Familie & Relatii

#divort #divort emotional #divort juridic #mediere divort

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie, mediator: Cand si cum devine divortul o normalitate

Dinamismul relatiilor interumane nu poate fi pus la indoiala. Mereu suntem in miscare, deci in schimbare. Se schimba curente de opinie, se schimba idei, politici in anumite domenii. Se schimba relatiile noastre cu cei din jur. Totul este lipsit de predictibilitate, fiind supus unei dinamici uneori ametitoare. Intervin astfel dezechilibre, repozitionari, reechilibrari. Pe acest fond, conflictele din interiorul familiei “sufera” din cauza acestui dinamism social.

 

Pe langa aceasta influenta exterioara, cuplul marital se afla in parametri conflictogeni si din cauza lipsei de comunicare dintre soti, dezechilibrului emotional al acestora, dezechilibrul rolurilor afective si sexuale, subestimarea unuia datorata supraevaluarii de sine a celuilalt, neindeplinirea sarcinilor familiale specifice, schimbarea si transformarea rolului initial in familie. Toate acestea reprezinta indicatori care fac iminenta discutia despre divort.

Divortul juridic, constatat de un notar, ofiter de stare civila, ori dispus de un judecator intervine mult mai tarziu decat divortul emotional, care este, de fapt, despartirea dintre soti si distantarea ulterioara a lor. Divortul emotional are loc cand asteptarile de la un sot intarzie sa fie actualizate si traite de celalalt sot, si unul din soti ori ambii iau decizia interioara de a se separa.

Daca privim cuplul familial in dinamismul social normal si acerb, modificarea relatiei conjugale apare ca o normalitate. Schimbandu-se conditiile personale, in mod normal si de la sine, relatiile acelor persoane se modifica, evolueaza spre alte trepte si persoanele deprind si isi aroga alt statut. Noul statut modifica vechile relatii. Astfel schimbarile in cuplu sunt normale. Cu aceasta normalitate nu toata lumea este de accord, in special cei pusi in fata unor astfel de situatii.

Cu alte cuvinte putini soti isi dau seama de aceste modificari inerente si la fel de putini accepta situatia asa cum s-a schimbat in timp. Cele mai multe cazuri de divort inca nu sunt solutionate pe cale amiabila directa ori mediata de un mediator. Multe divorturi inca sunt in procese judiciare, sotii ori sotiile devenind reclamanti si parati totodata, fiecare impotriva celuilalt.

Ura si dispretul fiecaruia fac ca un proces judiciar sa dureze ani buni si uneori sa distreze sala de judecata. Impartirea oalelor, a lenjeriilor de pat, a altor obiecte casnice este data in competenta judecatorului, care se vede pus in fata judecarii unui conflict cu multe implicatii emotionale, departe de ceea ce a invatat el sa faca, si anume sa judece conflicte cu implicatii (complicatii) juridice, nu emotionale.

Divortul este, in fapt, o renuntare la o relatie concretizata la un moment dat intr-un act de stare civila. Un cuplu decide sa isi “oficializeze” relatia, dar acest lucru nu ii ofera decat efecte juridice in fata societatii, nu aduce nimic nou in relatia afectiv-emotionala a cuplului. Cei care ajung in biroul meu de mediator pentru medierea conflictului de divort si a problemelor adiacente, pentru a evita calvarul instantei de judecata, deseori imi spun ca casatoria civila mai mult a incurcat relatia decat sa o sustina, si astfel a aparut necesitatea desfacerii acelui “contract social”.

Normalitatea relatiilor interumane trebuie sa se bazeze pe libera decizie a celor din relatie, si astfel nimeni nu poate fi obligat sa stea cu cineva. Cat priveste relatia dintre doi oameni, chiar si in calitate de sot si sotie, nimeni nu poate forta pe unul sa ii stea aproape. Ar fi o forma de violenta, siluire, constrangere morala ori fizica, o forma de agresivitate.

Asadar, nici un certificat de casatorie nu poate tine impreuna doi soti, atat timp cat intre acestia, la decizia lor unilaterala si constienta, nu mai poate exista o relatie umana, fie ea cat de putin afectiva.

Chiar si vorba populara “dragoste cu sila nu se poate” este foarte graitoare in acest sens. Nu poti sa ramai casatorit cu cineva daca nu mai vrei. Cine si de ce sa te oblige sa ramai casatorit? Existenta unui/unor copii nu poate, deoarece pentru copil ai calitate de mama si tata, calitate care dureaza o viata intreaga si nu se desface prin nici un act si de nimeni. Copiii oricum vor fi viata si in viata parintilor. Calitatea de sot/sotie nu are incidenta in calitatea de tata/mama, deoarece relatia dintre soti are alta structura si necesitati, si calitatea de parinti are o cu totul alta structura si cu totul alte necesitati.

Desigur, divortul poate fi evitat. insa evitarea divortului trebuie sa fie o preocupare a ambilor soti inca din etapa cand acestia simt ca intre ei lucrurile nu mai merg ca la inceput si ceva tinde sa nu mai functioneze ori sa functioneze prost. Fiecare cuplu simte cand in interior apar probleme. Nerezolvarea acestor probleme “din fasa”, nediscutarea lor, indiferenta in privinta lor si a efectelor lor pot fi motive care cresc in gradatie si duc la rupturi ireversibile. Daca sotii sunt abili si comunica eficient, se intereseaza unul de celalalt, isi exercita indatoririle familiale, tin solidificata atmosfera familiala si osifica familia lor, problema divortului nu poate interveni sau, daca intervine, poate fi depasita prin eliminarea cauzelor.

Dimpotriva, in familiile unde comunicarea este defectuoasa sau lipseste, sotii nu isi mai exercita indatoririle familiale/conjugale, renunta la a mai crea o atmosfera familiala, inerenta divortului apare si se manifesta pe zi ce trece. Astfel apar problemele legate de continuarea casatoriei, de bunurile comune, de alte probleme ori preocupari care erau ori sunt comune sotilor.

Din punct de vedere psihologic, daca un sot ajunge la o distantare de celalalt sot si ia decizia de divort in mintea sa, divortul emotional a avut loc. Aceasta decizie interioara este determinata de o multitudine de factori. Este decizia care provoaca ruptura dintre soti.

Daca decizia unuia dintre soti mai poate fi schimbata, este o intrebare care il macina pe celalalt sot. Raspunsul il poate gasi daca analizeaza situatia si intreaba celalalt sot despre factorii care l-au determinat sa ia aceasta decizie, si staruie in aflarea modalitatii de recompensare, daca celalalt sot mai accepta schimbari si agreaza o “a doua sansa”. Mediatorul poate fi persoana potrivita in astfel de momente.

In medierea unor astfel de conflicte dintre soti, prioritare in discutie sunt cauzele care au dus la ideea de divort, motivele (nu juridice, ci emotionale) care au determinat luarea deciziei de a stopa relatia si de a incepe un alt drum.

Daca decizia de a divorta nu mai este revocata si sotul nu mai doreste continuarea casatoriei, casatoria trebuie desfacuta pentru ca devine imposibila. Normalitatea divortului intervine in acel moment in care continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Privirea relatiilor umane si a dinamicii acestora ca pe o normalitate ne face sa vedem si situatiile de incetare a unor casatorii ca fiind normale. Acest lucru in acord total cu vointa persoanei si cu dreptul acesteia de a fi libera si independenta in decizii.

Nimeni nu trebuie sa se lase constrans de nimeni, si orice casatorie trebuie sa se bazeze, pe langa afectiune si respect reciproc, pe baza comuna a consimtamantului de a fi impreuna. Odata ce o persoana nu mai con(-)simte sa fie impreuna cu alta persoana, aceasta este libera sa isi aleaga un drum nou, o cale noua.

Normalitatea aceasta ne apare cu atat mai mult mai necesara cu cat in realitatea anilor trecuti si in special a anilor din epoca comunista, aceasta libertate de a divorta si de a inceta o relatie era impiedicata, era obstructionata, era conditionata de anumite aspecte, care ingreunau divortul. Toate acestea faceau ca o casatorie nedorita sa continue, o relatie nedorita sa se perpetueze juridic, desi la nivel uman si emotional in interiorul familiei avea efecte psihologice negative dezastruoase. Sub pretextul ocrotirii institutiei familiei si a casatoriei erau desconsiderate si reprimate drepturile personale ale unuia din soti, in special ale sotiei. Familia era ocrotita, femeia nu. Desi un paradox, a fost o normalitate acceptata si sustinuta, perpetuata pana la aparitia noilor legislatii civile si familiale la care Romania s-a aliniat dupa integrarea in Uniunea Europeana.

Medierea conflictelor de familie face parte din evantaiul de masuri care protejeaza atat familia. cat si membrii acesteia, fie copii, fie sot, fie sotie. Libertatea si egalitatea dintre soti este elementul primordial al relatiilor de familie.

Medierea problemelor legate de eventualitatea divortului, cat si de divort - daca sotii agreaza o despartire amiabila, pune in prim plan nevoile sotiei, nevoile sotului, si coreleaza prin discutiile din timpul sedintelor de mediere interesele lor comune.

In final, satisfacerea intereselor si implinirea nevoilor fiecarui sot si a ambilor este un drept esential al lor. Aceasta este baza medierii familiale.

Date de contact:

Web: mediatoru.ro

Telefon: 0757.398.923

E-mail: dorin@mediatoru.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dorin Ilie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea