Evenimente

#KINOdiseea bucuresti #Festivalul International de film KINOdiseea #kinodiseea

Festivalul International de film KINOdiseea, editia XIV, aduce la Bucuresti filme pentru publicul tanar premiate la festivaluri internationale

Festivalul International de film KINOdiseea, editia XIV, aduce la Bucuresti filme pentru publicul tanar premiate la festivaluri internationale

Cea de-a XIV-a editie a Festivalului international de film pentru publicul tanar va avea loc la Bucuresti, intre 14 si 18 septembrie, la Cinema Gloria si in aer liber, in curtea Cinema Muzeul Taranului. Intrarea la toate evenimentele este libera iar programul complet va fi disponibil in curand pe https://kinodiseea.ro/.

De la prima editie din 2009, KINOdiseea - Festivalul international de film pentru publicul tanar si-a propus sa aduca in atentia publicului bucurestean cele mai noi filme pentru copii, in premiera in Romania sau chiar Europa de Sud-Est, productii apreciate de publicul international si de criticii de film din intreaga lume, premiate la festivaluri precum precum Berlin, Sundance sau festivaluri de profil cu traditie, filme cu tematici educative si sociale, care nu intra in reteaua clasica de distributie .

In 2022, competitia de lungmetraje KINOdiseea Junior aduce pe marile ecrane de la Cinema Gloria si Cinema Muzeul Taranului 8 filme premiate la Berlinale, si alte festivaluri importante de film pentru publicul tanar, precum European Film Awards, Annecy International Animated Film Festival, Zurich Film Festival, Brussels Animation Film Festival, Lithuanian Film Awards si Children KinoFest.

Acestea sunt:

PRINTESA DRAGON / DRAGON PRINCESSE (Rr: Jean-Jacques Denis & Anthony Roux, animatie, 2021, 1h 10m., Franta)

Sinopsis : Bristle este o fetita crescuta de dragoni. Dar, cand tatal ei trebuie sa ii dea lui Sorgerog al doilea cel mai valoros lucru pentru el, el o ofera pe Bristle. Acest lucru o impinge la disperare si o obliga sa fuga din pestera familiei. Bristle porneste apoi intr-o calatorie de descoperire in lumea oamenilor. Printre acestia, ea invata ce inseamna prietenia, solidaritatea si lacomia care pare sa le manance inimile.

Premii: Cel mai bun film - Anima - Brussels Animation Film Festival 2022, nominalizat la Cel mai bun film - Children KinoFest 2022, nominalizat la Cel mai bun film de animatie - Lumiere Awards, Franta 2022.

INIMA DE FLUTURE / A BUTTERFLY’S HEART (r: Inesa Kurklietyte, familie, 2021, 1h 48 m., Lituania)

Sinopsis : Filmul spune povestea unui baietel de 10 ani pe nume Juozapas, care este extrem de special pentru ca s-a nascut cu inima in afara pieptului si a supravietuit. Juozapas evita interactiunea cu copii, centrul lumii sale este reprezentat de un conac vechi si pustiu si de insectele pe care le creste acolo. Pacea lui este tulburata cand o fata de aceeasi varsta, Rugile, se muta in oras si este timpul sa mearga la scoala. Dupa ce au impartasit diverse experiente, treptat devin prieteni.

Premii: cinci nominalizari la Lithuanian Film Awards 2022 pentru Cel mai bun actor, Cea mai buna imagine, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume, Cele mai bune decoruri.

STEAUA LAUREI / LAURA’S STAR (R: Joya Thome, familie, 2021, 1h 19 m., Germania)

Sinopsis : Un nou capitol incepe pentru Laura. impreuna cu parintii si cu fratele ei, Tommy, se muta intr-o noua casa dar la inceput nu se prea poate obisnui cu noul oras si are dificultati in a-si face prieteni si  a socializa. intr-o seara, vede o stea cazand din cer. Laura se grabeste in ajutorul stelei ranite si are grija de el. Cei doi se imprietenesc si steaua o duce pe Laura in multe aventuri incitante.

CUM AM INVATAT SA ZBOR / HOW I LEARNED TO FLY (R: Radivoje Andric, familie, 2022, 1h 27 m., Serbia, Croatia, Bulgaria, Slovacia)

Sinopsis: Aventuroasa si amuzanta Sofia (12 ani), este nevoita sa-si petreaca vacanta cu bunica ei autoritara, Maria, pe o insula din Croatia. Nu este experienta ideala de vara la care a sperat dar, cu ajutorul batranei ei matusi Luce si a verisoarei ei fermecatoare, Sofia isi depaseste plictiseala initiala. isi face noi prieteni si impreuna exploreaza tot ce are de oferit vara: soare stralucitor, distractie, multa inghetata si primul ei sarut. Dar vacanta ei lipsita de griji se termina brusc, cand draga ei Luce trebuie dusa la spital, lasand-o pe Sofia cu o parte din familie despre care nu stia ca exista. Cu toate acestea, in urma tragediei, familia depaseste in sfarsit traume vechi si, cand Sofia se intoarce acasa, isi da seama ca dezvaluirea secretelor dureroase este atat o provocare, dar si foarte eliberator. Un film de familie distractiv care te poarta intr-o aventura de vara fermecatoare, dar emotionanta, langa mare.

Premii: premiul pentru Cel mai bun film european pentru copii - Sweden-ECFA, nominalizat la Cel mai bun scenariu - Festival Filmskih Scenarija - Screenfest 2022, Premiul Golden Arena pentru Cea mai buna contributie croata la o co-productie despre minoritati si Premiul Publicului pentru un film din programul international.

APE STAR (R: Linda Hamback, animatie, familie, 2021, 1h 16 m., Suedia, Norvegia, Danemarca)

Sinopsis: Ape Star spune povestea lui Jonnei, in varsta de 8 ani, care a trait toata viata intr-un orfelinat linistit de la tara. intr-o zi, o gorila foarte mare ajunge la orfelinat conducand o masina dar fara sa scoata niciun sunet. Toti ceilalti copii fug temandu-se de gorila, dar Jonna este atrasa de ea, desi e oarecum speriata. Gorila o adopta pe Jonna si o duce  la casa ei din apropiere, in depozitul de vechituri, unde isi castiga existenta vanzand lucrurile pe care le gaseste acolo. Este o casa rustica, dar confortabila si,  treptat, Jonna invata sa o iubeasca si pe noua ei mama ciudata, dar blanda. Cand un membru influent al consiliului orasenesc (Stellan Skarsgard) decide ca depozitul de vechituri este locul perfect pentru a construi o piscina comuna noua si eleganta, viitorul Jonnei si al gorilei este absolut nesigur.

Premii: premiul Michel - Hamburg Film Festival 2021, nominalizat la Premiul Juriului de Copii - Zurich Film Festival 2021, nominalizat la Cel mai bun film - Annecy International Animated Film Festival 2021, nominalizat la Cel mai bun film european de animatie – European Film Awards 2021.

VINSKI SI PUDRA CARE TE FACE INVIZIBIL / VINSKI AND THE INVISIBILITY POWDER (r: Juha Wuolijoki, familie, fantasy, 2021, 1h 24 m., Finlanda)

Sinopsis : In noul film al lui Juha Wuolijoki (Povestea de Craciun), Vinski, in varsta de 10 ani, intalneste un farmacist misterios care ii da o sticla de pudra ce iti permite sa devii invizibil si sa treci prin pereti. Vinski isi foloseste noile puteri pentru farse la inceput dar, mai tarziu, pentru a-i ajuta pe locuitorii din oraselul care au fost loviti de un val de crime. Este grozav sa ai puteri de supererou dar, in curand, talentele lui Vinski atrag o banda de escroci interesati si de invizibilitatea lui secreta. Vinski invata ca eroii adevarati sunt invizibili.

Premii: nominalizat la Cel mai bun film, Cea mai buna imagine, Cele mai bune decoruri, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume - Jussi Award 2022.

VIKTOR ROBOT (R: Anatoliy Lavrenishyn, sci-fi / aventura, 2020, 1h 15 m., Ucraina)

Sinopsis : Debutul in lungmetraj al regizorului ucrainean Anatoliy Lavrenishyn, Viktor Robot, vorbeste cu multa candoare dar si umor despre prietenie. Viitorul indepartat. Steaua artificiala care ar trebui sa furnizeze energie planetei din jurul ei nu functioneaza. Singurul care o poate repara este bunicul micutei Vicky, creatorul acesteia. Cu toate acestea, el dispare in mod misterios. Fetita impreuna cu asistentul ei - un mic robot Viktor - pleaca in cautarea lui.

Premii: Premiul publicului pentru competitia nationala - Odesa International Film Festival 2020, Cel mai bun film de animatie - Ukrainian Film Critics Awards Kinokolo 2020, in selectia oficiala - Children KinoFest 2021 - Official Selection, premiul pentru Cel mai bun cantec - Ukrainian Film Academy Awards 2021.

MERGE SI-ASA (R: Valentin Urziceanu, animatie / comedie, 2022, 1h 18 m., Romania)

O satira despre film, muzica si viata. Giani este un baiat de etnie roma care viseaza sa ajunga un mare chitarist, inspirat de modelul sau, Django Reinhardt, celebrul artist care a dezvoltat Jazz-ul Manouche. In Europa sfasiata de cel de-al Doilea Razboi Mondial, el calatoreste din Bucuresti in Paris pe jos, iar pe drum are sansa sa asculte melodii traditionale ale diverselor natii europene, pe care le distileaza intr-un stil propriu. Filmul penduleaza intre povestea lui Giani si drama echipei de creatie in fata constrangerilor din viata reala. Asemeni unui Deus ex machina, managerul proiectului va transforma finalul intr-unul fericit, ca in povesti.

REGINA COMEDIEI / COMEDY QUEEN (R. Sanna Lenken, drama, 2022, 1h 33 m., Suedia)

O fata de 13 ani vrea sa devina stand-up comedian, o adevarata Regina a Comediei.

Premii: castigator al Ursului de Cristal la Festivalul International de Film de la Berlin 2022.

Mai multe detalii despre filmele din competitie si programul festivalului vor fi curand disponibile pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/ si pe www.facebook.com/kinodiseea.

KINOdiseea este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, proiect finantat de Primaria Sectorului 3, prin fonduri nerambursabile de la bugetul local, cofinantat de Centrul National al Cinematografiei si membru in reteaua Europa Cinemas.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea