Evenimente

# war on war #celula de arta # buzau international art festival #instalatie electrica

Celula de Arta duce instalatia artistica War on War la Buzau International Arts Festival. Vernisaj la Muzeul Judetean Buzau

Pana pe  20 septembrie, in curtea Muzeului Judetean Buzau, va putea fi vizitata instalatia artistica War on War, ce aduce aduce la un loc sculpturi si instalatii de arta prin care 8 artisti romani continua sa ia atitudine impotriva razboiului din Ucraina si sa militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a sa misca, a motiva si a impinge la actiune. War on War face parte din sectiunea Focus Ucraina din cadrul celei de-a doua editii a Buzau International Arts Festival iar vernisajul va avea loc pe 3 septembrie, de la ora 18:00.

Expozitia vine in continuarea showcase-ului caritabil Bombe si oameni. Artisti uniti impotriva razboiului / Bombs and Humans. United Artists against War, pusa la cale de curatorii Raluca Ilaria Demetrescu si Daniel Loagar, care s-a desfasurat intre 12 martie si 2 aprilie in Bucuresti si care a reunit peste 75 de artisti din cele doua tari si un univers eterogen, si totusi, coerent de picturi, instalatii, sculpturi, colaje si articole vestimentare imprimate cu mesaje antirazboi. Lucrarile au ilustrat cruzimea, dementa, gratuitatea violentelor comise de agresori, dand totodata glas solidaritatii romanilor fata de ucraineni. Banii obtinuti din vanzarea exponatelor au fost directionati catre efortul de razboi.

La o luna distanta, pe 29 aprilie, opt artisti romani, in colaborare cu artisti ucraineni, au expus proiectul Stop the war (in Ukraine) in Piata Regelui Mihai din Capitala, chiar in fata Ambasadei Rusiei. Participantii din Romania au fost Daniel Loagar, Alex Manea, Misha Diaconu, Mihai Rusen, Denis Nanciu, Sergiu Chihaia, Ion Alexandru, Cristian Seusan, carora li s-a alaturat ulterior Alexandra Ungureanu.

Expozantii au mai numit proiectul si "Operatiunea artistica speciala", facand aluzie la "Operatiunea militara speciala", eufemismul lui Vladimir Putin pentru bombardarea spitalelor si gradinitelor din Ucraina. Expozitia a intrunit printuri dupa lucrari ale artistilor ucraineni, sculpturi si instalatii infatisand, printre altele, rauri de sange, incaltaminte imprastiata aleatoriu, corpuri si jucarii incendiate, plus o cutie postala pentru mesaje catre presedintele rus. La fel ca in cazul Bombe si oameni, misiunea Stop the war (in Ukraine) a fost sa trezeasca empatie, indignare, dar mai ales instinctul de a ajuta in moduri cat se poate de cuantificabile.

„Gesturile de solidaritate nu ne innobileaza, ci ne salveaza; orice ajutor oferit vecinilor nostri este o investitie in propria noastra securitate. Suntem pusi in fata narcisismului malign al unui individ dispus, conform propriilor declaratii, sa provoace un dezastru nuclear daca i se sta in cale – cu alte cuvinte, sa sacrifice vietile propriilor copii pentru a-si razbuna orgoliul ranit. Oricat am prefera sa ne punem castile in urechi, nu ne permitem luxul de a lua distanta, cu atat mai putin daca luam in calcul proximitatea pericolului. in acest spirit si in speranta ca limbajul artei patrunde la fel de adanc precum cel al gloantelor, artistii din cadrul proiectului Stop the war (in Ukraine) isi reinnoiesc angajamentul fata de Ucraina, urmand sa il prezinte, sub un nou nume, War on War, si primul popas este la Buzau International Arts Festival.”, spun organizatorii.

Artistii care expun sunt:Daniel Loagar, Alex Manea, Misha Diaconu, Mihai Rusen, Denis Nanciu, Sergiu Chihaia, Ion Alexandru, Cristian Seusan si Alexandra Ungureanu.

Accesul este liber si instalatia va putea fi vizitata pana pe 20 septembrie in curtea Muzeului Judetean Buzau. Vernisajul va avea loc pe 3 septembrie, incepand cu ora 18:00.

Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creaţiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 5 ani (2017 - 2022) pe scena artei din Bucuresti, Celula de arta a sustinut peste 120 de evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de Arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea