Evenimente

#tiff 2016 #zilele filmului romanesc #filme #tiff #premiere

Sase premiere mondiale la Zilele Filmului Romanesc

Zilele Filmului Romanesc aduc 28 de productii, dintre care sase vor fi premiere mondiale. Zilele Filmului Romanesc, este un eveniment desfasurat in cadrul Festivalul International de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie), la Cluj.

Sase lungmetraje vor avea premiera mondiala la TIFF, in cadrul Zilelor Filmului Romanesc (in perioada 2 si 4 iunie), iar alte doua vor ajunge pentru prima oara in fata publicului romanesc, imediat dupa premiera de la Cannes.

Spectatorii vor viziona sase lungmetraje in premiera mondiala la TIFF. "Doua lozuri", in regia lui Paul Negoescu (O luna in Thailanda), este o comedie produsa independent de actorii Dorian Boguta, Dragos Bucur si Alexandru Papadopol, dupa un scenariu inspirat de nuvela „Doua loturi”, de I.L. Caragiale. Tanarul clujean Ion Indolean debuteaza in regie cu "Discordia", un film independent, plin de referinte cinefile, despre trei zile din viata unui cuplu afectat de rutina. De prima vizionare cu public va avea parte si "Ultima zi", al doilea lungmetraj al lui Gabriel Achim (Visul lui Adalbert), o comedie neagra despre credinta si sfidare, fidelitate vs. infidelitate, cu Doru Ana si Mimi Branescu pe afis.

Documentarul "In cautarea tatalui pierdut", regizat de Ionut Teianu, urmareste lupta lui John Moore pentru a fi recunoscut drept fiul lui Constantin Brancusi, o lupta care pune intr-o perspectiva noua mostenirea marelui artist. O alta premiera romaneasca este "Afacerea Est", al doilea lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski (La limita de jos a cerului), o comedie neagra plina de umor si situatii absurde despre doi barbati care, confruntati cu saracia si cu lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri. Regizorul Sorin Luca va prezenta un documentar inedit despre parintele muzicii electronice din Romania, Rodion-Ladislau Rosca, intitulat "Imagini din vis".

Va ajunge la TIFF, la scurta vreme dupa premiera mondiala in Un Certain Regard la Cannes, debutul regizorului Bogdan Mirica, "Caini", inclus si in competitia oficiala TIFF. Thriller-ul cu Dragos Bucur, Vlad Ivanov si Gheorghe Visu in rolurile principale urmareste traseul lui Roman, un tanar care ajunge intr-un sat izolat din Dobrogea, unde devine, treptat, martorul unor evenimente bizare.

Tot de la Cannes, unde concureaza pentru trofeul Palme d’Or, ajunge la TIFF si "Sieranevada", intr-o proiectie de gala in prezenta echipei. Cel mai nou film al lui Cristi Puiu ii are in distributie, printre altii, pe Mimi Branescu, Dana Dogaru si Ana Ciontea, si e povestea unei reuniuni de familie prilejuite de un parastas care degenereaza intr-un conflict de proportii. Clujenii vor avea ocazia sa vada si cel mai recent lungmetraj al regizorului Marian Crisan, "Orizont", un thriller 100% romanesc a carui imagine este semnata de Oleg Mutu, dar si "Ilegitim" (r. Adrian Sitaru), distins cu Premiul C.I.C.A.E la Berlinale 2016.

Docudrama animata "Muntele magic", in regia Ancai Damian (Crulic – drumul spre dincolo), prezinta calatoria lui Adam Jacek Winker prin aproape o jumatate de secol de istorie. La Festivalul de la Karlovy Vary 2015, Damian a primit o mentiune speciala din partea juriului. In competitie va intra si "Cinema, mon amour" (r. Alexandru Belc), film ce reuneste povestile din spatele cinematografelor de stat abandonate din Romania, prin intermediul protagonistului Victor Purice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea