INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Familie & Relatii

#despartire #divort #mediator #mediere #conflicte cuplu #solutionare conflicte

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie, mediator: Cand este necesara si in ce consta medierea conflictelor intre soti/parteneri?

Orice familie s-a aflat la un moment dat sau se afla in acest moment intr-o disputa. Conflictul intrafamilial este cauzata de motive variate. Stresul de la serviciu, lipsa banilor pentru necesitatile de zi cu zi, certuri marunte acumulate, indiferenta fata de nevoile copiilor, indiferenta fata de partener, uneori infidelitatea, criza varstei etc, toate acestea sunt cauze evidente ale conflicului care incepe sa se aprinda intre soti.

 

Crizele familiale sunt momentele in care sotii pur si simplu nu se mai inteleg, nu se mai percep pozitiv unul pe altul, refuza orice discutie. Cu cat aceste stari se intensifica ori se inmultesc, cu atat raportul conflictual dintre soti creste in intensitate. Apar gandurile de divort, de despartire. Sentimentele se schimba. Ce era iubire devine antipatie, ce era respect devine indiferenta, ce era dialog devine lipsa de comunicare.

Ce solutii avem la dispozitie, cum gestionam conflictele cu partenerul?

Gravitatea problemei si implicarea personala a celuilalt sunt luate in considerare pentru a gasi calea de iesire din impas, din conflict, din disputa care a survenit.

O discutie cu partenerul privind situatia creata si cum s-a ajuns aici este dezideratul pentru reintarirea cuplului si trebuie avuta fara intarziere. Riscul amplificarii conflictului si degenerarii trebuie luat in considerare cand decidem interventia in situatie. A discuta cu sotul ori cu partenerul despre stadiul relatiei si situatia conflictuala este modul de abordare cel mai corect si avantajos, desi nu asa de facil, depinzand de la caz la caz.

In mod inevitabil abordarea directa a situatiei reprezinta implicarea ambilor in solutionarea problemelor intr-un mod civilizat, onest si pasnic.

Insa, solutionarea directa a crizelor/conflictelor din familie/cuplu este anevoioasa deseori. Gradul emotional negativ si tensiunea dintre cei doi fac ca dialogul sa nu poata avea loc. Astfel blocajul comunicarii agraveaza si mai mult raportul conflictual, ducand la nervozitati, anxietati, escaladand in alte si alte probleme. Daca exista si un copil, acesta resimte si el conflictul, si efectele relatiei dintre parinti se rasfrang din pacate si asupra lui, fara vina si fara posibilitatea acestuia de interventie, de a face ceva.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Cand cerem ajutorul mediatorului familial

In aceste momente, apelul la un mediator familial ca manager de conflicte este imperios necesar.  Mediatorul, ca tert independent, neutru, echidistant si impartial, vine in ajutorul cuplului refacand “puntea” dialogului. Rolul mediatorului si interventia sa in conflict priveste strict relatia celor doi, avand ca principal scop solutionarea conflictului aparut si prevenirea pe cat posibil a eventualelor alte diferende.

Din pacate, cuplurile in general nu sesizeaza gravitatea unor certuri, unor conflicte si nu apeleaza la ei insisi ori la terte persoane (mediatori) specializate in management de situatii conflictuale, decat  cand relatia ia o turnura aproape drastica. Fie decizia a divorta, fie decizia de a se muta singur/a, fie decizia de a pleca intr-o vacanta de unul singur, fie decizia de a exercita presiuni emotionale, fie recursul la amenintari ori alte forme si grade de violenta sunt in realitate stadii tardive de a apela la un ajutor extern.

Desi “niciodata nu e prea tarziu”, o interventie a unui mediator in situatia conflictuala poate remedia relatia celor doi chiar si in aceste cazuri. De cele mai multe ori, o mediere a unui conflict familial are ca si consecinta constientizarea si responsabilizarea sotilor in ceea ce priveste atentia acordata relatiei lor. Medierea familiala are in mod categoric si un efect terapeutic.

O relatie nu poate exista fara dialog, fara comunicare. Nu poti locui cu un om fara sa ii vorbesti, fara sa discuti ce il macina, fara sa iti raspunda in mod onest si corect la intrebarile care te macina. Din acest motiv, mediatorul intervine si pune in prim plan dialogul dintre soti/parteneri, faciliteaza si ajuta deschiderea acestora spre dialog, dialogul tesand din nou relatia.

Un proces de mediere faciliteaza dialogul si deschide partile spre comunicare eficienta si spre sondarea nevoilor persoanei. In relatiile de cuplu, trecerea timpului astupa rezonanta emotionala dintre parteneri. Cu cat comunicarea dispare, cu atat dispare si rezonanta si transferul emotional, atat de necesar vitalitatii relatiei.

Mediatorul discuta cu fiecare persoana si cu toate deopotriva, generand solutii la conflict, dupa o analiza a conflictului. Solutiile la conflicte pot fi atat de variate incat o enumerare a lor este imposibila.

Criteriile generale pentru solutii sunt ca acestea sa fie conforme vointei, intereselor si nevoilor persoanei care le aduce in discutie si le agreeaza in final. Solutiile se propun de catre partile din conflict, se discuta de catre acestea, avand asistenta si facilitarea mediatorului, se analizeaza, se evalueaza, si dupa mediere se implementeaza.

Acordul de Mediere familiala reprezinta intelegerea partilor asa cum a fost discutata si agreata cu ajutorul mediatorului.

Medierea familiala
este o metoda de solutionare si gestionare a conflictelor de familie/cuplu cu ajutorul unei persoane specialiste in comunicare si consolidarea relatiilor. Mediatorul este tertul neutru care intervine in conflict la cererea unei parti ori a amandorura, pentru a identifica problemele inerente in familie/cuplu si a gasi impreuna cu sotii/partenerii, o solutie cat mai avantajoasa si multumitoare pentru fiecare dintre ei.

Date de contact:

Web: mediatoru.ro

Telefon: 0757.398.923

E-mail: dorin@mediatoru.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dorin Ilie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea