Evenimente

#capitala europeana #timisoara #documentar

Timisoara - Capitala Europeana a convietuirii multietnice, un film documentar despre Timisoara, va avea premiera in iulie 2023

Asociatia Culturala Metropolis, in parteneriat cu ONG-ul norvegian Romers Rettigheter, da startul unui nou demers de promovare a multiculturalismului prin arta si traditii si un exercitiu de intelegere si de cunoastere a celorlalti. In iulie 2023 va avea loc premiera Timisoara- Capitala Europeana a convietuirii multietnice, un film documentar regizat de Florin Iepan despre Timisoara vazuta prin ochii norvegianului Christo Balthazar, nepotul ziaristului si scriitorului Jahn Otto Johansen, autorul cartii Romania: O colectie de articole, decorat de presedintele Romaniei.

 

In contextul in care Timisoara va fi „Capitala Europeana a Culturii” in 2023, initiativa urmareste sa evidentieze bogatia si diversitatea culturilor atat din Europa, cat si din Romania si Timisoara, sa celebreze trasaturile culturale pe care europenii le impartasesc, sa creasca sentimentul de apartenenta al cetatenilor la o zona culturala comuna si sa favorizeze contributia culturii la dezvoltarea oraselor. Astfel, vor fi documentate interactiunea si contributia la viata sociala, politica, economica si culturala din prezent a principalelor etnii din Timisoara, reconfirmandu-se traditia multiculturala a Timisoarei si intarindu-se imaginea de centru multietnic si multireligios functional.

Documentarul va vorbi despre traditii si obiceiuri dar si despre noile afaceri locale ale celor care s-au stabilit in Timisoara in ultimii 20-30 de ani, despre gastronomia sarbeasca, despre mestesugurile si muzica roma, despre literatura si teatrul maghiar dar si despre noile afaceri ale comunitatilor italiene, turcesti etc. Prin promovarea multiculturalismului in arta si traditii, prin facilitarea dialogului intercultural intre principalele comunitati etnice din Timisoara si publicul larg, proiectul isi doreste sa sporeasca intelegerea si acceptarea diversitatii, constientizarea realitatilor sociale curente si pe dezvoltarea receptarii diversitatii culturale.

Filmul va avea ca punct de pornire povestea lui Christo, nepotul celebrului ziarist norvegian decorat de presedintele Romaniei in 2014 pentru meritele aduse imaginii Romaniei in Norvegia, prin cartea  Romania: O colectie de articole. Christo va reface calatoria bunicului sau si documentarul va prezenta noile realitati prin ochii lui.

Premiera filmului in Romania va avea loc intre 28 – 30 iulie la Timisoara, in cadrul unui mini-festival de 3 zile in aer liber, ce va include proiectii de film urmate de Q&A-uri, o dezbatere despre minoritati si schimbul cultural, incluzand tema imigratiei si  un targ de produse.

traditionale. Ulterior premierei, filmul va putea fi vizionat pe platforme online din Romania si Norvegia. Proiectul a fost anuntat in cadrul unei conferinte de presa cu organizatorii, la Timisoara. Detalii despre proiect pe site: https://asociatiametropolis.ro/timisoaramultietnica/ si pe Facebook.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Timisoara, AGERPRES, IQads, Spotmedia, TION, Stiri de Timisoara, Agenda, Observator Cultural, Suplimentul de Cultura, Liternet, Bookhub, Semne Bune, AARC – All About Romanian Cinema, Filme-carti.ro, Cinefan, Movie News, Blog de Cinema.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea