Evenimente

# art machine #pastila roz #expozitie # prima expozitie universala

Pastila Roz aduce arta originala la Art Machine si introspectie in expozitia Things to a void in a black hole vacation

Pana pe 19 mai, la Art Machine, proiect initiat de gruparea artistica Pastila Roz, este disponibila colectia de 100 de lucrari originale, in editie limitata, Politriks, a artistului Lucian Sandu Milea. Acestea pot fi achizitionate de la automatul de tip vending machine amplasat in Bucuresti, in Carturesti Parklake.      

 

Proiectul Art Machine incurajeaza consumul sanatos de arta prin punerea in contact direct a artistilor cu publicul larg. Art Machine creeaza o oportunitate unica de a achizitiona lucrari originale de arta, intr-un format si la un pret accesibil, in acelasi timp oferind expunere si sustinere financiara artistilor implicati in proces. Din iulie 2020, a pus la dispozitia publicului serii de lucrari originale de la 28 de artisti pe timp de pandemie.

Iar pe 14 mai, in cadrul seriei de evenimente dedicate Noptii Europene a Muzeelor, la MNtRplusC, spatiul dedicat artei contemporane din cadrul Muzeului National al taranului Roman din Bucuresti, coordonat de Ilina Schileru, va avea loc vernisajul expozitiei Pastila Roz Things to a void in a black hole vacation. Expozitia este formata din doua componente care functioneaza independent: o instalatie mixed media si un film de animatie proiectat in spatiul de expunere iar artistii propun o incursiune metaforica printr-o instalatie sculpturala luminoasa, o excursie care invita la reflectie asupra locului din care nu ne vom mai putea intoarce niciodata.

Expozitia va putea fi vizitata in fiecare sambata, in perioada 14 mai – 18 iunie, intre orele 15:00 – 17:00 iar intre 21 mai si 18 iunie, de la ora 17:00 va avea loc o proiectie a filmului de animatie Crossing the Styx - Whispers from the Underworld pentru maxim 6 spectatori. Vor avea loc trei proiectii simultan in cadrul expozitiei, fiecare spectator avand casti audio separate pentru a putea experimenta in solitudine filmul. Filmul poate fi vizionat in urma unei rezervari iar finisajul expozitiei va avea loc pe 25 iunie.

Manifest Things to a void in a black hole vacation:

„Ce-ti trece prin capatana cand te uiti in gol?

Ma dor mainile si picioarele, mi-am batut prea mult gura, am facut progrese incet, zici ca totul sta pe loc.

Nu cer decat o mare de liniste, vreau sa ma relaxez, am muncit  prea mult, n-am pierdut timpul, dar nici placut n-a fost neaparat.

N-am o ura, dar vreau doar sa…stii?

Treji, dar cu ce cost?

Intre 11 si 13 nu exist.

Acum ca s-a terminat imi iau vacanta si o sa stau doar acasa.”

Instalatia sculpturala urmareste crearea unui volum meditativ, aproape aseptic, construit din siluete umane, lumini, umbre, reflexii si spatiu gol. Personajele sunt prinse in momente la granita dintre relaxare si tensiune. Lumina este elementul care fixeaza si blocheaza in spatiu manifestari care in mod normal au o dinamica temporala, similar tehnicii fotografice, dar in aceasta situatie capata volum.

Filmul de animatie Crossing the Styx - Whispers from the Underworld ofera o experienta intr-un teritoriu sonor si vizual, aflat dincolo de obisnuit, de marginile conventiilor, in care nu poti intra decat „murind” pentru tot ceea ce crezi ca esti si ca stii. Contactul cu „lumea umbrelor” poate avea o putere transformatoare. Este o metafora ce ne indeamna la introspectii, la reflectii profunde, la reconsiderari ale reperelor realitatilor individuale si colective.

Animatia de 57 de minute este realizata de Alexandru Claudiu Maxim iar muzica este compusa de Irinel Anghel. A fost lansat in cadrul Ligeti Festival #3 in 2020, online si a mai participat in competitia nationala BIEFF 2021.

Pastila Roz este o grupare artistica satirica, joviala si indiferenta formata din Beaver, Marian Codrea si Alexandru-Claudiu Maxim. Facebook Pastila Roz si Instagram Pastila Roz.

Despre Beaver

Artist plastic contemporan.

A studiat grafica, dar e mai preocupat si interesat de pictura. In general lucreaza in ulei, dar experimenteaza si cu alte materiale. Tematic si stilistic este foarte divers: fie lucreaza cu meticulozitate si realist, fie puternic abstract. Spectrul sau ideatic porneste de la visceralitati baroce, trece prin estetica vulgarului si ajunge la un absurd existential plin de umor.

https://instagram.com/beaver.ism

Despre Marian Codrea

Artist vizual contemporan.

A studiat sculptura, dar e interesat de a face conexiuni intre sculptura "traditionala" si multimedia. Apeleaza la tehnologii precum 3D scan/print si simuleaza realitati pe care le transforma in obiecte sculpturale. Este manager The Art Machine.

https://instagram.com/mariancodrea

Despre Alexandru Claudiu Maxim

Artist vizual, editor video, manager The Art Machine.

https://www.instagram.com/alexandruclaudiumaxim/

Despre Irinel Anghel (1969), compozitoare, performer vocal, artist interdisciplinar

A absolvit cursurile Liceului de Muzica „George Enescu” din Bucuresti, sectia pian (1988) si pe cele ale Universitatii de Muzica din Bucuresti, secţia Muzicologie (1994) si secţia Compozitie (1996). Master in Muzicologie (1995) si Compoziţie (1997), Irinel Anghel este doctor in stiinte muzicale din 2003 si absolventa a programului postdoctoral (MIDAS) in cadrul UNMB (2013).

Creatia ei este compusa din lucrari instrumentale, muzica de camera, electronica, lucrari simfonice si muzica de teatru. Din 2008, activitatea ei este dedicata artei interdisciplinare, hibride, de fuziune si performance art-ului. Este adepta artei experientiale cu detente suprarealiste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea