Evenimente

# expozitie inedita #realitate augmentata #telefon mobil

Expozitie inedita in realitatea augmentata. O poti viziona de pe telefonul mobil

Proiectul inovator ”De la Neacsu la AR” porneste de la un eveniment marcant al culturii romanesti - celebrarea a 500 de ani de atestare din scrisoarea lui Neacsu de la Campulung si pune accentul pe creatia scrisa contemporana, ajungand la o zona artistica interdisciplinara prin imbinarea textelor cu ilustratii si animatii in realitatea augmentata. Proiectul poate fi vizionat in Piata Unirii din Timisoara intre 15 octombrie si 7 noiembrie 2021 urmand a fi instalata curand si la Campulung Muscel.

Proiectul se deschide cu un text introductiv semnat de catre Dan Alexe, care invita la o relectura a Scrisorii lui Neacsu de la Campulung, prima marturie scrisa a limbii romane. Textul introductiv poate fi accesat digital de pe brosurile proiectului. Ansamblul expozitional foloseste inregistrari ale celor 15 autori contemporani: Dan Alexe, Stefan Agopian, Lavinia Braniste, Radu Bata, Svetlana Carstean, Florin Dumitrescu, Anastasia Gavrilovici, Mihai Ivascu, Mircea Mihaies, Marta Petreu , Ana Maria Sandu, Sebastian Sifft, Tatiana Tibuleac, Cristina Vremes, Elena Vladareanu, fiecare contribuind cu poeme sau fragmente de proza pentru a completa o imagine partiala dar diversa si reprezentativa a productiei literare actuale in limba romana. Textele sunt ilustrate folosind animatii 2d si 3d realizate de catre animatorii Sergiu Negulici si Ioana Nicoara si insotite de interventii sonore semnate de duo-ul timisorean Makunouchi Bento (Valentin Toma si Felix Petrescu). Augmentarea in spatiul virtual este realizata de catre Augmented Space Agency (Sabin Serban si Ciprian Facaeru).

Expozitia poate fi vizionata folosind aplicatia Reniform App disponibila in App Store/ Google Play pe telefonul mobil, indreptand camera telefonului spre ilustratiile de pe bannerele expozitionale. Fiecare ilustratie va activa prin smartphone o animatie, care va fi redata odata ce camera telefonului este indreptata spre aceasta, animatiile aparand ca obiecte in spatiu.

Realitatea augmentata (denumita simplu si ”AR”)  presupune plasarea intr-un spatiu real, redat instant prin camera foto a smartphone-ului, a unuia sau a mai multor obiecte virtuale, digitale, bidimensionale, precum video-urile scurte care pot rula activate de o imagine aflat pe un plan, sau tridimensionale, miscand in spatiu, oferind privitorului ocazia de a se roti in jurul obiectului sau chiar de a interactiona cu acesta. Obiectele virtuale sunt ”legate” de imagini grafice bidimensionale, care, odata recunoscute de aplicatie, dezvaluie latura augmentata.

Proiectul este organizat de catre Reniform Production impreuna cu Fundatia Triade co-finantat de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN), avand ca parteneri Primaria Campulung si Revista Arta.

Informatii despre proiect si acces virtual https://reniform.ro/de-la-neacsu-la-ar/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea