Familie & Relatii

#aparitia unui copil #aparitie copil

Expertul Acasa.ro, asistent social Romelia Blejan: „Cum va fi viata mea dupa aparitia unui copil?”

Se spune ca in viata trebuie sa plantezi un copac si sa faci un copil. Daca plantarea unui copac presupune o decizie usor de luat, nasterea unui copil este un subiect atent discutat si analizat de majoritatea cuplurilor.

„Cum va fi viata mea dupa aparitia unui copil?” este o intrebare fireasca pe care probabil ca ne-am pus-o cei mai multi dintre noi.

Am observat ca in majoritatea cuplurilor atunci cand este luat in discutie subiectul legat de aducerea pe lume a unui copil, cu avantajele si dezavantajele aferente, lucrurile incep sa se schimbe.

In cazurile fericite si ideale cand ambii parteneri impartasesc dorinta comuna de a avea un copil, inseamna ca fiecare dintre parteneri este matur si dispus sa imparta dragostea deja existenta in cuplu, afectiunea si timpul cu altii, in fapt cu propriul copil. Are loc astfel o redefinire a relatiei si debuteaza pregatirea cuplului pentru un nou rol: cel de parinte.

Apoi momentul nasterii, care ii pune pe parinti in fata unui miracol. Un moment unic incarcat cu valuri de bucurie, dar si cu o serie de temeri si trairi aparent inexplicabile. Abia acum incepe adevaratul drum al schimbarii. Satisfactii si impliniri, bucurii de nedescris, vise, sperante si cate si mai cate, ar spune multi dintre cei pe care-i cunosc, atunci cand vorbesc despre aparitia copilului in viata lor.

Varianta frumoasa

Mare parte din cuplurile pe care le cunosc s-au schimbat. De la o zi la alta, mai ales in primele luni de viata ale copilului, momentele pline de bucurie sunt frecvente si alerte, schimbarile fascinante ale copilului influentand frumos viata parintilor.

Altruismul, toleranta, dorinta de a crea satisfactii si bucurii, precum si disponibilitatea pentru socializare sunt modificari care intervin o data cu venirea copilului. Cuplurile isi revizuiesc astfel propriile placeri, sacrificandu-se pentru evolutia sanatoasa a copilului, fara a da nastere anumitor frustrari sau nemultumiri. Este vorba in fapt de maturitatea emotionala, de rezultatul incununarii iubirii dintre cei doi.

Varianta mai putin placuta. Dar la fel de reala

Putini sunt cei care ar recunoaste insa ca intreaga structura a familiei se modifica, aparitia copilului declansand si lucruri mai putin placute. Femeia este prima asupra careia careia survin o serie complexa de modificari: la nivel psihologic, comportamental si neurohormonal, care pot duce inclusiv la instalarea depresiei postpartum. Datorita legaturii puternice care se creeaza intre mama si copil inca din perioada fetala am putut observa cum, dupa nastere, aceasta isi indreapta toata atentia asupra bebelusului, avand uneori tendinta sa devina hiperprotectiva.

Pentru ca centrul universului cunoscut pana atunci de cuplu se muta asupra copilului, intre parteneri se intampla adesea sa inceapa o „lupta” tacita, care are la baza nemultumirea barbatului legata de neglijare si lipsa timpului petrecut impreuna cu partenera.

Programul si obiceiurile ce aduceau parteneri laolalta se schimba radical, copilul fiind cel in jurul caruia se stabilesc si se fac toate. Oboseala si uneori rutina zilnica in activitatile destinate cresterii copilului, lipsa unei retele de suport cum ar fi bunicii care sa poata sprijin partenerii pentru momente de respiro, problemele materiale si financiare care nu au fost luate in calcul sunt doar cateva din schimbarile pe care le-am observat ivindu-se o data cu nasterea copilului. Toate acestea pot duce la aparitia tensiunilor nedorite la nivelul cuplului, care ar putea impacta negativ relatia si evolutia copilului.

Indiferent de varianta

Aparitia unui copil, cu tot caruselul de emotii bune si mai putin bune, reprezinta consolidarea familiei. In familie este primul loc in care invatam sa iubim, sa daruim, sa respectam si sa impartasim bucuria. Drept urmare, indiferent de cum ne-ar putea schimba viata aparitia unui copil, fiti siguri ca va puteti asuma acest rol. Pentru ca “a fi parinte nu este o obligatie, nu este un sacrificiu, nu este un merit. Este o experienta ce se invata in permanenta interactiune a vietii de cuplu, este ceva firesc, ce vine de la sine si se petrece pur si simplu!” (Simona Trifu, „Cuplul o entitate veche, ca Biblia insasi”)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Romelia Blejan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea