Evenimente

# American Independent Film Festival #arad

Pentru prima oara, American Independent Film Festival va ajunge in Arad

American Independent Film Festival debuteaza anul acesta cu prima editie locala la Arad. Festivalul va avea loc in perioada 27-29 aprilie, la Cinema Arta.

Pe parcursul celor 3 zile de film independent american festivalul a pregatit o selectie ce include filmele "The Florida Project", r. Sean Baker; "You Were Never Really Here", r. Lynne Ramsay; "Menashe", r. Joshua Z Weinstein, "Paterson", r. Jim Jarmusch; "The Rider", r. Chloe Zhao si "Wonderstruck", r. Todd Haynes. Toate filmele vor avea cate o proiectie pe parcursul editiei de la Arad. Intrarea va fi libera in limita locurilor disponibile.

American Independent Film Festival la Arad debuteaza pe 27 aprilie cu un titlu de neratat, "You Were Never Really Here/N-ai fost niciodata aici", regizat de Lynne Ramsay, castigatoarea Premiului pentru scenariu la Cannes 2017. Filmul i-a adus si Premiul pentru pentru interpretare masculina lui Joaquin Phoenix, pentru rolul unui fost agent FBI, taciturn si brutal care incearca sa o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescenta a unui politician, aparent rapita. Productia a fost comparata de The Times cu "Taxi Driver" al lui Martin Scorsese ("This is the Taxi Driver for a new century"). Tot in prima zi a festivalului de la Arad, cinefilii au ocazia sa vada cel mai recent lung metraj al lui Jim Jarmusch. Caracterizat de critici ca fiind "...unul dintre cele mai luminoase filme ale lui Jim Jarmusch", "Paterson" reda atmosfera aparte din "orasul poetilor", Paterson, New Jersey. Este locul de unde provin scriitori precum William Carlos Williams, reprezentant al modernismului si imagismului in literatura, respectiv Allen Ginsberg, figura centrala a miscarii Beat Generation.

Dupa succesul mondial al lui "Tangerine", filmul anterior realizat de Sean Baker cu un simplu iPhone 5S, regizorul isi continua ascensiunea construind in "The Florida Project" o fabula realista despre nevinovatie, fericire si iubire familiala in comunitatile de la marginea parcului de distractii Disney World. Tanara mama Halley (Bria Vinaite) si fiica ei in varsta de sase ani Moonee (Brooklynn Prince) isi petrec zilele in lumea colorata in nuante pastelate a motelurilor sarace din Orlando, bucurandu-se din plin de viata. Protectorul lor iubitor este si managerul de motel Bobby (Willem Dafoe). Cand norul intunecat al saraciei ameninta sa le destrame viata de basm, solutia lui Halley le pune familia in pericol cu grave consecinte.

Filmul delicat si cald al lui Baker este imbogatit de interpretarile extraordinare ale unor actori neprofesionisti, subliniind empatia si refuzand sa lase realitatea cruda sa umbreasca minunea magica a vietii. In cadrul American Independent Film Festival la Arad, proiectia are loc duminica 29 aprilie, la Cinema Arta, de la 20:00.

Tot pe 29 aprilie, la ora 17:30, are loc si proiectia filmului "The Rider". Apreciat de critici si Premiat la Quinzaine des Realisateurs de la Cannes, anul trecut, este portretul atent si emotionant al unui tanar, Brady, fost calaret de rodeo si, acum, imblanzitor de cai, care se reface dupa un accident. Folosind actori non-profesionisti si inspirandu-se din povestea vietii protagonistului Brady Jandreau, Zhao construieste, cu autenticitate delicata, un portret liric al omului si al naturii. Doar cel de-al doilea film al regizoarei americane, "The Rider" a castigat premiul C.I.C.A.E. la Cannes si a fost prezentat la peste 40 de festivaluri internationale de film, printre care Telluride, Toronto, Sundance si Sarajevo – fiind considerat unul dintre cele mai originale si puternice filme americane ale anului trecut.

Dupa nominalizarile la Oscar pentru "Carol" cu Cate Blanchett si Rooney Mara, Todd Haynes continua succesul de critica cu "Wonderstruck" cel mai recent film al sau prezentat in premiera in 2017 la Festivalul de la Cannes. Cu Julianne Moore in distributie, filmul este o calatorie induiosatoare prin istoriile paralele ale unui oras si ale oamenilor care il definesc. Proiectia va avea loc in data de 28 aprilie, de la ora 20:00.

Lista premierelor de la American Independent Film Festival la Arad include si unul dintre cele mai apreciate filme ale anului 2017, "Menashe", debutul in fictiune al regizorului de film documentar Joshua Z Weinstein. Vorbit in yiddish si plasat in comunitatea hassidica din Brooklyn, filmul il urmareste pe Menashe, adorabil si neindemanatic, in incercarea de a-si organiza viata dupa moartea sotiei. Filmat cu neprofesionisti din comunitatea evreilor din New York, Menashe este o comoara a filmului indie cu o viziune revelatoare asupra legaturii universale dintre tata si fiu. Proiectia are loc tot sambata 28 aprilie, ora 16:30.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea