Familie & Relatii

#despartire #prieteni #amintiri #Expertul Acasa.ro psiholog # psihoterapeut Keren Rosner

Expertul Acasa.ro, psiholog, psihoterapeut Keren Rosner: Cum treci peste o despartire in 12 pasi

Putem afirma cu convingere ca nu exista despartire placuta, dar...cine nu a trecut printr-o despartire?! Poate fi un eveniment, o decizie, o perioada grea, dureroasa si dificil de depasit sau poate sa fie luata ca incheierea unei etape de viata. Cand apare ideea despartirii poate sa fie ca un fulger ce aduce suferinta, in special cand ai impresia ca iubirea inca exista. Iubirea, in general, lupta pentru a-si rezolva problemele de cuplu, dar, daca ea dispare chiar si numai dintr-o parte, este inutil sa lupti, pentru ca nu exista sanse de remediere.

Cine a ajuns insa la concluzia ca despartirea este inevitabila, iremediabila, atunci este bine sa respecte aceasta decizie, cum se spune “du-te si nu privi inapoi“!

Abuzurile emotionale, formele de influentare, manifestarile excesive sau irationale consuma energie, otravesc sufletul intr-un mod gratuit (nu castigi partenerul inapoi si nici fericire!).

Daca vei respecta cateva reguli de disciplina, cu noblete si demnitate in aceasta situatie, vei reusi sa treci cu bine o incercare care poate sa lase cicatrice inestetice si nefavorabile.

Iata cateva repere pentru cei ce isi doresc o despartire pasnica:

 

  1. Fii hotarat cand despartirea este singura solutie! Daca separarea este iminenta, nu incerca sa tragi de timp! Sa discuti despre acest lucru cu partenerul este cea mai eficienta si mai indicata solutie.

  2. Dupa ce te-ai despartit, evita sa te intalnesti cu fostul partener, nu reluati discutii interminabile despre tema despartirii si in special nu continuati sa locuiti impreuna!

  3. Daca partenerul doreste sa nu va mai vorbiti sau vedeti, nu-l cauta intr-un mod obsesiv. Nu va face decat sa il irite pe celalalt si sa ii dati argumente suplimentare ca hotararea de despartire a fost corecta. Nu-l bombardati cu mesaje, telefoane chiar daca dorinta este puternica. Orice i-ati spune nu va fi perceput ca ceva pozitiv. Celalalt va gasi o explicatie in defavoarea ta.

  4. A-i reprosa ce ti-ai amintit sau ce nu ai apucat sa ii spui, daca vrei sa ii dovedesti ca a gresit sau daca insisti sa te impaci nu iti aduc nici un avantaj. Deteriorezi mai mult situatia si asa delicata.

  5. Nu juca rolul victimei ca sa impresionezi. Nu iti face bine nici tie si nici nu va lasa o impresie buna in ochii celuilalt.

  6. Nu poti sa pretinzi ca o alta persoana sa ramana langa tine daca nu ii mai este bine. Recunoaste ca nu iti va fi nici tie bine, daca dorinta este unilaterala. Nu poti pretinde ca un om sa fie “in proprietatea ta”. A forta pe cineva sa ramana este o autocondamnare la nefericire.

  7. In nici un caz nu te izola! Nu iti plange de mila! Cauta motive cat mai dese sa iesi din casa. Intalneste oameni noi. Chiar daca nu ai chef, totusi participa la evenimente si antreneaza-te in activitati de divertisment, altfel iti vei prelungi convalescenta.

  8. Nu-ti bombarda prietenii cu plangeri legate de “viata ta nefericita”. Daca iti vei impovara prietenii cu acelasi discurs, acestia o sa se retraga nu pentru ca nu sunt prieteni buni, ci pentru ca o sa se plictiseasca sau o sa te considere exagerat. Nu-i determina sa te evite!

  9. Nu pastra amintiri, obiecte care sa-ti aminteasca de cel de care te-ai despartit, nu pastra la indemana poze. Aduna-le si pastreaza-le undeva pana trece “furtuna”, lasa sa te detasezi emotional de ele si sa le poti aprecia ca parte a vietii tale, nu ca unelte de tortura. Depoziteaza amintirile intr-un sertar mintal imaginar, unde sa ramana pana cand apelarea lor nu va mai fi dureroasa.

  10. Nu pastra tensiunile, nu lasa sa te inunde resentimente. Elibereaza-te de lanturile legate de fostul. Nu considera despartirea un esec. Posibil sa fie trambulina de lansare catre o mare dragoste, chiar daca iti vine greu sa crezi se intampla frecvent!

  11. Razbunarea sau dorinta de a-l pedepsi, scenariile regizate imaginar legate de aceasta tema sunt contraindicate. Nu te vor lasa sa gasesti strategia pentru a trece mai departe. Te deterioreaza si te macina inutil.

  12. Poti sa ramai in relatii amiabile cu ex-ul daca intelegeti amandoi ca fiecare are dreptul sa isi urmeze drumul. Daca relatia nu mai este una care sa te inalte si sa te mangaie, nu merita sa ramai agatat de o himera doar ca sa nu fie altfel, sa ramana lucrurile la fel. Gelozia, dusmania, frica de singuratate, teama ca nu te vei descurca sunt doar trairi generate de schimbare, garantat poti si daca te gandesti bine, poti chiar mai mult sa iti cladesti o viata multumitoare!

 

Octavian Paler a spus “Nu in putine cazuri, femeia si barbatul nu stiu sa se desparta la vreme. Asteapta sa dispara tot ce i-a apropiat si legat, pana ajung sa le fie sila de ei. In loc sa transforme despartirea insasi in ceva deosebit, de care sa-si aduca aminte cu duiosie mai tarziu, tarasc un rest de dragoste ca un hoit care miroase urat.”. Este exceptional descrisa aceasta situatie de viata care nu se solutioneaza la timpul potrivit si intr-un mod elegant.

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea