Activitati pentru copii

#jucarii copii #copii #jucarii interactive

Jucariile de rol si importanta lor in dezvoltarea copiilor

Iti amintesti ca si tu ai avut o jucarie preferata? Nu a contat daca a fost o papusa, o bucatarie, un banc de lucru sau o masinuta din plastic. A fost jucaria ta preferata si ai iubit-o mai mult decat orice altceva pe lumea asta. Ceea ce probabil nu stiti este modul in care a fost influentata educatia si cum, de-a lungul anilor, jucariile continua sa imbunatateasca abilitatile de care au nevoie copiii pentru pregatirea lor pentru viata. 

 

Cei mici sunt interesati in permanenta de lumea din jur, iar noi ii putem ajuta sa creasca si sa inteleaga mediul inconjurator prin joaca. Jucariile de rol sustin dezvoltarea copiilor prin cresterea IQ-ului, satisfacerea curiozitatii lor, ajutandu-i sa invete despre activitatile cotidiene din jurul lor si sunt, de asemenea, o sursa excelenta de distractie.

Mai mult decat atat, la sfarsitul secolului al XIX- lea, studiile realizate de psihologul Granville Stanley Hall au demonstrat faptul ca exista o legatura directa intre jocurile de rol si dezvoltarea mentala si comportamentala a copiilor.

Copiii invata jucandu-se, iar jucariile sunt instrumentele care le permit sa descopere lumea in care traiesc. Si tocmai de aceea interactioneaza cu mediul inconjurator prin joaca. In plus, jucariile ofera multa placere si fericire, ambele contribuind la construirea stimei de sine.

Azi am ales sa va aducem in discutie jucariile de rol si importanta pe care o au acestea in dezvoltarea copiilor.

Care sunt avantajele jucariilor de rol?

Dezvolta abilitatile motorii

Jucariile ii determina pe copii sa se angajeze in diferite activitati fizice, exercitandu-si abilitatile motorii fine si grosiere. Jucariile ii ajuta, de asemenea, sa descopere echilibrul si coordonarea si, fiind activi fizic, copiii evita obezitatea si adopta un stil de viata sanatos.Mai mult decat atat, acestea ii motiveaza pe bebelusi sa-si foloseasca picioarele si mainile pentru a descoperi forme, culori si sunete.

Dezvoltare emotionala si sociala

Jucariile stimuleaza creativitatea copiilor si ii ajuta sa-si exprime emotiile (interne si externe). Atunci cand vorbim de jocurile de rol, copiilor li se ofera spatiu pentru a-si imagina situatii familiare (o zi la ferma, o vizita la spital, la piata etc.) sau lumi fantastice. Capacitatea de a genera jocuri simbolice dezvaluie o personalitate matura, capabila sa-si creeze reguli proprii.

Pe langa imbunatatirea abilitatilor lingvistice, jucariile le ofera si o intelegere a societatii in care traiesc. Jucariile invita copiii sa interactioneze, mai intai cu adultii si apoi cu alti copii de varsta lor. Jucariile ii invata cum sa negocieze si cum sa se organizeze mai bine.

Dezvoltare cognitiva

Jocurile de rol promoveaza dezvoltarea cognitiva a copiilor, stimulandu-le abilitatile de concentrare si memorie. Dezvoltarea cognitiva este importanta, deoarece le permite copiilor sa abordeze abilitatile matematice si lingvistice intr-un mod distractiv.

Ajuta la cresterea IQ-ului lor

Jucariile de rol sunt concepute astfel incat sa dezvolte abilitatile motorii si abilitatile de identificare. Copiii care dezvolta in mod adecvat aceste abilitati vor avea o crestere a IQ-ului treptat.

Imbunatateste dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor

Importanta principala a jucariilor de rol este capacitatea lor de a provoca mintea unui copil. Cu cat este mai interactiv jocul, cu atat ii sunt necesare mai multa energie, atentie si gandire.

Creativitate si concentratie imbunatatita

Copiii se nasc cu un sentiment incredibil de curiozitate. In eforturile lor de a intelege mediul din jurul lor, copiii exploreaza prin obiectele din jur. Cu ajutorul jucariilor de rol exista o experienta sigura de joc imaginativ, creativitate, experimentare si explorare.

Copiii au o durata minima de concentrare. Ei se dezintereseaza rapid de lucruri si de oameni. Fara instrumentele potrivite, probabil ca isi vor pierde destul de mult din interes. Aici intervin jucariile de rol. Ele fac ca invatarea sa fie mai distractiva si mult mai usor de gestionat.

Haide sa descoperim care sunt jucariile de rol ce le starneste interesul copiilor. Pentru asta am ales o lista de jucarii din magazinul Cate-n Luna si-n Stele:

Iti plac cursele de masini?

Atunci o statie de benzina este ideala pentru micii piloti de curse care vor sa-si alimenteze masinutele ride-on. Intra in pielea pilotilor auto si participa la curse. Varsta recomandata de la care se pot juca cu aceasta statie de benzina este de 1 an.

Invata-ti copilul sa mentina curatenia!

Cei mici vor fi intotdeauna pasionati de activitatile pe care le facem noi, iar curatenia si pastrarea ei trebuie sa fie pentru toata lumea un must. Fie ca vorbim despre un copil sau nu! Astfel ca in ajutorul celor mici putem sa venim cu un set de curatenie din lemn care ii responsabilizeaza si in timp ajung sa inteleaga importanta pastrarii unui spatiu curat! Setul se recomanda copiilor de peste 2 ani.

Haideti sa vedem cu ce se pot juca cei de peste 3 ani. Ce roluri pot interpreta.

Cine nu-si doreste sa aiba propriul magazin alimentar?

Acum cel mic poate intra in pielea unui vanzator si isi poate aproviziona toti prietenii cu fructe si legume. Magazinul alimentar de la Little Dutch este fabricat din lemn de cea mai buna calitate, are o marchiza textila deasupra, o tablita cu creta si 4 ladite din lemn pline cu fructe si legume confectionate din material textil.

Pentru a avea magazinul complet functional trebuie sa-l echipati cu o casa de marcat si cu un cantar din lemn.

Masa e servita! Pofta buna!

Copiilor le place sa se implice in activitatile adultilor. Fie ca vorbim despre o fetita sau un baietel, micutii bucatari vor adora sa gateasca pentru cei din familie. Trebuie sa va mentionam faptul ca vor fi extrem de incantati de noul rol pe care il vor interpreta.

P.S: Bucataria nu trebuie sa lipseasca din camera unui copil.

Oglinda oglinjoara cine are cea mai frumoasa masa de make-up?

Toate fetitele, la un moment dat, atenteaza la fardurile mamei, nu-i asa? Eleganta si extrem de utila, o masa pentru make-up se incadreaza perfect in orice camera de fetita si devine astfel locul unde cei mici pot juca jocuri de rol de make-up artist si hair stylist, singuri sau impreuna cu prietenii ori parintii. Pentru a avea un joc cat mai interactiv puteti achizitiona un set de coafor si unul de machiaj, ambele din lemn.

Ai animale de companie in casa sau iti doresti ca cel mic sa prinda drag de ele?

Atunci ar fi indicat sa le achizitionezi un set de ingrijire a animalelor si o trusa de medic veterinar. Aceste doua seturi ii ajuta sa devina mai responsabili si mai atenti la nevoile animalelor din jurul lor.

Alege sa-ti lasi copilul sa se joace intr-un mod creativ

Un centru de joaca mai complex permite copiilor sa se joace intr-o varietate de moduri creative si le ofera astfel sansa de a interpreta diferite roluri. De la angajat al unui restaurant, la patiser, barman sau angajat a unui teatru de papusi.

Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

Raspunsul clasic: medic! Iti suna cunoscut? Si noua! Atunci este de inteles faptul ca am decis sa punem pe lista jucariilor de rol si un set pentru micii doctori chirurgi. Cu acest joc venim in ajutorul celor mici cu familiarizarea corpul uman si a organelor.

Mesterul Manole in devenire

Baietilor le place sa ''mestereasca'' de mici, astfel ne-am gandit ca un banc de lucru este fix ceea ce au ei nevoie. Pe langa faptul ca este un joc de rol ce le dezvolta partea creativa, ii si invata cum sa faca diferenta dintre uneltele de lucru. Un banc de lucru este echipat de obicei cu o trusa de scule, inclusiv un ciocan, chei de diferite marimi, surubelnite, suruburi, etc.

Jucati-va impreuna! Alege pentru cei mici jucarii destinate jocului de rol, iar ei nu se vor plictisi prea repede de ele. Aceste activitati indeplinesc un rol important in viata educativa a copiilor, oferindu-le sansa de a-si dezvolta personalitatea si creativitatea.

Tu ce rol vrei sa joci cu copilul tau?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau