Familie & Relatii

#loc de munca #epuizare #neurastenie # epuizare munca # stres munca

Expert Acasa.ro, psiholog Alina Chifu: Neurastenia sau ce se intampla cand viata de zi cu zi te epuizeaza

Te simti tot mai obosit si toti cei din jur te agaseaza prin simpla prezenta? Petreci tot mai multe ori la birou, dar parca nu-ti iese nimic? Nu reusesti sa te intelegi nici cu familia, nici cu prietenii? Sunt semne ale epuizarii psihice, afectiune care are implicatii mult mai grave decat crezi. 

Neurastenia este o afecţiune ce are caracteristic o stare generală de oboseală favorizată de surmenaj, suprasolicitare. Principalele manifestări ale neurasteniei sunt : fatigabilitatea, irascibilitatea, insomnia, cafaleea,vertijul senzaţia de ameţeală, nesiguranţă în mers, sentimentul de durere şi suferinţă musculară, incapacitate de relaxare, hiperstezie polisenzorială pacientul fiind deranjat de zgomotele din jurul său, palpitaţii, sentimentul de slăbiciune corporală după eforturi fizice minore, lipsa de concentare.

Pacientul va fi diagnosticat în funcţie de simptomele pe care le resimte şi de asemenea există şi unele criterii pe care trebuie să le îndeplinească: pacientul prezintă unul sau mai multe dintre simptomele expuse mai sus, pacientul nu poate depăşi aceste simptome cu ajutorul odihnei,relaxării, somnul pacientului este agitat, neodihnitor.

Administrarea medicamentelor (analgezicelor) va avea rezultate pozitive numai dacă va fi combinată cu intervenţia psihoterapeutică. În cazul neurasteniei care debutează cu fenomene marcate de epuizare, se recomandă o perioadă de concediu, vacanţă, şi începerea tratamentului, psihoterapiei. De asemenea este indicată şi o alimentaţie echilibrată, sportul în aer liber, odihna. Asa ca, daca simti ca te incadrezi in acest tipar, profita de perioada concediilor si relaxeaza-te! NU te stresa cu pregatirile pentru Craciun si Anul Nou, ci, mai bine, foloseste acest ragaz exclusiv pentru tine si sanatatea ta mentala. 

Depresia de epuizare 

Sindromul burnout apare mai des în cazul profesiilor care presupun o implicare directă în ajutorarea celorlalţi, de exemplu la persoanele care profesează în cadrul serviciilor sociale, publice, administrative, asigurarea ordinii, la persoanele caracterizate prin perfecţionism, cu un nivel ridicat de implicare şi responsabilitate.

Tabloul clinic al sindromului burnout cuprinde: tulburări gastro-intestinale, cefalee continuă (adica dureri de cap), oboseală, iritabilitate, intoleranţă faţă de cei din jur, criticism nejustificat, neîncredere, deşi persoana în cauză îşi petrece tot mai multe ore la locul de muncă realizează tot mai puţin din ceea ce-şi propune, atitudine de superioritate vizavi de cei din preajma sa.

 

Pentru ameliorarea acestor probleme este recomandată consilierea şi psihoterapia individuală. Dintre tehnici sunt indicate tehnicile de relaxare, terapiile cognitiv-comportamentale: conştientizarea problemei, schimbarea stilului comportamental, identificarea cauzelor care au generat problema respectivă, a unor factori psihocomportamentali de risc şi generatori de epuizare. De asemenea, se impune corectarea stilului de viaţă dezordonat şi al unor comportamente nocive precum fumatul sau consumul excesiv de cafea. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Chifu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea