Evenimente

#muceul national al taranului roman #cele care nu se vad #spargere stereotipuri

Zece femei din literatura romana sparg stereotipurile – "Cele care nu se vad" sunt, pana pe 2 septembrie, la Muzeul National al Taranului Roman

Cel mai nou proiect initiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se vad” prezinta 10 personaje feminine din literatura romana, intamplator create de barbati, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile in care au fost integrate initial. Instalatia fotografica mai poate fi vazuta pana pe 2 septembrie, de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului National al Taranului Roman. Intrarea pentru public este libera iar mai multe detalii despre proiect se gasesc pe Facebook.

Initial incluse in categorii recunoscute de majoritate, personajele din „Cele care nu se vad” capata profunzime si o perspectiva noua pentru memoria colectiva, lasand privitorul pe ganduri cand vine vorba de motivele, deciziile si parcursul fiecareia dintre aceste femei.

Fotografele Anca Cernoschi, Crina Prida, Cristina Venedict, Dana Tole, Larisa Balta, Mihaela Tulea, Sabina Suru, Alina Usurelu, Irina Gache si Cristina Bobe si-au ales personajele feminine, printre care Vitoria Lipan, Zaraza, Ana, Lostrita si domnisoara Christina iar actritele Oana Jipa, Corina Moise si Mihaela Radescu au reprezentat toate personajele, la trei varste diferite, pentru a evidentia ca fiecare femeie contine toate arhetipurile si ca fiecare femeie, indiferent de background, poate intelege empatic traumele si viata oricarui personaj.

"Ana este, pentru mine, femeia care iubeste peste masura. Puterea ii sta mai ales in acceptare, chiar cu pretul sacrificiului de sine, ceea ce face ca in corpul ei sa ramana neexprimate toate varstele pe care le-ar fi putut avea. Lumina ei ajunge sa strapunga zidul in care a fost inchisa, iar prin fisurile nou formate putem sa aflam cine a fost Ana cu adevarat.”, povesteste Cristina Bobe.

Mediul in care personajele sunt portretizate conform operelor literare nu este evidentiat, cele 10 femei sunt imortalizate in contexte conceptuale din punctul de vedere al costumului si scenografiei, mai degraba din interior, din spatiul lor intim, catre exterior.Trei dintre lucrari sunt si animate video si audio cu ajutorul realitatii augumentate, iar personajele capata astfel si voce, si corporalitate iar„Cele care nu se vad” devin OAMENI cu caractere vii, care exista si ajung sa fie cele care SUNT.

„De departe, doamna T. este o prezenta amorfa, fluida emotional si temporal, careia ajungi cu greu sa ii cunosti chiar si varsta exacta. Cu toate acestea, micile gesturi, ticurile si microexpresiile sunt o invitatie sa o cunoastem, sa ne apropiem de fotografie ca sa patrundem in spatiul ei interior”, spune si Sabina Suru.

Curator: Denisa Nicolae
Univers sonor: Adrian Piciorea
Video: Sorin Florea
Texte personaje: Petronela Rotar
Scenograf expo: Evelina Dobre
AR: Augmented Space Agency

Instalatia este deschisa pana pe 2 septembrie, intrarea este libera iar programul de vizitare este de marti pana duminica, intre 10:00 – 18:00. La vizitarea instalatiei se recomanda folosirea castilor de telefon, pentru a putea experimenta interventia AR.

Produs de Vanner Collective

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie, in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.

Proiect co-finantat de AFCN.

Parteneri proiect: Muzeul Taranului Roman, Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, Asociatia Inovatrium

Parteneri media: Radio Guerrilla, AGERPRES, Zile si Nopti, IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Suplimentul de Cultura, The Institute, Carturesti, life.ro, Revista Golan, Bookblog, Curatorialist, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Propagarta, B365.ro, PRwave, Iqool, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, TION, Stiri de Timisoara, Munteanu.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia administratiei fondului cultural national. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea