Evenimente

#brasov jazz blues festival #blues festival #brasov jazz #jazz #festival

Brasov Jazz & Blues Festival aniverseaza 10 ani alaturi de prieteni vechi si noi

La Brasov, luna august nu vine doar cu zile lungi de vara si cu o zi libera in plus, ci si cu seri racoroase pe ritmuri de jazz si blues. De pe 11 si pana pe 15 august 2022, toti cei care se gasesc in Brasov – localnici, dar si turisti, sunt invitati sa participe la cea de-a X-a editie Brasov Jazz & Blues Festival.

 

Festivalul va avea loc in acest an in perioada 11-15 august si va oferi tuturor iubitorilor de muzica buna un sfarsit de vara notabil. Evenimentele din cadrul Brasov Jazz & Blues Festival vor avea loc in Piata Sfantul Ioan (scena principala), Piata Brassaï (scena Raiffeisen), dar si in Parcul Central Nicolae Titulescu si la Cinema Astra.

La ceas de seara te asteptam la concerte si in gradina la JUNO sau la Jam Session in Deans Irish Pub & Grill.

Editia aniversara din acest an este un prilej perfect de a celebra prieteniile pe care le-am legat in acesti 10 ani, dar si de a invita la Brasov nume noi si artisti exceptionali. Acesta este si conceptul care sta la baza editiei din anul 2022, care se va regasi atat in line-up-ul festivalului, cat si in activitatile conexe extrem de numeroase care vor completa experienta festivalului, o experienta pentru intreaga familie si o sarbatoare pentru Brasov.

Pe scena principala din Piata Sf. Ioan vor urca peste 30 de artisti din 8 tari, si pentru ca vorbim de o editie aniversara, festivalul va fi deschis de doi dintre artistii rezidenti Brasov Jazz & Blues Festival, prezenti la Brasov in calitate de artisti si organizatori de masterclass-uri: Berti Barbera si Lars Kutschke Band (DE/HU).

Caracterul aniversar al evenimentului este ranforsat si de prezenta in festival a legendarului Jan Akkerman aflat intr-un turneu de promovare 75 - o compilatie exclusiva care celebreaza 75 de ani de la nasterea chitaristului care a influentat generatii intregi de artisti. De altfel, Jan Akkerman nu este strain de Brasov si de festivalul nostru, artistul fiind prezent in 2013 in calitate de headliner al primei editii.

Avand un palmares redutabil (colaborand pe parcursul carierei sale cu numerosi artisti de prestigiu, printre care se numara BB King, Ice T, Cozy Powell sau Clau Ogerman), Akkerman promite un spectacol memorabil la Brasov in prima seara a festivalului.

Ce-a de-a doua seara este rezervata unor artisti de jazz aflati in premiera in fata publicului din Brasov, si chiar din Romania.

Carlos Bica este unul dintre cei mai prolifici contrabasisti portughezi si vine la Brasov alaturi de proiectul de succes AZUL (alcatuit din superchitaristul berlinez Frank Möbus şi imprevizibilul baterist newyorkez Jim Black). Radacinile culturii portugheze isi pun amprenta pe temperamentul muzical al lui Carlos Bica si AZUL, grupul care a reusit sa scoata pe piata cel mai bun album de jazz portughez al tuturor timpurilor. Concertul este organizat in parteneriat cu Centrul Cultural German Brasov.

Seara va fi incheiata de Michael Olivera (Cuba) cu un concert ce se va concretiza intr-o experienta unica si irepetabila pe care o vom impartasi cu muzica cubaneza de ieri si de azi. Michael Olivera & THE CUBAN JAZZ SYNDICATE, este o trupa solida de muzicieni cubanezi condusi de talentatul baterist Michael Olivera. Castigatori si nominalizati la premiile Latin Grammys, fiecare dintre ei are propria sa istorie si traiectorie muzicala, cantand cu artisti precum Chucho Valdez, Celia Cruz, Paquito D Rivera, printre multi altii.

”Concertul lui Michael Olivera din cadrul Braşov Jazz & Blues Festival e realmente un eveniment ce nu ar trebui ratat de catre fanii Latino Jazz-ului, combinand visceralitatea ritmurilor originare şi frazarea deschisa, specifica improvizaţiei experimentale, intr-un produs cultural plin de culoare, verva şi imaginaţie.”declara Ioan Big, director artistic al festivalului.

Ultimele seri ale festivalului vor fi dedicate blues-ului, atat de iubit de publicul larg. Pe scena vor urca trei dintre cei mai apreciati artisti de blues ale editiilor anterioare (Raphael Wressnig, Kirk Fletcher si Sharrie Williams), dar si nume noi ale blues-ului international, precum John Nemeth.

Raphael Wressnig (Austria) este considerat unul dintre cei mai virtuozi organisti din lume la aceasta ora, talentul sau fiind rasplatit cu mai multe nominalizari la categoria “best organ player of the year” de catre Downbeat Critics Poll.

De aceasta data, Raphael Wressnig revine pe scena din Brasov alaturi de Gisele Jackson (SUA). Gisele si-a inceput cariera in corul lui Ray Charles si in trupele Donnei Summer si a lui James Brown. Diva internationala si apreciatul organist aduc muzica soul, blues si funk intr-o lume moderna si vor oferi publicului un nou mod de a experimenta aceste genuri muzicale.

Kirk Fletcher (USA) are reputatia unui performer ce nu trebuie ratat. Viziunea sa unica asupra blues-ului traditional este in aceeasi masura moderna si autentica. Recunoscut la nivel mondial de critici si public deopotriva ca unul dintre cei mai buni chitaristi de blues din lume, a castigat de patru ori Blues Music Award si in 2015 British Blues Award, iar cel mai recent album al sau My Blues Pathway a fost nominalizat la Blues Music Awards 2021.

Sharrie Williams. The Princess of Gospel Rockin’ Blues se intoarce la Brasov pe 14 august 2022. Sharrie Williams este cotata printre primii 15 interpreti de blues din Statele Unite. in jurul ei s-au creat şi alte trupe foarte cunoscute in domeniul blues-ului, toţi fac parte din topul celor mai buni interpreti de blues la ora actuala. A fost premiata şi nominalizata aproape la tot ceea ce se putea, toate premiile şi distincţiile din branşa blues-ului internaţional.

Un motiv in plus pentru orice iubitor de blues sa fie prezent la aceasta editie de festival este prezenta la Brasov a super-muzicianul american JOHN NÉMETH.

Faptul ca in 2021 a fost nominalizat la premiul B.B. King Entertainer of the Year in cadrul prestigioaselor Blues Music Awards, iar in 2022 a castigat premiul Cel mai bun vocalist si a fost nominalizat si la categoria Cel mai bun interpret la muzicuta, spune multe despre experienta memorabila pe care o ofera publicului in concert John Németh, ce va canta, in premiera in Romania, pe data de 13 august.

In programul festivalului sunt anuntate, pe langa artistii de renume international, si trupe locale, ateliere creative si masterclass-uri pe teme muzicale, conferinte si dezbateri, proiectii de filme in aer liber, activitati pentru copii si familie, dar si un targ de discuri de vinil, ca sa iti iei muzica preferata acasa. Asa cum ii sta bine unui festival de asemenea calibru, serile de muzica se vor prelungi in noapte la concertele de tip jam session ce vor avea loc la Deanes Irish Pub & Grill.

Parcul Muzical care s-a bucurat de un mare succes in randul celor mici, dar si de recunoastere, va continua si in 2022, si se va intregi cu cateva noi instalatii spre bucuria copiilor si parintilor deopotriva.

Biletele si abonamentele pentru concertele din Piata Sf. Ioan au fost puse in vanzare online pe www.biletebrasov.ro.

Mai multe informatii despre festival sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului sau pe pagina de pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea