Familie & Relatii

#Expertul Acasa.ro psiholog Keren Rosner #complexe #parinti #copii #tulburari de vorbire #pronuntie

Expertul Acasa.ro, psiholog Keren Rosner: Cum pot afecta problemele de vorbire viata unui copil

Tulburarile de vorbire (afaziile) se pot referi la expresia limbajului sau receptarea limbajului. Multi parinti neglijeaza acest aspect cu speranta ca deficitul se va rezolva pe parcurs. De multe ori, problema se rezolva in timp, dar cu consecinte in dezvoltarea psihica a copilului. Nu ezitati sa ajutati copilul la timp si astfel sa se evite efectele colaterale.

In cazul tulburarilor de vorbire, daca se exclud motivele somatice, de dezvoltare fizica sau psihica sau problemele de sanatate, atunci cauzele pot fi psihice.

Putem intalni un mutism electiv, selectiv. Copilul nu vorbeste in anumite conditii sau fata de anumite persoane. Acesti copii sunt timizi, au tendinta de a dezvolta un atasament excesiv si retragere sociala.

Balbismul (balbaiala) poate sa fie consecinta unor stari tensionale, expresia unui conflict interior datorat unor evenimente neplacute din viata copilului.

La subiectii cu aceasta tulburare se intalnesc frecvent stima se sine scazuta, esecul si abandonul scolar, teama de pedeapsa. Interfereaza cu performantele scolare scazute, deprivare ambientala.

Balbismul se trateaza prin psihoterapie. Hipnoterapia da rezultate foarte bune in cazul balbismului psihogen sau a ticurilor de vorbire la copii.

La copiii care vorbesc mai tarziu si mai greu sau care nu reusesc sa vorbeasca corect se observa concomitent dezvoltarea unor comportamente specifice induse de acest deficit.

Putem remarca una sau mai multe din urmatoarele schimbari:

  1. Copiii devin introvertiti. Nu invata sa isi exprime sentimentele si refuza manifestarile afective.
  2. Nu se integreaza in grupul de copii la gradinita sau la scoala. Sunt retrasi, se joaca mai mult singuri.
  3. Nu au curajul sa riposteze, invata sa abandoneze de teama ca nu este inteles.
  4. Devin agresivi in special cand au impresia ca se rade de ei sau cand nu reusesc sa isi exprime dorintele.
  5. Au rezultate mai slabe datorita implicarii reduse la activitati. Nu au incredere sa raspunda la cerintele scolare.
  6. Dezvolta complexe de inferioritate care pot sa se prelungeasca toata viata.
  7. Traiesc mai intens teama si dezvolta dependenta de parinti sau apartinatori.

Este foarte important ca in cazul unui copil care nu vorbeste corect sau vorbeste tardiv in comparatie cu varsta fizica sa fie consultat de un specialist.

Este recomandat ca sa intervina logopedul si sa ajute la imbunatatirea pronuntiei si a vorbirii.

Multi parinti neglijeaza acest aspect cu speranta ca deficitul se va rezolva pe parcurs. De multe ori se rezolva in timp problema, dar cu consecinte in dezvoltarea psihica a copilului.

Nu ezitati sa ajutati copilul la timp si astfel sa se evite efectele colaterale. Daca veti intreba o persona care a trait o astfel de experienta o sa va confirme disconfortul si neputinta pe care le simteau atunci.

Daca copilul are nevoie de un ajutor nu amanati sa i-l oferiti. Exista riscul sa ramana cu probleme de pronuntie sau cu mici defecte de pronuntie daca nu interveniti prin acordarea de sprijin de specialitate.

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea