Evenimente

#BFFF #Bucharest Fashion Film Festival #moda #film

Bucharest Fashion Film Festival #5 vorbeste despre transparenta, intre 23- 26 septembrie

Primul eveniment din Romania plasat la intersectia dintre film, advertising si moda, Bucharest Fashion Film Festival, aflat la cea de-a cincea editie, aduce impreuna profesionisti din moda, film si branding, dar si entuziasti ai acestor domenii. Festivalul se va desfasura intre 23 si 26 septembrie, in Bucuresti iar detalii vor fi disponibile in curand pe bucharestfashionfilm.ro.

Festivalul se plaseaza la intersectia celor trei domenii si isi propune ca, printr-o abordare interdisciplinara, sa genereze noi oportunitati de colaborare. Aducand la un loc cele mai bune filme de moda contemporane cu documentare si o selectie de filme cult care exploreaza rolul costumului in film, festivalul deschide discutia despre relatia dintre moda si film si despre raportul haina-om-societate prin proiectii de film, mese rotunde si workshop-uri cu invitati internationali, instalatii new media si sesiuni de feedback pe portofolii.

Esenta modei/ Provocarile din industria modei surprinse in tema de anul acesta a Bucharest Fashion Film Festival

Tema principala a editiei din acest an este Transparenta. Dupa ce anul 2020, marcat de pandemie, a scos la iveala fracturile societatii in care traim, industria modei, cu ciclul de productie blocat si in imposibilitatea punerii in scena a show-urilor de prezentare, n-a fost ferita de dezvaluiri sau de eventualitatea unei restructurari. Astfel, BFFF #5 abordeaza teme adiacente transparentei, cum ar fi: Exista moda fara spectacol? E expunerea intimitatii un show sau o dovada de asumare a vulnerabilitatii? Sunt campaniile de comunicare pe tema sustenabilitatii cu adevarat transparente?

Asa ca, anul acesta, BFFF verniseaza expozitia in aer liber Based on a True Story: A Collaborative Investigation pe tema transparentei in moda, care va oferi publicului un punct de plecare in chestionarea autenticitatii intr-o lume construita pe expunerea unor versiuni idealizate ale noastre catre cei din jur.

In cadrul expozitiei, 6 artisti locali (Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guta, Giulia Cretulescu, Prosper Center si Robert Antoniac) sunt invitati sa puna la indoiala si sa expuna fisurile din sistemul modei. Artistii vor aplica un filtru critic al transparentei peste diverse segmente din industria modei precum etica muncii, incurajarea consumerismului dar si autenticitatea unor cuvinte precum “artizanal”, “storytelling” sau “comunitate” folosite excesiv de brandurile de moda, etc. La nivel mai general, BFFF isi propune sa descoasa si, de ce nu, sa conteste prejudecati despre rolul pe care il joaca hainele in vietile oamenilor si sa porneasca o dezbatere in jurul acestor subiecte.

O selectie de scurtmetraje, documentare si filme cult in programul BFFF #5

A cincea editie a festivalului include lungmetraje organizate in doua sectiuni: documentare despre personaje marcante sau probleme presante din istoria modei si o serie de filme de arta acestea din urma coagulate in cadrul sectiunii cu focus pe costum Dressing The Cinema. Primul titlu anuntat din sectiunea documentarelor e Helmut Newton: The Bad and The Beautiful (Germania, 2020, r. Gero von Boehm).

Printre lungmetrajele de interes pentru cinefili, profesionisti din industria filmului si oameni cu o inclinatie acuta pentru estetica de anul acesta se numara The Day I Became a Woman (Iran, 2000, r. Marzieh Makhmalbaf) si Blanche (Franta, 1971, r. Walerian Borowczyk).

Pornind de la tema generala a editiei - transparenta, numitorul comun al filmelor din sectiunea Dressing The Cinema va fi valul, un obiect controversat, ce poarta deseori semnificatii politice, religioase si psihanalitice si care a starnit de-a lungul timpului interpretari contradictorii in sfera "politicilor privirii". Valul a fost adesea vazut ca un sistem de control care elimina femeile din campul privirii si le limiteaza vizibilitatea in sfera publica, cu scopul de a le proteja de rusine.

BFFF va oferi premii pentru Cel Mai Bun Film, Cea Mai Buna Productie Locala si Premiul Fresh Perspectives, oferit unui film nonconformist cu buget redus si Premiul Publicului. Filmele selectionate vor fi prezentate online pe platforma festivalului, bucharestfashionfilm.ro, urmand ca premiile sa fie acordate de juriul format din profesionisti din film, advertising si moda: Marley Hansen, curator  NOWNESS, Grigor Devejiev, creative director Jam Project, Marcin Kempski, fotograf de moda, Sandra Bold, global creative director Publicis Milano, Ina Borcea, fashion editor Harpers Bazaar Romania.  

BFFF 2021 continua programul Dressing The Body introdus in editia anterioara si curatoriat anul acesta de NOWNESS, unul dintre partenerii internationali ai festivalului - o serie de scurtmetraje, atat documentare cat si fictiune, care exploreaza haina dintr-o perspectiva socio-antropologica, alaturi de simbolistica ei culturala.

Noutatea celei de-a cincea editii este BFFF Insights, un eveniment de industrie, organizat in parteneriat cu 2029 Productions. Acesta are in centru o prezentare de portofolii, colectate in urma unui open call de la regizori, operatori, fotografi si stilisti in plina dezvoltare, evaluate de un juriu care acopera cele 4 arii. Reunind profesioniști locali din marketing, publicitate și producţie, BFFF Insights isi doreste sa deschida portile pentru proiecte viitoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea