Familie & Relatii

#mediator divort #mediere divort #conflicte familiale #mediator

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie: Divortul la mediator este ilegal si imposibil!

Observ cu tristete o promovare a mediatorilor care divorteaza sotii. Promovarea divortului la mediator merge pana intr-acolo unde se ofera discount-uri considerabile la onorarii - de parca ar fi o chestiune de marfa angro - mergand pana la divortul de la distanta- online, un fel de chestiune „click here".

Indignat de aceste aspecte legate de medierea unor conflicte adiacente divortului vin cu cateva lamuriri pe care le consider utile si necesare depotriva mediatorilor, cat si cetatenilor aflati sau care se vor afla in astfel de conflicte:


1. Apelul la un mediator in conflictele familiale se face pentru solutionarea conflictului ori conflictelor actuale ori potentiale, si nu pentru redactare de documente legate de divort ori partaje ori plan parental. Doar in cazul in care partajul ori planul parental privind copilul ar putea fi elemente de santaj emotional intre soti, fiind lucruri complexe la mijloc, sau ar putea fi chestiuni declansatoare de conflict, mediatorul este alegerea potrivita. In aceste cazuri, mediatorul ar fi tertul care garanteaza ca intelegerile sotilor nu sunt provocatoare de conflict, ori cand se iveste conflictul in momentul discutarii problemelor respective mediatorul intervine in timp util si conflictul poate fi solutionat pe loc. Mediatorul ar avea in aceste situatii mai mult un rol preventiv.

2. Interventia intr-un conflict legat de incetarea sau continuarea casatoriei reclama multa atentie din partea mediatorului. Intervii in viata privata a unor persoane si dai piept cu unele aspecte ce tin de intimitatea unuia, altuia sau amandurora. Unele aspecte sunt chiar de o finete zdruncitoare. Rolul mediatorul este unul de o delicatete aparte. Interventia trebuie sa fie pe atat de delicata cat o cere relatia celor doi. Mediatorul trebuie sa fie ca o umbra care ii ghideaza si care le pune in fata avantaje si dezavantaje, discutand cu sotii diverse optiuni ori solutii la impasul lor. Pana la urma, momentul in care se decide continuarea sau incetarea casatoriei este un moment greu, casatoria este in impas, mediatorul trebuind sa analizeze acest impas si sa relanseze discutiile privind iesirea din criza familiala.

3. Dincolo de aspecte reale si profunde ale casatoriei si relatiei a doi oameni, medierea online survine ca o nota de neseriozitate a actului de mediere. Ochii care si-au jurat credinta, sufletele care s-au fagaduit pentru o viata trebuie sa faca acest lucru in mod voit, benevol si fata in fata. Este vorba de o maturitate si de o decizie asumata in fata celuilalt nu in fata calculatorului. Inteleg munca si job-ul din strainatate, dar incetarea sau continuarea casatoriei nu e comparabila cu nici un job oricat de solicitant ar fi el. Sunt reticent fata de medierea online a unor astfel de conflicte legate de relatia de  casatorie. Cred ca o discutie privind o problema asa serioasa se poate face doar ochi in ochi, o analiza si negociere a situatiei nu se poate face prin tastatura si nici prin skype, ci prin prezenta fizica. Prezenta fizica si comunicarea prin prezenta fizica sunt de neegalat in astfel de conflicte. Medierea online ar trebuie sa fie o raritate in astfel de conflicte, si doar in moduri exceptionale. Nu agreez medierea online nici in alte de conflicte, decat in moduri exceptionale.

4. Atunci cand exista copii situatia se schimba. Medierea conflictelor in care copiii sunt angrenati ca element de schimb ori negociere privitor la banii si timpul alocati lor de catre sau pentru fiecare parinte este o adevarata provocare pentru mediator. Tot prin prisma institutiei mediatorului in societate si in astfel de conflicte trebuie identificat rolul acestuia de coagulant, de element de coeziune intre interesele fiecarui parinte cu interesele copilului sau. Relatia parternala sau maternala trebuie sudata indiferent de despartirea sotilor. Disocierea conflictelor (conflictele dintre parinti trebuie separate de conflictele privind situatia copilului) este primul pas important in astfel de medieri. Pentru astfel de medieri – avand in vedere importanta si gravitatea finalului conflictului – mediatorul trebuie sa invedereze parintilor ca este nevoie de timp si rabdare pentru mediere. Medierea unui plan parental doar intr-o sedinta de mediere nu mi se pare o solutie fezabila sau implementabila. Parintii trebuie sa constientizeze rolul lor privitor la copil, iar aceasta constientizare nu se face decat in urma discutiilor cu mediatorul, discutii ce au nevoie de timp ca sa se sedimenteze in mintea fiecarui parinte. Interventia in astfel de conflicte trebuie sa focuseze parintii pe bunastarea si buna dezvoltarea copilului lor. Graba in astfel de medieri poate avea repercusiuni asupra vietii copilului respectiv. E o mare responsabilitate pentru mediator medierea unor conflicte ce privesc relatiile parintilor cu copiii, pentru ca un joc este viitorul copilului.

 

5. Conflictele legate de partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei pot fi mediate. Indiferent de aportul sotilor la achizitia acestora, sotii pot dispune in ce mod doresc privind proprietatea ori folosinta acestora. Pot negocia partajul ori pot negocia ramanerea in coproprietate pentru toate ori parte din bunuri. Mediatorul trebuie doar sa canalizeze discutiile spre o negociere de succes – o negociere finalizata cu succes  fiind o negociere raportata la nevoile, interesele si dorintele fiecaruia. Satisfacerea acestora intr-o buna masura conduce la un Acord de mediere.

 

In toate aceste cazuri medierea (deschisa prin Contractul de Mediere) se va finaliza cu un proces verbal de inchidere a medierii, care va stipula daca s-a ajuns la o intelegere ori nu. Daca s-a ajuns la o intelegere a sotilor aceasta se va scrie in Acordul de Mediere, acord ce va contine exact intelegerea sotilor cum a fost discutata si sumarizata de mediator si parti. Fie ca acordul de mediere mentioneaza ca sotii au luat decizia de a inceta sau continua casatoria, fie ca au luat decizia de a partaja intrun anume fel bunurile lor, fie ca au decis modul de relatii cu copilul si locuinta acestuia, acestia sunt indrumati de mediator sa mearga la autoritatile indrituite sa pronunte divortul ori sa confinteasca intelegerea cu privire la aspectele conexe.

Importanta acestor tipuri de conflicte pentru societate este data si de obligatia partilor (soti ori parinti) de a merge in fata unei autoritati publice pentru a le consfinti decizia lor atat in ce priveste divortul cat si in ce priveste obligatiile si drepturile lor parintesti. Aceste autoritati garanteaza stabilitatea raporturilor juridice in materia casatoriei, dar si in materiea cresterii, dezvoltarii si ocrotirii copiilor.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dorin Ilie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea