Incepe cea de-a doua editie a ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival. Proiectii de filme in premiera in Romania, speciale si simultane in 15 orase din tara, pentru cei mari si cei mici deopotriva

Vineri, 26 august, de la ora 19:45, debuteaza la Cinema Muzeul Taranului din Bucuresti cea de-a doua editie a ABIFF - Animation Bucharest International Film Festival, prin proiectia animatiei "Calatorie in TaraTa" (Journey to Yourland, Cehia - Slovacia, 2022), in regia lui Peter Budinský, un proiect ambitios in ceea ce priveste abordarea vizuala si narativa, destinat publicului de familie.

 

"Calatorie in TaraTa" spune povestea lui Riki, un baiat de zece ani, care se aventureaza intr-o mare calatorie, in doua lumi diferite: "TaraTa" este o lume fantastica, un loc unde totul este posibil si unde visele si ideile traznite devin realitate, dar si un loc de batalii crancene. Cealalta lume este lumea reala a lui Riki - rece, cenusie si invaluita in probleme familiale dificile. Timpul va arata insa ca toate problemele pot fi rezolvate daca alegem calea cea buna.

Filmul a fost prezentat in deschiderea celei de-a 62-a editii a Festivalului de Film de Animatie pentru copii si publicul tanar de la Zlin, apoi la Zurich Film Fest, Warsaw International Film Festival si Sarajevo Film Festival. 

Sambata, 27 august, iubitorii filmului de animatie se pot delecta cu filmele incluse in competitia internationala de scurtmetraje ABIFF 2022, precum si cu doua productii ucrainene recente, care vorbesc despre loialitate, curaj si prietenie. Aceste filme se pot viziona in 15 cinematografe din tara simultan: Bucuresti (Cinema Muzeul Taranului, Cinema City AFI Cotroceni), Pitesti (Cinema Trivale), Sinaia (Cinema Carpati), Cluj Napoca (Cinema City Iulius Mall), Timisoara (Cinema City Iulius Mall), Brasov (Cinema City AFI), Arad (Cinema City), Bacau (Cinema City), Braila (Cinema City), Constanta (Cinema City Park), Galati (Cinema City), Ploiesti (Cinema City Shopping Center), Targu Mures (Cinema City), Suceava (Cinema City).

Debutul in lungmetraj al regizorului ucrainean Anatoliy Lavrenishyn - "Viktor Robot" (sambata, 27 august, ora 15:00) vorbeste cu multa candoare dar si umor despre prietenie. Viitorul indepartat. Steaua artificiala care ar trebui sa furnizeze energie planetei din jurul ei nu functioneaza. Singurul care o poate repara este bunicul micutei Vicky, creatorul acesteia. Cu toate acestea, el dispare in mod misterios. Fetita impreuna cu asistentul ei - un mic robot Victor - pleaca in cautarea lui. Productia acestei animatii a durat mai mult de 3 ani, iar la film au lucrat aproape 200 de profesionisti. Filmul a fost recompensat cu urmatoarele premii: Odesa International Film Festival 2020 - Audience Award of the National Competition, Ukrainian Film Critics Awards Kinokolo 2020 - Best Animated Film, Children KinoFest 2021 - Official Selection, Ukrainian Film Academy Awards 2021 - Best Song.

Filmul "Viktor Robot" va avea o proiectie speciala din partea ABIFF Animation Bucharest International Festival in cadrul Focusului dedicat Ucrainei la Buzau International Arts Festival  - sambata, 27 august, de la ora 18:30, in Parcul Crang, zona Obelisc in Buzău.

Comedia "Gulliver se intoarce", bazat pe o idee originala a lui Volodimir Zelenski si realizat de echipa care a creat Zootopia, Moana si Toy Story 6, se vede in premiera in Romania sambata, 27 august de la ora 17:00. Legendarul Gulliver se intoarce in Regatul Lilliput, dar nu mai este gigantul de care poporul isi aminteste. Filmul a avut premiera mondiala la Shanghai International Film Festival in 2021.

Competitia internationala de scurtmetraje de animatie ABIFF 2022 contine 11 filme din 10 tari, care concureaza pentru trei premii: Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj in valoare de 1000 EUR, Premiul pentru Cel mai bun regizor in valoare de 600 EUR si Premiul pentru cel mai bun film tematic in valoare de 600 EUR, festivalul ABIFF concetrandu-si atentia pe tema relatiei dintre minoritati si majoritate si cum aceasta tema se poate translata artistic.

Scurtmetrajele se pot vedea in toate cinematografele partenere, proiectia de la Cinema Muzeul Taranului fiind precedata si de o prezentare a filmelor de animatie ucraineana, sustinuta de Mirona Radu, director artistic al ABIFF.

Juriul competitiei de scurtmetraje este format din Radu Nicolae (Romania), Mariia Makarova (Poland) si Vivek Kalyan (India).

Radu Nicolae - regizor, producator si scenarist, creative director pentru agentii de publicitate (nominalizare la Festivalul de la Portoroz in cadrul sectiunii de Packaging). Scurtmetrajul sau de animatie “Miriam”, lansat in 2021, a fost selectat in 50 de festivaluri si a obtinut 10 premii pentru Cel mai bun film de animatie.

Mariia Makarova - scenarist si producator. A studiat la scoala de Film Krzysztof Kieślowski (Katowice, Polonia). Organizator al festivalului de filme poloneze "Vistula" din Kazan (Tatarstan).

Vivek Kalyan - animator si producator. A fost implicat in productia a sute de filme de scurt metraj dar si de lungmetraj precum Garfield: The Movie.

Gala de inchidere a festivalului are loc duminica, 28 august, ora 19:30 la Cinema Muzeul Taranului prin anuntul castigatorilor competitiei de scurtmetraje de animatie ABIFF 2022 si prin proiectia in premiera in Romania a filmului recompensat cu Premiul Juriului la Festivalul Filmului de Animatie de la Annecy din 2022 - "Interzis cainilor si italienilor", regia Alain Ughetto.

Inceputul secolului al XX-lea - Ughettera, Nordul Italiei, Familia Ughetto. Viata in regiune a devenit foarte dificila iar familia Ughetto viseaza la o viata mai buna in strainatate. Legenda spune ca Luigi Ughetto a traversat Alpii incepand o noua viata in Franta, schimband astfel destinul iubitei sale familii pentru totdeauna. Nepotul sau calatoreste inapoi in timp, revazandu-si intreaga istorie. Filmul este conceput ca un dialog fictiv cu Cesira, cea care a fost bunica regizorului, pe care acesta o intreaba tot ce ar fi vrut sa stie. O marturie a experientelor traite de aceste generatii de imigranti italieni si un omagiu adus curajului. Cu poezie, filmul daruieste acestei povesti personale o dimensiune universala.      

Cea de-a doua editie a festivalului ABIFF este organizata de ABI Fundatie, Mockra Productions si Creatrix Fama, cu sprijinul UPFAR ARGOA si DACIN SARA si se va desfasura intre 26 si 28 august in urmatoarele orase si cinematografe: Bucuresti (Cinema Muzeul Taranului, Cinema City AFI Cotroceni), Pitesti (Cinema Trivale), Sinaia (Cinema Carpati), Cluj Napoca (Cinema City Iulius Mall), Timisoara (Cinema City Iulius Mall), Brasov (Cinema City AFI), Arad (Cinema City), Bacau (Cinema City), Braila (Cinema City), Buzau (Parcul Crang, zona Obelisc, proiectie unica ABIFF - Viktor Robot in cadrul Buzau International Arts Festival), Constanta (Cinema City Park), Galati (Cinema City), Ploiesti (Cinema City Shopping Center), Targu Mures (Cinema City), Suceava (Cinema City).

Program si bilete:
Cinema Muzeul Taranului (Bucuresti) - https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-film-de-animatie
Cinema City (Arad, Bacau, Brasov, Braila, Buzau, Cluj Napoca, Constanta, Galati, Ploiesti, Targu Mures, Timisoara, Suceava): https://www.cinemacity.ro/#/buy-tickets-by-cinema
Cinema Trivale Pitesti: https://www.cinematrivale.ro/extras/bilete/
Cinema Carpati Sinaia: https://cinemacarpati.ro/cinema/

 Mai multe detalii gasesti pe: 

www.abiff.ro
https://www.facebook.com/FestivalAbiff

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea