Familie & Relatii

#cadouri #investitii #venituri #planuri de viitor #bani in cuplu

Expertul Acasa.ro, psiholog Keren Rosner: Cand este momentul sa se puna banii in comun in cuplu

Momentul in care doi parteneri de cuplu ajung sa puna in comun banii este semnul unui pas important, semnificativ pentru ei. Este confirmarea ca au vise comune pe care doresc sa le realizeze impreuna, ca se includ unul in viata celuilalt si au nadejdea ca pot sa cladesca la unison fericirea.

In cuplu s-a dovedit ca banii au un rol foarte important in mentinerea armoniei si trainiciei relatiei. Sa recunoastem ca sunt parteneri care isi doresc relatia exclusiv pe temeiul avantajelor banesti.

Cand o pereche incepe sa isi construiasca viata impreuna, amandoi contribuie atat afectiv, cat si material la inchegarea bunului trai comun.

Daca in trecut barbatul era cel care aducea banii, iar femeia se limita la administrarea lor, in prezent femeile sunt capabile sa participe material, uneori mai consistent decat partenerul.

Intrebarea este cand si cum este cel mai potrivit ca cei doi sa inceapa sa investeasca in parteneriat.

Desigur, situatiile sunt foarte variate si nu se poate delimita clar punctul din care fiecare sa aduca partea sa in vistieria comuna.

Exista indicii si atentionari care te pot lamuri daca acest moment a venit si este propice:

  • Daca relatia este in faza incipienta, nu este cazul sa incepeti sa faceti investitii comune, este nepotrivit. Daca doar entuziasmul te indeamna sa faci lucruri pentru amandoi fara sa verifici trainicia relatiei, fii mai prudent!


Sursa foto: opinii.biz

  • Cand unul din parteneri are pretentii, fara insa sa faca cel mai mic efort pentru realizarea lor, dar pretinde partenerului sa i le indeplineasca este un indiciu ca persoana are doar nevoi, fara sa isi asume si obligatii.
  • Cand se pun banii in comun si se proiecteaza viitorul, poate sa fie si un test de rezistenta al cuplului si un mod de cunoastere a personalitatii celuilalt. Unii sunt mai chibzuiti, altii mai risipitori, unii doresc sa investeasca in lucruri, altii in excursii, unii doresc confort, altii siguranta materiala. Iata ca pot sa apara diferente care pun la incercare temeinicia relatiei.
  • Cand intr-o relatie care deja are o “varsta”, partenerii nu intentioneaza sa isi puna obiective materiale care sa le obtina in comun este un semn de neimplicare si de nesiguranta in relatie. Evita sa se implice pentru a nu complica eventuala despartire.
  • Cand pe parcursul vietii de cuplu, cei doi convin sa puna banii in comun, dar unul are posibilitati mai reduse trebuie discutat de la inceput acest aspect si negociate viitoarele investitii. Se intampla ca partenerul care are venituri mai mari sa se simta nedreptatit si chiar impovarat sau folosit. El poate sa traiasca sentimentul de inferioritate sau umilinta adoptand un comportament de supunere si docilitate in cazul in care persista aceasta neegalitate. Reprosurile sunt total nesanatoase, renegociati participarea!
  • Nu incerca sa “cumperi” bunavointa, dragostea, linistea in cuplu, atasamantul partenerului investind singur, fara ca unul dintre parteneri sa contribuie in vreun fel. Nu o sa ai succes! Pretentiile o sa fie tot mai mari de la celalalt, fara sa fie apreciate eforturile tale. Atitudinea ”activ-pasiv” te va face sa te simti ca si cum pui bani la banca constant, dar contul tau este permanent gol, iar partenerul are convingerea ca se cuvine sa se intample asa, el sa fie doar beneficiar.
  • Cand relatia urmeaza etapele firesti, iar partenerii incep sa isi faca planuri pentru viitor, cand intentiile sunt serioase de ambele parti si se hotarasc sa realizeze lucruri impreuna este normal ca fiecare “sa puna umarul“ la implinirea lor. Fiecare contribuie dupa puterea lui, fara sa se simta vreunul nedreptatit.
  • Este exclusa variata ca toti banii sa fie pusi in comun. Fiecare partener este bine sa isi pastreze o parte pentru cheltuieli personale, bani pentru care sa nu dea socoteala. Este neplacut sa ceri sau sa astepti acordul comun pentru satisfacerea unor nevoi intime, individuale sau pentru surprize, cadouri pentru partener. Atentia si importanta trebuie puse pe realizarile mari, reprezentative, in acest caz este imperativ nevoie de amandoi.

 

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea