Evenimente

# KINOdiseea YOUTH #filme adolescenti

Cele mai bune filme ale anului pentru adolescenti, la KINOdiseea YOUTH

Se apropie cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrala si Sud-Est! Editia a VIII-a a festivalului KINOdiseea se va desfasura in perioada 10-20 noiembrie si va include pentru prima data o competitie internationala de filme pentru adolescenti: KINOdiseea Youth.


Noua sectiune va prezenta 10 filme despre maturizare, aventura si iubire, printre care Sing Street, Sparrows, My name is Emily, dar si filmul romanesc La drum cu tata. KINOdiseea 2016 aduce actori si regizori premiati la importante festivaluri internationale, care se vor intalni cu publicul tanar in cadrul sesiunilor de intrebari deschise.

Tematica acestui an - “You can do anything!” - se va regasi in subiectele abordate de majoritatea filmelor din editia de anul acesta.

Istorii despre muzica si dragoste, consolare si maturizare, acceptare si grija, aventura si necunoscut in cele zece filme memorabile din noua sectiune competitiva a festivalului, dedicata publicului cu o varsta de peste 14 ani si cinefililor:

SPARROWS, Islanda - r. Rúnar Runarsson, premiera nationala - a castigat premiul Golden Seashell pentru cel mai bun film la San Sebastian Film Festival, 4 premii la Les Arcs European Film Festival si se afla in cursa pentru cel mai bun film la Oscarurile din 2017. Regizorul nominalizat la Oscar Rúnar Rúnarsson, trateaza in acest film tranzitia ezitanta a unui baiat inspre viata adulta. Personajul se lupta cu partile intunecate ale traiului dintr-un orasel de provincie, fortat sa devina barbat. „Sparrows e la inaltime... Cu imagini care raman intiparite in memorie si cu performante actoricesti de neuitat, este un film excelent.” (Twitch)

 

SING STREET, UK - r. John Carney, premiera nationala - a castigat premiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai buna coloana sonora si cel mai bun actor intr-un rol secundar la Irish Film and Television Awards.

„Sing Street” ne intoarce in timp, in Dublin-ul anilor 80', vazut prin ochii unui baiat de 14 ani pe nume Conor. Acesta cauta o scapare dintr-o casa plina de certurile parintilor si probleme financiare, incercand, in acelasi timp, sa se adapteze unei noi scoli, unde elevii si profesorii sunt duri. Regizorul John Carney este cunoscut pentru filmul Once (Oscarul pentru cea mai buna coloana sonora) si pentru filmul nominalizat la Oscar Begin Again, cu Keira Knightley. „Sing Street” ne arata o lume in care muzica are puterea de a ne transforma viata.

MY NAME IS EMILY, r. Simon Fitzmaurice, premiera nationala - Acesta este deja celebrul film realizat prin strangere de fonduri de catre Simon Fitzmaurice, in timp ce suferea de neiertatoarele simptome ale bolii neuronului motor Regizorul irlandez este singura persoana din lume care a realizat un film in timp ce suferea de SNM.

My name is Emily a castigat Discovery Award la Dublin IFF. Dupa moartea neasteptata a mamei sale si dupa ce tatal ei este internat intr-un spital psihiatric, Emily este trimisa la o familie adoptiva din Dublin. Dupa ce a trait mult timp cu speranta speranta ca tatal ei va fi externat din spital si vor trai din nou impreuna, aceasta pleaca intr-o aventura alaturi de colegul ei, Arden, pentru a-si scoate tatal din clinica. in aventura lor, cei dor tineri vor invata multe depre viata, moarte si renuntare.

THAT TRIP WE TOOK WITH DAD/ LA DRUM CU TATA, r. Anca-Miruna Lazarescu, premiera nationala. Filmul plasat in anul 1968 ii prezinta pe fratii Mihai si Emil, de origine romano-germana, locuiesc in Arad si au un singur lucru in comun: ingrijorarea pe care o simt fata de tatal lor bolnav. Intr-o zi, soseste vestea ca tatal lor poate fi operat la Dresda, iar ei intalnesc in calea lor spre RDG, tancurile care aveau sa fie implicate in Primavara de la Praga. intalnire neasteptata cu dusmanii de clasa – poate aceasta situatie sa se termine cu bine?

Regizoarea Anca Miruna Lazarescu va fi prezenta la KINOdiseea alaturi de actorii din film. Anca Miruna Lazarescu este cunoscuta pentru filmul Apele tac, cel mai premiat scurtmetraj romanesc din istorie, Festivalul International de la Berlin, European Film Awards, Premiile GOPO, Queens World Film Festival etc.

 

Printre invitatii internationali de la sectiunea KINOdiseea YOUTH, se afla:

Florian Gaag este regizorul filmului LenaLove, care este cunoscut pentru filmul Wholetrain, premiat la Berlinale si Molodist IFF.

Filmul sloven NIKA va fi prezentat de catre regizorul Slobodan Maksimovic, alaturi de actrita principala, Ylenia Mahnic. El a mai regizat si Thanks for Sunderland, unul dintre cele mai populare filme slovene, care a castigat 4 premii la Slovene Film Festival.

Filmul rusesc Terenul/The Pitch va fi prezentat publicului roman de catre actorul principal Kirill Degtyar si regizorul Edward Bordukov. Acesta este primul film rusesc care abordeaza relatiile inter-etnice dintre tineri si prezinta fascinanta poveste a unui tanar care doreste sa devina fotbalist profesionist.

“The Pitch arata cum, intr-o lume agresiva, oameni tineri si moderni isi pot folosi energia intr-un mod pacifist. In tara noastra uriasa, oamenii cu diferite origini etnice trebuie cu adevarat sa-si gaseasca puncte comune. Oamenii care traiesc unul laolalta cu celalalt nu trebuie sa ajunga sa se izoleze. Micul stadion, care serveste drept punct central pentru cea mai mare parte din film, este o metafora a orasului, a tarii, a lumii.” (Edward Bordukov).

In afara Competitiei, va putea fi urmarita docu-drama Fiica mea, Anne Frank/My daughter Anne Frank, in regia lui Raymond Ley.

Filmele din sectiunea KINOdiseea YOUTH vor fi jurizate de un juriu de adolescenti si de un juriu de profesionisti din industria filmului, printre care se numara actrita Maria Dinulescu.

Detalii despre filme gasiti pe site-ul festivalului: //www.kinodiseea.ro/.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea