Activitati pentru copii

# criterii alegere trambulina # trambulina copii #trambulina

Cum alegi o trambulina de joaca pentru copii - Top 5 criterii importante

Existenta unei trambuline in locul de joaca destinat copiilor este o modalitate perfecta de a imbina exercitiul fizic cu distractia. Exista multiple avantaje pe care miscarea le ofera organismului in dezvoltare al copiilor. Printre acestea, merita mentionate posibilitatea recreerii fara a privi cu ochii la un ecran, cresterea aptitudinii de concentrare la subiecte importante, prin relaxarea mentala, precum si explorarea fiecarui aspect al miscarii si al echilibrului, esentiale in procesul de invatare al oricarei deprinderi fizice. Dar, alegerea trambulinei perfecte pentru copilul tau necesita un pic de cercetare in prealabil. Trebuie luate in considerare mai multe criterii, astfel incat distractia sa se poata desfasura intr-un mediu sigur, iar cele mai importante sunt detaliate in randurile de mai jos.

1. Forma trambulinei

In functie de spatiul disponibil pentru plasarea unei trambuline in curtea casei tale, iata care sunt principalele diferente pe care forma acesteia le prezinta.

  • Trambuline rotunde. Cele mai accesibile dintre toate tipurile de trambuline, cele rotunde ofera diferite avantaje:
  1. Plasa de protectie pentru siguranta sporita;
  2. Distributie egala a fortei pe intreaga suprafata;
  3. Sunt usoare si portabile.
  • Trambuline dreptunghiulare. Folosite in special de catre profesionisti, pentru antrenare, enumeram beneficii pentru cei ce cauta mai mult decat distractie:
  1. Pot fi amplasate in spatii restranse, pentru ca se potrivesc la colturi sau de-a lungul unei linii (gard, casa, etc);
  2. Ofera posibilitatea efectuarii unor sarituri mult mai inalte decat cele rotunde;
  3. Reprezinta o investitie costisitoare, pentru avantaje pe termen lung (performanta, durabilitate).
  • Trambuline patrate. Intrunesc beneficiile primelor doua tipuri, insa fara a fi foarte scumpe, iar sariturile efectuate nu sunt de nivel profesionist.
  • Mini-trambuline. Perfecte pentru a fi instalate la interior, sunt compromisul perfect intre calitate si pret si ofera posibilitatea consumarii energiei intr-un spatiu sigur.

2. Tipul de arcuri folosite

In mod traditional, o trambulina este prevazuta cu arcuri metalice atasate la marginea ei. Acest tip de constructie prezinta potentiale pericole de accidentare, din cauza lipsei captuselii protectoare pe arcuri si a unei proprietati slabe de absorbtie a socurilor. Dar progresul tehnologic a rezolvat aceasta problema, introducand pe piata trambuline cu protectie sporita a partii prevazute cu arcuri, dar si trambuline unde arcurile lipsesc cu desavarsire. Aceste inovatii au crescut si capacitatea de absorbtie a socului, astfel incat riscul accidentarilor la nivelul incheieturilor a scazut drastic.

3. Marimea trambulinei

Gasirea dimensiunii corecte a trambulinei, astfel incat aceasta sa se poata potrivi in curtea din spate, in gradina sau chiar in casa ta este un pas important. De asemenea, te poate ajuta sa stabilesti un buget eficient din punct de vedere al costurilor. Mai trebuie luata in calcul si varsta celor ce o vor folosi, acomodand astfel cresterea celor mici, dar si utilizarea trambulinei de catre persoane adulte, pentru ca distractia nu este rezervata doar micutilor! Exista modele ce sustin pana la 150 de kilograme, deci nu-ti face griji daca vrei sa iei parte la momentele de bucurie ale copiilor. Ai la dispozitie mai multe dimensiuni de trambuline pentru copii, asa ca stabileste dinainte care este marimea maxima pe care o poti integra in spatiul destinat acesteia.

4. Calitatea patului trambulinei

Odata ce ai hotarat dimensiunea potrivita, ia in considerare materialul pe care se vor efectua sariturile (patul trambulinei). Acesta afecteaza direct durabilitatea si confortul. Rama si arcurile sunt strans atasate de pat, astfel incat sa evite eventualele accidentari, in timp ce incurajeaza sarituri spectaculoase si distractive. Pentru cei care nu au mai folosit niciodata o trambulina, distributia greutatii pe patul acesteia este importanta. Iata de ce materialul din care este confectionat trebuie sa fie rezistent si sa ofere siguranta. De asemenea, este important ca impactul sa fie bine definit in centrul patului trambulinei, pentru a reduce dezechilibrarea. Materialul pe care se sare trebuie sa fie rezistent la praf, la razele UV si la umezeala, pentru o performanta mai buna. Aceste criterii prelungesc viata trambulinei, astfel incat schimbarea patului sa se efectueze cat mai rar.

5. Cadru robust

Desi un detaliu minor in intregul ansamblu al unei trambuline, acesta nu trebuie trecut cu vederea. Cadrul preia greutatea fiecarei sarituri si sustine intreaga constructie a trambulinei. De aceea este extrem de important ca acesta sa fie robust si fiabil. Ramele trebuie sa fie din otel zincat greu, cu suduri curate, astfel evitandu-se rupturi de la folosirea indelungata. Deoarece trambulinele sunt plasate, de obicei, in aer liber si sunt expuse vremii schimbatoare (ploaie, vant, temperaturi ridicate), este important sa alegi una al carei cadru este acoperit in intregime, pentru a asigura o utilizare durabila.

Acestea au fost principalele criterii ce ar trebui luate in considerare atunci cand te pregatesti sa achizitionezi o trambulina. Stabileste care sunt nevoile tale, locul in care o vei amplasa, precum si bugetul pe care il ai la dispozitie, iar in scurt timp vei putea face o alegere potrivita si sigura. Pentru copii, existenta unui astfel de accesoriu in locul de joaca are multiple avantaje, iar daca alegi o trambulina destul de mare, poti sa iei parte si tu la distractia pe care o ofera!

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului