Evenimente

# galerie neconventionala # creaturi mistice #celula de arta #arta

Lumina interioara si creaturile mistice, in luna august la galeria neconventionala Celula de arta

Luna august aduce sansa unei priviri in interior dar si in alte lumi trecatorilor care au drum pe  B-dul Carol nr. 53 si isi dau cateva minute sa priveasca lucrarile expuse in spatiul-acvariu al micutei galerii neconventionale Celula de arta. Intre 3 – 17 august, artista Alexandra Baciu expune o selectie de lucrari din seria “Oneness” iar intre 17 – 31 august in galerie se va putea vedea expozitia “Wong’mbat” a artistului on memoriam Bogdan Popeea (Badon Peea).

Apropierea, lumina si absolutul din noi

”In urma cu cativa ani am auzit la un post de radio o stire: se descoperise faptul ca lumina, gravitatia si aurul au fost create in acelasi moment in timp al Big Bang-ului.

Parea ca toate texele din istoria filosofiei ar fi incercat sa explice ceea ce stiinta a evidentiat atat de usor: gravitatia, ceea ce ne face sa ne apropiem unii de altii si impreuna de locul in care traim, lumina, cea fara de care nu putem fi, aurul, folosit dintotdeauna in practicile spirituale ca fiind o materializare a absolutului, continandu-le metaforic pe primele doua, lumina sacra, (gravitatia/iubirea) + lumina), au fost candva Unul.

Anul precedent a scos din noi mai multa lumina sau mai multa umbra, in functie de ceea ce am avut deja in noi sau ceea ce am ales sa hranim. “Oneness”, in contextul expozitional de la Celula de Arta, este inceputul unei noi serii de picturi dedicata luminii din noi.”, povesteste artista.

In sala expozitionala a parterului de la Carol 53 va fi expusa, doar pentru seara vernisajului, si o selectie din seria “Memories from Another Life” iar expozitia poate fi vazuta intre 3 – 17 august.

Alexandra Baciu, nascuta in Focsani, judetul Vrancea, la 20 august 1982, traieste si lucreaza in Statele Unite in anul 2004 si in perioada 2007 - 2008. In anul 2012 termina studiile Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, sectia pictura, dupa ce a studiaza sub indrumarea profesorilor Stefan Caltia, Cezar Atodiresei Alexandru Radvan si Petru Lucaci in perioada studiilor de master. In perioada 2009 - 2010 studiaza pictura, sculptura, desen si gravura prin intermediul bursei Erasmus la Accademia di Belle Arti di Roma, sub indrumarea profesorilor Giuseppe Modica si Pierluigi Berto cat si restaurare cu Claudia Alliata de Villafranca. In aceeasi perioada a fost rezidenta a Academiei di Romania in Roma si temporar, Venetia.

Expune in cadrul Festivalului M'Arte Live si Galleria Pigneto din Roma, Bienala Internationala de Pictura de la Chisinau, Ebiennale - Festivalul George Enescu din Bucuresti si este activa ca curator si director artistic in cadrul Bucharest Art Week, prima editie cat si expozitiile: Sweet Concrete la Elite Art Gallery UNESCO, Entropic Erosion, Human Cityscapes la Carol 53 in cadrul Noptii Caselor Culturale, Noaptea Alba a Galeriilor si alte evenimente, implicand in proiectele sale atat artisti romani cat si straini (Macedonia, Franta, Polonia).

Creaturi si povesti fantastice care fac imaginatia sa zburde

Intre 17 – 31 august, la Celula de Arta se va putea vedea si expozitia proiectului Wong'mbat, in memoriam Bogdan Popeea (Badon Peea), format dintr-o serie de lucrari cu creaturi mistice venite parca din alta lume, formate din parti ale corpului omenesc, care in diferite circumstante si-au dezvoltat diverse abilitati supranaturale.

Printre ele se numara Wong'mbatul cu roti  - o creatura ce iubeste atat de mult bicicletele incat ii cresc propriile roti, pe care le umfla din momentul in care s-a nascut iar planul sau este de a se invarti in jurul capului tau, Wong’mbatul caruia ii este atat de frica de apa incat si-a dezvoltat o carapace pentru a se ascunde sub ea iar intr-o zi, a vazut o umbrela, asa ca si-a crapat carapacea si de atunci ii creste nu una, ci doua ... pentru orice eventualitate, Wong’mbatul Arlechin care vrea sa te faca sa razi, uitandu-se fix la tine si sperand sa auda fiecare chicoteala posibila.

Un om cu inclinatie spre supranatural, Bogdan Popeea, fost IT-st, instructor de Aikido si actor, si-a descoperit pasiunea pentru desen in ultimii ani de viata, realizand cateva serii de desene cu povesti fantastice in care privitorii sunt invitati iti exploreze limitele imaginatiei alaturi de creaturile sale, la care se referea astfel: “Fapturi haotice nascute dupa cateva luni de iluzii induse, ce va pot controla viata hranindu-se cu fiecare bucurie pe care o aveti sau pe care o puteti avea”.

Evenimentele nu vor avea vernisaj cu public iar expozitiile se poate vedea la orice ora in spatiul de pe Bd. Carol, nr. 53.

Celula de arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creatiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 4 ani (2017 - 2021) pe scena artei din Bucuresti, Celula de arta a sustinut ~70 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea