Activitati pentru copii

# recomandari copii #activitati #copii

5 activitati extrascolare recomandate pentru copilul tau

Educatia scolara este esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, insa un rol deosebit de important il joaca si activitatile extrascolare. Acestea il ajuta sa se relaxeze, sa-si descopere pasiunile, sa-si imbunatateasca abilitatile si, totodata, creeaza contextul propice pentru descoperirea propriilor emotii. Cu alte cuvinte, educatia non-formala vine in completarea educatiei formale, iar cele doua, impreuna, contribuie la dezvoltarea cognitiva si psiho-emotionala a copilului.

Paleta de activitati extrascolare este extrem de generoasa, astfel ca poate fi destul de dificil sa alegi una (sau mai multe) potrivite pentru copilul tau. Noi iti propunem 5 tipuri de activitati pe care i le poti propune celui mic:

Cursuri de teatru

Prin intermediul cursurilor si workshopurilor de teatru destinate copiilor, cei mici isi descopera si dezvolta aptitudinile creative, au ocazia sa isi faca noi prieteni de varsta apropiata cu a lor, isi inteleg mai bine propriile emotii si invata sa le accepte si, nu in ultimul rand, devin mai empatici, prin prisma faptului ca intra in pielea diferitelor personaje. De asemenea, exista exercitii menite sa-i ajute pe copiii timizi sa aiba mai mult curaj sa se exteriorizeze, sa isi exprime emotiile si opiniile in fata celorlalti.

Dupa cum se poate observa, cursurile de teatru au multiple beneficii de dezvoltare personala, dar si de imbunatatire a aptitudinilor de relationare, deoarece, de cele mai multe ori, copiii interactioneaza cu ceilalti cursanti.

Cursuri de dans

Dansul, la fel ca teatrul, este o alta activitate artistica prin care copiii isi pot antrena imaginatia si prin care pot forma noi relatii. Mai mult decat atat, cursurile de dans au beneficii si in sfera dezvoltarii fizice, ele fiind special concepute pentru a imbunatati sanatatea fizica generala.

Concret, cursurile de dans contribuie la imbunatatirea flexibilitatii, a rezistentei, dar si la mentinerea pozitiei corecte a corpului si a greutatii optime. Asadar, aceasta activitate extrascolara, indragita inclusiv de prescolari, imbina perfect beneficiile pentru sanatatea fizica si beneficiile pentru sanatatea emotionala.

Cursuri de limbi straine

Inca din clasele primare, copiii studiaza la scoala minimum o limba straina, cel mai adesea fiind vorba despre limba engleza, despre care stim ca ii va oferi acces, peste ani, la numeroase oportunitati in cariera si, mai mult atat, ii deschide orizontul catre alte modele culturale.

O alta limba de circulatie internationala, cu multiple beneficii atat in ceea ce priveste dezvoltarea personala, cat si in cea profesionala este limba germana. Vestea buna e ca engleza si germana sunt foarte asemanatoare, astfel ca va fi destul de usor pentru cel mic sa le invete in acelasi timp.

Un curs de limba germana adaptat varstei sale, interactiv, sustinut de profesori orientati catre nevoile fiecarui cursant poate transforma procesul lingvistic de invatare intr-o experienta pe cat de utila, pe atat de placuta, cu atat mai mult ca ii ofera ocazia de a-si face noi prieteni. Poti chiar si viziona cat de placuta si educativa poate fi o lectie.

Activitati care implica jocuri si jucarii educative

Prin joc si joaca, copilul descopera lumea inconjuratoare si se descopera pe sine insusi. Sa ne gandim, de pilda, la jocurile educative care presupun crearea sau continuarea unor povesti: acestea antreneaza imaginatia, il provoaca pe cel mic sa intre in pielea unor personaje si sa experimenteze noi stari si emotii.

De asemenea, sa luam exemplul jocurilor de echipa, prin intermediul carora copilul invata sa relationeze mai bine cu ceilalti membri, sa inteleaga si alte puncte de vedere, sa fie mai empatic.

Plimbari in natura

Timpul petrecut in inima naturii, indiferent ca vorbim despre o plimbare intr-un parc din oras, despre o excursie organizata la munte sau despre un weekend la tara, il ajuta pe copil sa descopere frumusetea si micile minuni ale lumii inconjuratoare. Astfel, el se poate transforma intr-un mic explorator curios, care va incepe sa isi puna tot felul de intrebari: de pilda, ce este si cum apare curcubeul.

Dincolo de faptul ca timpul petrecut in natura poate starni o multime de curiozitati care duc, in cele din urma, la largirea orizontului cunoasterii, acesta contribuie si la mentinerea sanatatii fizice.

Indiferent de activitatea extrascolara care iti atrage atentia, sfatul nostru este sa te consulti cu cel mic si sa-l lasi sa-si exprime punctul de vedere. Este important ca activitatile scolare sa fie in armonie cu pasiunile si interesele sale. Nu intamplator sunt copii care prefera cursurile de muzica, in detrimentul cursurilor de dans - si invers -, la fel cum unii copii indragesc mai mult muntele decat marea.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului