Evenimente

#KINOdiseea 2022 #program KINOdiseea #KINOdiseea tulcea #kinodiseea

Festivalul International de film KINOdiseea poposeste la Tulcea, intre 22 si 25 septembrie

Festivalul international de film pentru publicul tanar - KINOdiseea ajunge din nou la Tulcea, intre 22 si 25 septembrie, la Teatrul Jean Bart si la Casa Avramide si aduce noua filme si trei ateliere pentru copii. Intrarea la toate evenimentele este libera iar programul complet va fi disponibil in curand pe https://kinodiseea.ro/.

 

De la prima editie din 2009, KINOdiseea - Festivalul international de film pentru publicul tanar si-a propus sa aduca in atentia publicului bucurestean cele mai noi filme pentru copii, in premiera in Romania sau chiar Europa de Sud-Est, productii apreciate de publicul international si de criticii de film din intreaga lume, premiate la festivaluri precum precum Berlin, Sundance sau festivaluri de profil cu traditie, filme cu tematici educative si sociale, care nu intra in reteaua clasica de distributie. 

In 2022, KINOdiseea aduce publicului de toate varstele din Tulcea atat filme noi premiate in ultimii doi ani la festivaluri importante de film pentru publicul tanar si nu numai, precum  Zurich Film Festival, Brussels Animation Film Festival, Lithuanian Film Awards si Children KinoFest dar si filme de revazut pe marele ecran.

Acestea sunt:

PRINTESA DRAGON / DRAGON PRINCESSE (R: Jean-Jacques Denis & Anthony Roux, animatie, 2021, 70m., Franta)

Sinopsis : Bristle este o fetita crescuta de dragoni. Dar, cand tatal ei trebuie sa ii dea lui Sorgerog al doilea cel mai valoros lucru pentru el, el o ofera pe Bristle. Acest lucru o impinge la disperare si o obliga sa fuga din pestera familiei. Bristle porneste apoi intr-o calatorie de descoperire in lumea oamenilor. Printre acestia, ea invata ce inseamna prietenia, solidaritatea si lacomia care pare sa le manance inimile.

Premii: Cel mai bun film - Anima - Brussels Animation Film Festival 2022, nominalizat la Cel mai bun film - Children KinoFest 2022, nominalizat la Cel mai bun film de animatie - Lumiere Awards, Franta 2022.

INIMA DE FLUTURE / A BUTTERFLY’S HEART (r: Inesa Kurklietyte, familie, 2021, 108 m., Lituania)

Sinopsis : Filmul spune povestea unui baietel de 10 ani pe nume Juozapas, care este extrem de special pentru ca s-a nascut cu inima in afara pieptului si a supravietuit. Juozapas evita interactiunea cu copii, centrul lumii sale este reprezentat de un conac vechi si pustiu si de insectele pe care le creste acolo. Pacea lui este tulburata cand o fata de aceeasi varsta, Rugile, se muta in oras si este timpul sa mearga la scoala. Dupa ce au impartasit diverse experiente, treptat devin prieteni. 

Premii: cinci nominalizari la Lithuanian Film Awards 2022 pentru Cel mai bun actor, Cea mai buna imagine, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume, Cele mai bune decoruri.

STEAUA LAUREI / LAURA’S STAR (R: Joya Thome, familie, 2021, 79 m., Germania)

Sinopsis : Un nou capitol incepe pentru Laura. Impreuna cu parintii si cu fratele ei, Tommy, se muta intr-o noua casa dar la inceput nu se prea poate obisnui cu noul oras si are dificultati in a-si face prieteni si  a socializa. intr-o seara, vede o stea cazand din cer. Laura se grabeste in ajutorul stelei ranite si are grija de el. Cei doi se imprietenesc si steaua o duce pe Laura in multe aventuri incitante.

VIKTOR ROBOT (R: Anatoliy Lavrenishyn, sci-fi / aventura, 2020, 75 m., Ucraina)

Sinopsis : Debutul in lungmetraj al regizorului ucrainean Anatoliy Lavrenishyn, Viktor Robot, vorbeste cu multa candoare dar si umor despre prietenie. Viitorul indepartat. Steaua artificiala care ar trebui sa furnizeze energie planetei din jurul ei nu functioneaza. Singurul care o poate repara este bunicul micutei Vicky, creatorul acesteia. Cu toate acestea, el dispare in mod misterios. Fetita impreuna cu asistentul ei - un mic robot Viktor - pleaca in cautarea lui.

Premii: Premiul publicului pentru competitia nationala - Odesa International Film Festival 2020, Cel mai bun film de animatie - Ukrainian Film Critics Awards Kinokolo 2020, in selectia oficiala - Children KinoFest 2021 - Official Selection, premiul pentru Cel mai bun cantec - Ukrainian Film Academy Awards 2021.

MERGE SI-ASA (R: Valentin Urziceanu, animatie / comedie, 2022, 78 m., Romania)

O satira despre film, muzica si viata. Giani este un baiat de etnie roma care viseaza sa ajunga un mare chitarist, inspirat de modelul sau, Django Reinhardt, celebrul artist care a dezvoltat Jazz-ul Manouche. In Europa sfasiata de cel de-al Doilea Razboi Mondial, el calatoreste din Bucuresti in Paris pe jos, iar pe drum are sansa sa asculte melodii traditionale ale diverselor natii europene, pe care le distileaza intr-un stil propriu. Filmul penduleaza intre povestea lui Giani si drama echipei de creatie in fata constrangerilor din viata reala. Asemeni unui Deus ex machina, managerul proiectului va transforma finalul intr-unul fericit, ca in povesti.

LUPUL SI LEUL/ LE LOUP ET LE LION (R. Gilles de Maistre, live action, 2021, 99 min., Franta, Canada)

Sinopsis: Dupa moartea bunicului ei, Alma, in varsta de 20 de ani, decide sa se intoarca la casa ei din copilarie - o insula mica in inima padurii maiestuoase canadiene. In timp ce este acolo, ea salveaza doi pui neajutorati: un lup si un leu. Ȋntre ei se va crea o legatura speciala, dar lumea lor se prabuseste in momentul in care padurarul descopera animalele si le ia. Cei doi frati pui vor inceape acum o calatorie plina de pericole prin Canada pentru a se reuni cu Alma.

Productia a castigat premiul pentru Cel mai bun film pentru copii la Zurich Film Festival in 2021.

JIM BUTTON SI LUKAS, MECANICUL DE LOCOMOTIVE / JIM BUTTON AND LUKE, THE ENGINE DRIVER, (R. Dennis Gansel, live action, 2018, 105 min.. Germania)

Sinopsis: Jim Button, prietenul sau, Lukas, mecanicul de locomotiva, si Emma, locomotiva cu aburi, sunt nevoiti sa paraseasca mica insula Lummerland. Calatoria lor ii duce in regatul Mandala, unde cei trei se vor imbarca intr-o aventura incredibila: cautarea lui Li Si, fiica imparatului, rapita si data disparuta. Impreuna, cei trei se aventureaza in orasul dragonilor pentru a elibera printesa si pentru a rezolva misterul originii lui Jim.

Filmul este castigator la Animago AWARD in 2018 si Bavarian Film Awards in 2019.

LEMONY SNICKET – O SERIE DE EVENIMENTE NEFERICITE / LEMONY SNICKET’S A SERIES OF UNFORTUNATE EVENTS (R. Rob Marshall, live-action, 2004, 130 min., Germania, Statele Unite)

Sinopsis: Violet, Klaus si Sunny Baudelaire sunt trei copii inteligenti care primesc nefericita stire ca parintii lor au murit. Mr. Poe incearca sa le gaseasca un tutore printre rudele lor - Montgomery sau Josephine Anwhistle. Ajung sa locuiasca cu cel mai rau dintre ei, Contele Olaf, care nu doreste decat sa le fure averea. Pentru a-si pune in aplicare planul, Olaf se deghizeaza in asistentul Stephano si in capitanul Julio Sham.

Filmul a castigat premiul Oscar in 2005, pe langa alte 10 premii si 28 de nominalizari.

BELLE (r. Mamoru Hosoda, animatie, 2021, 121 min., Japonia)

Sinopsis: Varsta adolescentei este una dificila pentru Suzu, o fata timida de 17 ani ce locuieste alaturi de tatal ei intr-un sat din Japonia. Intr-o zi Suzu decide sa-si creeze un cont pe „U”, o lume virtuala cu peste 5 miliarde de membri. Devine astfel Belle, o frumoasa cantareata care se bucura de succes si popularitate. In „U” intalneste o creatura infricosatoare, care locuieste singura intr-un castel plutitor, refuzand sa lase pe cineva sa se apropie sau sa explice celorlalti ranile de pe corp. Impreuna, cei doi pornesc intr-o calatorie plina de aventuri, provocari si iubire, in incercarea de a deveni cine sunt cu adevarat.

De asemenea, pe 22 si 23 septembrie vor avea loc cate un atelier de animatie stop motion, coordonate de actorul Paul Grec iar pe 25 septembrie un atelier de scenaristica, coordonat de regizorul Andrei Rautu.

Mai multe detalii despre filmele din competitie si programul festivalului vor fi curand disponibile pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/ si pe www.facebook.com/kinodiseea.

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, proiect cofinantat din bugetul local al Municipiului Tulcea, cofinantat de  Consiliul Jutetean Tulcea si finantat de Centrul National al Cinematografiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea