Evenimente

#expozitie curatoriala #Together under the Sun #expozitie

Impreuna in arte si simtiri. Nu rata expozitia Together under the Sun

Alexandrina Carmen Ene si revista Psychologies anunta lansarea, pe 24 aprilie, la Galeria Galateca, a celei de - a sasea expozitii a artistei: Together under the Sun, curatoriata de Ana Maria Ilie.

Alexandrina Carmen Ene este doctor in psihopatologie si procese creatoare la Universite Paris 13 - “Paris Sorbonne Cite”, psihoterapeut, artist. In proiectul sau de a fi ghid pe drumul cunoasterii interioare si al starii de bine, revista Psychologies a gasit in arta cel mai bun vehicul: arta le imbina armonios pe amandoua, sub soarele cuprinzator al spiritului uman.

„Ce leac ar fi mai bun pentru fragmentarea omului modern, din ce in ce mai individualist si mai insingurat, decat sa se redeschida catre forme de conexiune profunda cu sine prin arta, prin psihoterapie… si sa adauge tuse de bucurie de a fi cu sens… putin cate putin, zi de zi!“, spune Alexandrina Carmen Ene.

Terapia prin arta functioneaza de cand lumea si in ultimul secol a fost intens conceptualizata. Arta - plastica, teatrala, cinematografica - este terenul de explorare a continuturilor psihice care altminteri intampina dificultati de a fi exprimate in cotidian. Fie ca ne exprimam gandurile ramase sub pragul constiintei, fie ca proiectam cele mai vii si mai indepartate dorinte, arta gaseste calea de a le capta din nou si de a ni le livra pentru a fi procesate, integrate, cunoscute si apoi transformate in noi resurse ale personalitatii noastre.

Pentru a face din trairea artistica o experienta de cunoastere psihologica, ghidarea psihologului si/sau psihoterapeutului este esentiala.

Alexandrina Carmen Ene, care este totodata artista si psihoterapeut, ne invita sa ii fim alaturi, sa o cunoastem si sa ne descoperim in si prin pictura ei, la expozitia “Together under the sun”, curatoare Ana Maria Ilie, de la Galeria Galateca, Strada C. A. Rosetti nr. 2-4, in perioada 24 aprilie- 6 mai. Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc luni, 24 aprilie, de la ora 18.

Expozitia va fi dublata de o serie de evenimente care marcheaza un spatiu inedit de dialog intre arta plastica si psihologie. Pornind de la un armistitiu simplu, dar esential: psihologia nu explica arta, iar arta nu neaga psihologia, aceste evenimente vor deschide noi orizonturi de experienta participantilor:

  • Joi, 27 aprilie, ora 19 - “Intuitii despre noi si despre artist in fata unei opere de arta” (dialoguri inedite psihologico- artistice). Invitat: prof. univ. dr. Matei Georgescu, psihoterapeut, doctor in filosofie, doctor in psihopatologie fundamentala si psihanaliza, Universitatea Paris 7, postdoctorat in cercetare avansata, Institutul de Medicina Legala din Bucuresti, autor a 15 carti, in prezent coordonator al programului masteral de Psihologie clinica si interventie psihologica la Universitatea Spiru Haret din Bucuresti.
  • Sambata, 29 aprilie, ora 16 - “A FI - deconstructie si constructie de sine prin arta si prin psihoterapie” . Invitata: Aura Acasandrei, psiholog clinician, psihoterapeut psihanalist
  • Sambata, 6 mai, ora 16 - “Daca as fi opera de arta, ce ar spune corpul meu?” . Invitata: Monica Magureanu, coach systemic, practician si formator in metoda “Referentialul arhetipurilor personale, practician certificat si intern in “Compassionate Inquiry”

Expozitia constituie un preambul pentru lansarea unei noi serii de experiente artistice interactive si explorari psihologice create si interpretate de Alexandrina Carmen Ene.

Alexandrina Carmen Ene are multiple formari postuniversitare:

  • psihoterapie cognitiv-comportamentala in cadrul Asociatiei de Hipnoterapie si Psihoterapie cognitiv-comportamentala;
  • analiza tranzactionala in cadrul Asociatiei Romane de analiza tranzactionala;
  • metoda de comunicare E.S.P.E.R.E, formare realizata de Centrul Adres, Franta si Amaneser S.R.L;
  • E.M.D.R (Desensibilizare traumatica prin miscari oculare, nivelul 1 si 2), formare organizata de Hap, Franta;
  • constelatii familiale, formare organizata de Asociatia Romana de Terapii Sistemice Artes si Centre for the Study of Intimate & Social Systems, Anglia;
  • AutoTIPI, formare organizata de Centrul Adres, Franta si Amaneser S.R.L.

La toate acestea s-au adaugat peste 500 de ore in alte tipuri de metode de psihoterapie sau de comunicare printre care: gestalt, comunicare nonviolenta, respiratie holotropica, EFT.

Detalii pe: www.alexandrinacarmenene.ro

Ana Maria Ilie isi imparte timpul intre curatoriat independent, organizare targuri de arta si design in cadrul Galeriei Galateca, design de bijuterie contemporana sustenabila (brandul personal ANA ILIE), poezie (in 2017 a publicat volumul "Radiografia tacerii") si calatorii.

A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universitatii de Stat din Pitesti (Limba si Literatura Romana - Limba si Literatura Franceza) si un Masterat in Istoria si Teoria Artei (UNArte) cu o lucrare despre artistul Teodor Graur si instalatia in arta romaneasca de dupa anul 2000.Ca artist vizual, a expus instalatii in cadrul unor proiecte de grup.

Galeria Galateca, cel mai curios ochi deschis spre inima orasului, este totodata unul dintre cele mai longevive spatii culturale din Bucuresti. Galeria privata Galateca s-a nascut din dorinta si din nevoia de a crea o platforma vie, versatila, multifunctionala dedicata artei contemporane si designului, ideala pentru proiecte interdisciplinare. Este prima galerie privata din Bucuresti cu un program multimedia national si international, cu un mix dinamic de concepte expozitionale, promovand artisti romani si straini, arta si stiinta, eco-design, sustenabilitate in zona creativa, dar si proiecte curatoriale inovatoare.

Revista Psychologies a sarbatorit, in noiembrie 2022, 15 ani pe piata romaneasca. In paginile ei tiparite isi dau intalnire o pluralitate de specialisti ai domeniului psi, creatori de echilibru interior cu radacini in mai multe domenii. La randul ei curatoare a starii tale de bine, revista stie sa impace temele noi care provoaca controverse in randul contemporanilor cu vederi noi asupra unor laitmotivuri eterne ale spiritului omenesc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea