Familie & Relatii

#comportament #autoritate #orar #Expertul Acasa.ro psiholog # psihoterapeut Keren Rosner #alint

Expertul Acasa.ro, psiholog Keren Rosner: Ce faci cand copilul este alintat?

Copilul nu se naste alintat, ci devine asa din cauza modului cum este tratat de cei din jur, a metodelor educative pe care parintii le adopta in procesul de invatare a celui mic. De obicei, comportamenul unui copil  rasfatat este lesne sesizat de ceilalti si nu de putine ori ne deranjeaza. Criticam fie copilul ca nu actioneaza diferit, fie parintii ca nu stiu cum sa il creasca.

Sunt parinti care inteleg ca nu este in beneficiul copilului ca a ajuns sa aiba asemenea atitudini si remediaza “defectul educational” cu chibzuinta. Sunt insa si parinti care, chiar daca sustin ca sunt depasiti de situatie si nu mai suporta comportamentul copilului, practic nu depun efortul de a aduce schimbarea.

Copilul isi stabileste viziunea asupra lumii, regulile, valorile, raspunsurile la situatii in functie de modelul familial, de ceea ce le transmit parintii verbal si nonverbal si dupa cum sunt ghidati sa reactioneze ei asa vor fi.

Pentru cei care doresc sa pregateasca corect un copil pentru viata este bine sa se opreasca o clipa si “sa privesca” ca un spectator  ceea ce se intampla intre el si copilul lui. Sa sesizeze momentele-cheie in care parintele ar trebui sa isi modifice abordarea sau interventia pentru a obtine un raspuns diferit din partea copilului.

Modalitati prin care poti schimba comportamentul unui copil alintat 

  • Invata copilul sa fie independent. Asigura-i securitatea si sprijinul de care are nevoie, dar determina-l sa isi descopere propriile nevoi si dorinte, cat si modalitatile proprii de-a le satisface.
  • Indulgenta sa fie dozata astfel incat sa nu submineze autoritatea. Copilul se cuvine sa aiba cel putin o persoana din anturaj careia sa-i recunoasca autoritatea.
  • Supraprotectia ii frange “aripile“ copilului. Ii infraneaza chiar si inteligenta, daca il ingradesti prea mulrt. Lasa copilul sa descopere si singur parte din lume, poti avea surpriza sa gaseasca lucruri pe care tu nu le-ai “vazut”.
  • Pentru a corija un copil care depaseste masura nu este corect sa rabufnesti pe moment si apoi sa revii la ingaduinta resemnata, ci ideea este sa modifici tu modul de abordare, sa-i explici copilului si in acelasi timp sa ramai constant in decizii. Copilul va aprecia asta chiar daca se revolta. El se va invata sa te respecte si sa aiba incredere in tine.

Sursa foto: unica.ro

  • Nu confunda afectiunea cu permisivitatea. Daca esti tolerant excesiv nu inseamna ca ii arati dragostea ta, ci, din contra, poate avea aspectul indiferentei.
  • Invata copilul ca este un timp special pentru toate: timp pentru joaca, timp pentru mancat, timp pentru a invata lucruri noi, timp pentru odihna, timp pentru plimbare, nu amestecati programul incat copilul sa nu aiba un orar. Un program adaptat varstei il va ordona si va beneficia de disciplina intr-un mod firesc. Asta il va ajuta in realizarea lui profesionala, dar si in ordine mentala. Astfel el va invata sa fie prezent si activ la ceea ce face nu va fugi permanent de realitate.
  • Cel mai important nu ii da mesaje contradictorii, nu reveni la hotararile luate, implica-l in deciziile ce-l privesc, arata-i consecintele pozitive si negative. Fii un model real pentru el, sa vada in tine tipul de comportament pe care ti-ai dori sa il aiba. Indicatiile verbale fara sustinerea faptelor tale nu il vor convinge, deci nu vor avea succes.
  • Ai rabdare si persevereaza in “modelarea “ copilului tau, alintul este un comportament invatat asadar poate sa fie dezvatat si reinvatat un alt comportament sanatos. Daca este cazul incepe schimbarea cu tine!

Merita sa investesti in copilul tau, valoarea lui este inestimabila si satisfactia unica! Cheia si puterea sunt in mainile tale de parinte.

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea