Evenimente

#ziduri interioare #interior exterior #spectacol

Asociatia Culturala Control N & Zbang Film prezinta "Interior/Exterior", un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat in noi

Asociatia Culturala Control N si Zbang Film pregatesc premiera spectacolului de dans contemporan Interior/Exterior, ce urmeaza sa fie prezentat la Teatrul Unteatru in lunile noiembrie si decembrie.

Spectacolul de dans Interior/Exterior, creat de scenarista si regizoarea Oana Rasuceanu, o privire introspectiva in viata a patru femei si a emotiilor rascolite de pandemie, are premiera in 10 noiembrie, de la ora 19.00, la Unteatru. Spectacolul mai are programate reprezentatii in datele de 20 si 27 noiembrie si 11 si 18 decembrie.

Scenarista si coregrafa Oana Rasuceanu si regizoarea de film Iulia Rugina au aflat cateva istorii reale, traite in perioada martie-mai 2020, filmand o serie de interviuri la cald cu fete si femei de diferite varste din Romania (intre 10 si 70 de ani). Au vrut sa obtina impresii si povesti unice, in raport cu o situatie pe cat de exceptionala, pe atat de marcanta la nivel individual, dar si social. Acesta a fost punctul de pornire al spectacolului creat, mai apoi, de Oana Rasuceanu.

Iulia Rugina povesteste: “in lockdown-ul din martie – mai 2020 am inceput sa facem, cum le sade bine unor prieteni inchisi in casele lor, niste interviuri cu oameni pe Zoom, despre cum se simt ei, la randul lor, inchisi in casele lor. Nu stiam ce vom face cu materialul, dar ni se parea important sa existe aceasta documentare. Acum, doi ani mai tarziu, mi se pare ca e locul potrivit pentru ele. Integrarea lor intr-un concept de spectacol coregrafic mi se pare nu doar o finalizare a intregului demers, cat un efort de a sintetiza ce a insemnat perioada asta pentru noi toti. Mi se pare ca Interior/Exterior contine in el atat de multe lucruri foarte personale, incat e coplesitor. E ca si cum te-ai raporta la o poveste traita, cand ea s-a terminat si o intelegi pe de-a intregul. Simt ca abia acum inteleg pe de-a intregul ce s-a intamplat acum doi ani. Si cred ca e bine sa ne uitam cu totii indeaproape la asta.”

Patru dansatoare reproduc, prin miscarile lor, in patru camere de apartament, ganduri, stari, actiuni, pe masura ce aceste interviuri cu femei reale din Romania completeaza imaginea de ansamblu a derivei emotionale.

„Bun. Sunt in continuare captiva intre peretii casei mele. Dar sunt vie. Si nu sunt bolnava“. Este doar un gand dintr-o intreaga cronologie a disperarii, un gand al unei femei care este una dintre milioanele, miliardele care au incercat sa iasa cu mintea cat mai limpede din lockdown. O femeie care trece de la actiune la inactiune intr-o fractiune de secunda; de la dezinfectarea cu periuta de dinti a fiecarui coltisor de camera la romanul pentru care nu-si gasise niciodata timp, de la sport, la plans, de la gatit sanatos la comandat junk food de pe vreo aplicatie.

Oana Rasuceanu declara despre experienta de lucru la noul spectacol: “Am inteles ceva despre mine si despre modul meu de a ma raporta la toate spectacolele, scenariile, filmele pe care ajung la un moment dat sa le fac: petrec foarte mult timp cu ele inainte de a ajunge propriu-zis sa petrec timp facandu-le. Asa s-a intamplat si cu Interior/Exterior. A stat cu mine doi ani. Am stiut cu siguranta ca voi vrea sa ma intorc la perioada aia, la nelinistea sau, din contra, prea multa liniste, a acelei perioade de inceput. Revizitand-o, am plasat un mix de emotii, stari, intrebari, curiozitati traite de mine si de cei foarte apropiati. Apoi am facut pasul catre toate femeile si fetele cu care am discutat in mai 2020 si am punctat cicatrici evidente. Uneori, cand aud la repetitii mesajul cu Va rugam ramaneti in casa, am senzatia ca totul e pura fictiune. Ca nu am trait cu adevarat ceva de felul asta. Cand colo, urmele sunt trasate adanc. Cu asta vom merge mai departe.”

Interior / Exterior este povestea ei, a viitoarei mame, sau a celei care a iesit dintr-o relatie tocmai acum, cand lumea se prabuseste si ea, sau a femeii de cariera pentru care timpul e management al secundei sau a celei care nu poate trai fara sa fie inconjurata de oameni, de zambetele si de caldura lor, si careia ii este confiscata tocmai aceasta fericire candva atat de accesibila.

Interior / Exterior. O radiografie a spaimei, dar si o fotografie a sperantei. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat in noi, dar pe care le putem ocoli oricand in pasi de dans. Dar cine ne invata sa dansam?

Sinopsis Interior/Exterior

16 martie 2020. Un om intr-un costum bleumarin apare la televizor si declara stare de urgenta pe tot teritoriul Romaniei. Fiecare cetatean este indemnat sa se izoleze. Pe strazi se mai aud doar sirenele ambulantelor si sunetul inecat al megafoanelor politiei locale. Peste noapte, ajungem sa traim intr-o distopie.

„Stati acasa!“ indemnul presedintelui tarii e mai intai hit disco pe YouTube, apoi incertitudine, angoasa, spaima. Iar in fiecare camera de apartament, garsoniera sau casa incepe o mare lupta de adaptare la necunoscut.

Mai intai, credem cu totii ca dupa doua saptamani o sa ne intoarcem firesc la traficul infernal pana la serviciu, la latte-ul asa si asa de la cafeneaua din colt, la omoratul timpului pe la birou si la mica rasplata a zilelor de weekend cu soare. Din doua saptamani se fac doua luni. Din sperante se impletesc frici. Din planuri ample ramane cateodata doar simpla si strania dorinta de a supravietui.

Patru femei se rup de lume in apartamentele lor in care sunt obligate sa-si traiasca izolarea. Mai intai, un fals sentiment de siguranta. Micile lucruri de care nu au avut timp aduc un pic de caldura in viata lor. Putin cate putin, ganduri stranii incep sa nu le mai dea pace.

14 mai 2020. Euforia ultimei zile de izolare. Usile celor patru apartamente se deschid. Dar viata mai e la fel? Ce au invatat din lectia confruntarii cu propriile frici? Cum mai gasesc curajul de a se adapta noii normalitati?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea