Familie & Relatii

#parinti #copii #discutii #rasfat #agresivitate #Expertul Acasa.ro psiholog # psihoterapeut Keren Rosner

Expertul Acasa.ro, psiholog, psihoterapeut Keren Rosner: 7 modalitati de a potoli un copil agresiv

De multe ori am privit neputinciosi, plini de uimire sau plini de revolta, copii care rabufneau fara jena sau fara cenzura intr-un loc public. Ne intrebam oare parintii sunt responsabili de acest comportament sau firea copilului este cea care care nu poate fi modelata indiferent de ce ai face?

Copiii se nasc cu impulsuri agresive si ele sunt conduse de nevoile lor naturale de a le satisface. Acest fapt este important si benefic din punctul de vedere al supravietuirii.

Daca la inceput, nevoile copiilor sunt satisfacute imediat, cu timpul, in etapele educatiei, ei sunt invatati sa astepte sau sa renunte la anumite dorinte. Daca acest obicei nu este aplicat, copilul va avea pe masura ce creste nevoi tot mai multe si mai dificil de satisfacut. Renuntarea va fi tot mai dificil de acceptat si mai zgomotos manifestat protestul.

Trebuie, de asemenea, sa tinem seama si de tipul de temperament al copilului. De exemplu, un copil coleric are tendinta de a se manifesta zgomotos, el va avea reactii imediate, dar si el poate sa fie modelat.

Cand vorbim despre agresivitate, vorbim despre copiii care trec rapid de la o stare de furie la izbucnirea ei. Aici rolul parintelui este foarte important in identificarea si cercetarea cauzei furiei copilului.

De multe ori, furia nu este doar o carenta educationala, ci este o forma de protest, nemultumire, o teama ascunsa, suferinta sau chiar preluarea comportamenului celor din jur.

Motivul furiei poate sa fie aflat prin observarea atenta a momentelor in care apar. Identificarea situatiilor in care copilul devine manios ne conduce la trairea lui interioara sau interpretarea pe care o da el realitatii.

Agresivitatea apare in exprimarea lui verbala sau comportamentala, poate sa fie in relatiile cu parintii sau cu alti copii sau in felul cum trateaza jucariile precum si in jocurile pe care le prefera.

Cauzele agresivitatii pot sa fie foarte variate:

  • Din cauza stresului emotional determinat de dificultatile scolare, dificultati de adaptare la situatii noi.
  • Atmosfera tensionata de acasa, intre parinti care se cearta sau parinti care la randul lor sunt agresivi intre ei sau cu copiii.
  • Divortul parintilor si implicarea copiilor in disputele lor sau custodia alternativa a copilului in urma divortului.
  • Nivelul ridicat de frustrare ce nu poate sa fie eliberat si trairile interioare negative neexprimate.
  • Aparitia unui frate care ii spulbera suprematia in familie, manifestate prin sentimente de rivalitate si gelozie.
  • Neglijarea din partea parintilor. Lipsa atentiei si interesului fata de nevoile copilului, lipsa de afectiune si de suport.
  • Tratamentul intransigent, cerinte ce depasesc puterile copilului Asteptari neconcordante cu varsta sau posibilitatile copilului.
  • Implicarea prea multor adulti in educarea copilului, in special cand ei vin cu asteptari si cerinte contradictorii.
  • Reprosuri abundente si repetate aduse copilului, acuze neintemeiate.
  • Variatii in starea afectiva a parintilor care ii confuzeaza pe copii in ceea ce priveste manifestarile si pretentiile adultilor.
  • Lipsa de tact si diplomatie in implementarea unor reguli.

Aceste situatii aduc in ordinea intensitatii nemultumire, furie, agresivitate, violenta. Un parinte grijuliu, intelept si dornic sa isi protejeze copilul, in primul rand, va dori sa ii diminueze pana la stingere trairea starilor negative apoi sa ajunga la corectia educationala. A aduce ca argument ca este un copil dificil sau greu educabil este doar o forma mascata de abandon, lipsa de responsabilitate sau neglijenta. Este adevarat ca necesita un efort suplimentar si alocarea unui timp special.

Sfaturi pentru parintii care au copii agresivi

  1. Observa-ti copilul, asculta-l si discuta cu el. Nu doar intrebarile legate de mancare sau scoala sunt suficiente! Povesteste copilului despre tine si familie.
  2. Arata-te dispus sa schimbi obiceiuri ce pot genera agresivitate. Nu-l certa din orice fleac. 
  3. Fii constant si ferm in hotarari!
  4. Pastreaza tonul calm. Incearca sa intelegi ce se intampla, cum interpreteaza copilul situatiile de viata.
  5. Nu oscila intre autoritate si permisivitate! Elimina rasfatul, ii dauneaza lui si iti va dauna si tie. Fii tandru, intelegator si arata-i dragostea.
  6. Important! Cand afli ce il nemultumeste pe copil nu ii reprosa, nu il certa, nu minimaliza problema lui! Afla mai mult, fa-l sa se simta inteles.
  7. Incurajeaza-l cand reuseste! Intareste-i comportamentul dezirabil. Invata-l sa aiba incredere in sine. Pacea interioara o sa faca sa dispara agresivitatea. Copiii nu se nasc nepoliticosi, incapatanati sau mofturosi, ei devin asa din cauza mediului prielnic si a lipsei de autoritate.

 

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea