Activitati pentru copii

Dumbo, Pisicile aristocrate si Peter Pan restrictionate de Disney din cauza rasismului

Platforma de streaming video Disney+ a blocat accesul copiilor sub 7 ani la vizionarea unor filme clasice de animatie din cauza unor scene considerate rasiste. Este vorba despre animatii precum „Pisicile aristocrate”, „Dumbo” sau „Peter Pan”. Acestea exista in continuare pe platforma insa doar pentru parinti care sunt atentionati ca programele contin scene neadecvate. Prin urmare acestia trebuie sa aleaga daca ii lasa pe cei mici sa le urmareasca sau nu.

 

„Acest program include descrieri negative si/ sau tratament necorespunzator aplicat unor persoane sau obiceiuri”, este mesajul prezent la inceputul filmului. „Aceste stereotipuri erau gresite atunci si sunt gresite si acum. In loc sa inlaturam acest continut, vrem sa recunoastem ca el are un impact nociv, sa invatam din acest lucru si sa lansam o dezbatere pentru a crea impreuna un viitor mai tolerant”, se arata in mesajul celor de la Disney.

„Pisicile Aristocrate” caricaturizeaza „in mod rasist” persoanele asiatice

La un moment dat, in Pisicile Aristocrate, in scena in care personajele canta celebra melodie „Everybody wants to be a cat”, apare o pisica cu „chipul galben”, care canta la pian cu betisoare chinezesti pentru mancare.

„Pisica este o caricatura rasista a persoanelor asiatice care afiseaza trasaturi stereotipe exagerate, de genul ochilor oblici si dantura proeminenta. Pisica are un foarte strident accent englezesc si o voce care apartine unui actor alb, in timp ce canta la pian cu betisoare chinezesti”, explica cei de la Disney, care adauga ca versurile batjocoresc limba chineza si traditii din Shanghai sau Hong Kong.

Elefantelul Dumbo si batjocorirea americanilor de culoare

In acest film de animatie exista o scena in care Dumbo intalneste un grup de ciori pe al carui lider il cheama Jim Crow, un stereotip rasial care reprezinta numele generic al afroamericanului lipsit de inteligenta care canta si danseaza, tema preluata in spectacolele in care un alb isi vopsea fata si mainile pentru a imita un negru.

In plus, legile Jim Crow sunt legile segregationiste aplicate in SUA in perioada 1876-1964 si indreptate impotriva americanilor de culoare.

Peter Pan isi bate joc de amerindieni

De asemenea, in filmul de animatie Peter Pan amerindienii sunt si ei portretizati intr-o maniera stereotipa care nu reflecta nici diversitatea si nu reprezinta nici traditiile culturale autentice ale acestei populatii, sustine compania Disney.

„Filmul ii prezinta (pe amerindieni) vorbind o limba neinteligibila. In plus, acestia sunt deseori numiti drept «piei-rosii», un termen jignitor”, conform Disney.

De asemenea, la un moment dat Peter Pan si Baietii Pierduti se angajeaza intr-un dans in timpul caruia fac miscari exagerate si poarta peruci indiene, o bataie de joc la adresa imaginii si culturii amerindienilor”.

Sursa: digi24.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau