Evenimente

#noaptea muzeelor 2018 #noaptea muzeelor

Daca este mai, atunci este Noaptea Muzeelor! Cu ce noutati vine editia din acest an

Noaptea Muzeelor a ajuns la cea de-a 14-a editie. Ca in fiecare an, Noaptea Muzeelor are loc in luna mai! Anul acesta, la evenimentul organizat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR), vor participa aproximativ 150 de muzee si organizatii partenere din tara si din Bucuresti.

 

Anul acesta evenimentul are loc sambata, 19 mai. Participantii sunt invitati sa descopere si anul acesta oferta culturala a muzeelor, a organizatiilor culturale, a asociatiilor si a galeriilor de arta din Bucuresti si din tara.

An de an oferta culturala s-a diversificat, iar in 2018, Noaptea Muzeelor aduce in peisaj un ingredient nou. Este vorba despre o serie de 10 scurtmetraje documentare prin care sunt prezentate publicului aspecte nestiute si nevazute din culisele a 10 muzee din Bucuresti, membre ale RNMR. Prin acest demers, finantat cu ajutorul Administratiei Fondului Cultural National si prin colaborarea cu Societatea Romana de Televiziune, se doreste consolidarea brandului "Noaptea Muzeelor" ca un fenomen social care sa sporeasca interesul comunitatilor locale pentru muzee. Este propus, in consecinta, un dialog intre muzeul nevazut si public, exploatand elemente si resurse culturale provenite din zona patrimoniului cultural material – un demers inovator de apropiere a publicului de muzeu pentru o intelegere mult mai umana a rolurilor muzeului in societate si de stimulare a vizitarii in orice zi, nu doar in cadrul unor evenimente organizate.

In rolul povestitorului este binecunoscuta actrita Maia Morgenstern, care s-a implicat pro-bono in acest proiect cultural ce urmareste consolidarea valorii sociale si educative a colectiilor muzeale in constiinta publicului.

Documentarele au fost realizate cu asistenta specializata a unor experti muzeali si surprind aspecte nestiute sau nemarturisite ale muzeelor selectate: Muzeul taranului Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", Muzeul National al Literaturii Romane, Palatul Mogosoaia, Muzeul National de Geologie, Centrul expozitional documentar al Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Muzeul National Tehnic "Prof. ing. Dimitrie Leonida", Muzeul National "George Enescu" si Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi.

Cele 10 episoade, cu durata de 5 minute, vor fi difuzate pe posturile nationale ale TVR incepand cu data de 7 mai si vor ghida publicul prin labirintul muzeal pentru ca vizitatorii sa aiba acces la anumite informatii si povesti altfel prea putin sau deloc cunoscute.

Aceasta editie a "Noptii Muzeelor" cuprinde si alte proiecte special gandite pentru a fi cat mai prietenoasa interactiunea intre muzee si vizitatori, Questo oferind si anul acesta trasee muzeale digitale care pot fi explorate gratuit. Peste 34 de muzee au creat, prin aplicatia Questo, tururi prin care publicul va descoperi singur spatiul, povestile, expozitiile si exponatele, aceste trasee fiind menite sa atraga foarte mult segmentul de tineri (elevi, studenti, cupluri si familii cu copii) si sa valorifice expozitiile si povestile muzeelor participante. Astfel, vizita intr-un muzeu sau intr-o casa memoriala devine o experienta complexa pentru publicul interesat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea