Activitati pentru copii

# cum iti inveti copilul sa mearga pe bicicleta #mers pe bicicleta #bicicleta

Cum inveti copilul sa mearga pe bicicleta: 3 pasi simpli

Daca vrei sa-i cumperi celui mic o bicicleta, dar nu stii daca va reusi sa invete sa mearga pe ea, nu-ti fa griji. Exista o metoda foarte simpla care il va incuraja pe copil sa se urce pe bicicleta si sa isi dezvolte echilibrul necesar. Acest factor este cel mai important, pedalatul fiind pe locul doi.

1. Echilibrul

Cel mai simplu mod in care cel mic va invata singur cum sa stea pe bicicleta, este sa ii scoti pedalele. El va putea sa isi tina echilibrul cu picioarele, iar in cel mai scurt timp va incepe sa se deplaseze cu bicicleta. Aceasta este cea mai simpla metoda pentru ca cel mic sa invete sa mearga pe doua roti, echilibrul fiind o abilitate importanta cand vine vorba despre bicicleta. Chiar daca rezultatele variaza in functie de copil, este foarte posibil ca in maxim o ora, cel mic sa te roage sa-i pui pedalele. Asta inseamna ca este pregatit pentru urmatorii pasi necesari pentru a invata sa mearga cu bicicleta. Nu uita ca este nevoie de o bicicleta adecvata cu varsta si inaltimea copilului, astfel incat lucrurile sa decurga cat mai usor. Poti gasi aici biciclete de copii in cele mai variate modele si la cele mai atractive preturi.

2. Manevrarea

Odata rezolvata problema cu echilibrul, cel mic va trebui sa invete cum sa manevreze bicicleta. Asta inseamna sa ia curbele, sa ocoleasca obstacole si sa puna frana. Este ideal sa invete toate aceste manevre, stand pe bicicleta fara pedale. Atunci cand pedalele sunt montate lucrurile devin putin mai complicate, asa ca mai bine nu.

3. Pedalarea

In sfarsit, ati ajuns in punctul care este de obicei identificat cu mersul pe bicicleta. Pedalarea presupune sa ca cel mic sa isiĀ  desprinda ambele picioare de pe sol si sa le puna pe pedale. Apoi, prin miscarea continua a pedalelor, bicicleta incepe sa se deplaseze si gata! Cel mic a invatat sa mearga pe bicicleta, de acum nu este nevoie decat de foarte multa practica.

Cu timpul, el va invata cum sa isi coordoneze ochii cu mainile si picioarele, va putea sa regleze timpii de reactie si va merge din ce in ce mai mult si mai bine cu bicicleta.

Chiar daca etapa de mers fara pedale, pentru invatarea echilibrului, se prelungeste, nu-ti fa griji. Se poate sa dureze chiar si o saptamana, dar asta este foarte normal. Pana la urma nu sunteti la concurs, asa ca nu pune niciun fel de presiune pe cel mic. Tot procesul trebuie sa se desfasoare in ritmul copilului si trebuie sa reprezinte o activitate placuta, pe care sa si-o doreasca.

Bineinteles, exista si metoda rotilor ajutatoare, dar aceasta poate incetini dezvoltarea echilibrului pe doua roti. Deoarece bicicleta este stabila datorita celor doua roti micute, copilul nu va mai fi interesat sa isi gaseasca singur echilibrul necesar si se va comporta intr-un mod similar cu mersul pe trotineta. Din acest motiv nu se recomanda montarea unor roti ajutatoare, ci mai degraba ajutarea copilului prin sustinerea bicicletei, din spate.

Nu in ultimul rand, copilul trebuie sa invete sa aiba postura potrivita. El va trebui sa stea drept si sa fie centrat pe bicicleta. Bratele vor fi putin indoite din cot, iar genunchii trebuie sa fie indreptati spre bicicleta, dar sa nu atinga cadrul.

Chiar daca nu exista o varsta ideala pentru ca cel mic sa invete sa mearga pe bicicleta, este recomandat ca acest lucru sa se intample cat mai devreme. In functie de nivelul de dezvoltare fizica si mentala a celui mic, dar si de dorinta si curajul pe care le exprima in acest sens, poti alege sa ii oferi o bicicleta chiar incepand cu varsta de 3 ani.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente-pentru-tine-si-copilul-tau