinti are cauze dintre cele mai variate. Toate cauzele conflictelor intrafamiliale sunt corelate cu lipsa sau defectuoasa comunicare intre soti atunci cand a intervenit o problema, un element provocator de conflict.

Cele mai multe si mai "costisitoare" consecinte ale conflictului parintilor le resimte copilul. Aceasta resimtire a lor, mai ales daca acel conflict  acumuleaza fel si fel de stari conflictuale si se repeta o durata buna de timp, produce in constiinta si sufletul copilului considerabile dezechilibre psihosociale cu efecte pe termen lung, ceea ce duce la o dezvoltare anormala a persoanei si personalitatii sale de mai tarziu.

Buna dispozitie a copilului dispare treptat, si afectivitatea pozitiva de care este indreptatit pentru o dezvoltare sociala normala se transforma zi de zi in „afectivitate negativa”, copilul neavand  nici o vina sau mijloc de aparare din cauza varstei emotionale in plina dezvoltare.

Constientizarea de catre parinti a acestor efecte dezastruoase asupra copilului (pe care ei insisi declara ca il iubesc si reprezinta tot ce au mai scump si fara valoare pe aceasta lume) este primul pas in gestionarea corecta a situatiei.

Conflictele intrafamiliale, in majoritatea lor, sunt alimentate de fel si fel de invinovatiri, de fel si fel de acuze, fel si fel de impresii fondate ori nefondate, fel si fel de nelinisti ori suspiciuni.

 

Focusarea fiecarui parinte in conflict merge spre "toate relele" pe care le-a facut sau determinat celalalt parinte. Toate acestea sunt sau nu reciproce intre soti, insa deasemeni constituie mijloacele de care uziteaza in timpul disputei parintii. 

 

In acest cerc vicios solutiile par a nu exista. Totusi solutia exista: medierea - iesirea din aceasta sfera fara solutii este un tert. Mediatorul de familie, tert neutru si impartial, manager de conflicte intra si interfamiliale, este cel care poate reconsolida casatoria ori, daca acest lucru nu se poate, conflictul fiind aproape de decizia de divort, mediatorul poate reconsolida o noua relatie, un nou parteneriat intre parinti, asa cum normalitatea relatiilor umane o impune (sau o presupune).

Bineinteles, acest lucru cu ajutorul si implicarea activa a fiecarui parinte. Interesul copilului minor si diminuarea consecintelor negative in ceea ce il priveste pe copil reprezinta elementul principal in medierea unor astfel de conflicte. In medierea conflictelor familiale, focusarea priveste relatia tripartita - parinte-copil-parinte. Aceasta relatie este cheia viitoarelor interactiuni dintre parinti si copii, fie ca acea casatorie continua, fie ca inceteaza raporturile de sot-sotie. 

Interactiunea ambilor parinti cu copilul reprezinta in drept exercitarea autoritatii parintesti - drepturi si obligatii parentale -  in mod cat mai egal de ambii parinti.

Custodia comuna - asa cum este formulata in Codul Civil, ofera acest drept copilului - de a avea o crestere si educare normala, fara lipsa mamei sau al tatalui, fara presiunea mamei ori presiunea tatalui, fara constrangerea mamei ori constragerea tatalui in privinta relatiei copil-parinte necustode temporar (atunci cand copilul se afla la celalalt parinte).

In fapt, noile reglementari urmeaza trendul occidental referitor la relatiile normale dintre parinti si copii atunci cand conflictele de familie apar. Copilul trebuie exclus de pe "lista" elementelor de tranzactionare a parintilor, atunci cand isi disputa relatia dintre ei.

In vechea reglementare romaneasca, copilul era atribuit mamei si tatal obligat la plata unei sume de bani, o abordare desueta si neconforma nevoilor copilului. Despartirea parintilor nu trebuie sa impieteze asupra dezvoltarii copilului, acesta fiind indreptatit sa nu resimta avalansa de stari negative dintre parinti.

In ceea ce priveste, copilul acesta are nevoie de ambii parinti, fie ca sunt despartiti  fie ca raman impreuna. Despartirea parintilor nu este si despartirea copilului de unul dintre parinti. Despartirea parintilor ii priveste pe ei, si efectele despartirii parintilor ar trebui sa fie insignifiante in ce il priveste pe copil. Acest lucru daca parintii tin intr-adevar la copil si se comporta ca atare.

In acest sens, medierea conflictelor de familie in care sunt implicati minori vine ca un remediu familial, remediu ce are ca prim efect stabilizarea emotionala a copilului si ferirea acestuia de efectele unui conflict exterminant pentru parinti, in cazul in care se ajunge in instanta ori certurile continua fara directie. Solutionarea conflictelor prin intermediul mediatorului ofera sansa parintilor de a discuta pe indelete problemele maritale care au dus la acest conflict.

Analiza situatiei facuta cu facilitarea mediatorului da dreptul ca fiecare  parinte sa isi exprime punctele de vedere si perceptia situatiei ori starii familiale cu referinta atat la ei, cat si la propriul copil. Acestea, impreuna cu discutarea unor solutii viabile pentru fiecare parinte reprezinta cheia succesului medierii familiale. Cel putin la nivel de comunicare lucrurile intra in normal. De aici si pana la a pune capat conflictului printr-o solutie pasnica, amiabila mai este foarte putin, deoarece doar comunicand putem vedea ce doreste cineva de la noi, si tot in acest fel putem sa ii spunem ce dorim si noi de la el, ulterior gasind sansa unei solutii a carei viabilitate sa o discutam impreuna. Aceasta este, in fapt, medierea familiala, care are printre scopurile sale principale, diminuarea efectelor negative ale conflictului asupra copilului.

In cele din urma, fericirea copilului si zambetul acestuia raman si in amintirile lui si in amintirile parintilor lui.

Date de contact:

Web: mediatoru.ro

Telefon: 0757.398.923

E-mail: dorin@mediatoru.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dorin Ilie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea