Fructul de grapefruit poate sta la baza unei retete delicioase de marmelada . Desi are un timp indelungat de preparare, iar metoda prin care o obtii poate parea complicata, aceasta marmelada este una exotica si foarte savuroasa.
Ingrediente pentru marmelada de grapefruit
- 4 fructe de grapefruit
- 2 lamai
- 3-4 cani apa
- 4 cani zahar
-
optional: 2-3 frunze de menta.
Cum se prepara marmelada de grapefruit
Curata fructele de grapefruit de coaja. Indeparteaza cu grija si pielita alba care acopera pulpa fructului.
Decojeste si lamaile si curata-le si pe ele de pielita alba.
Taie coaja fructelor in bucati lungi de 2 centimetru si late de 1 centimetru.
Toaca fructele curatate cu grija, astfel incat sa nu pierzi sucul. Sucul poate fi scurs intr-un vas separat de cel in care vei pune fructul tocat.
Intr-o cratita emailata asezata la foc potrivit, amesteca coaja, fructul tocat, sucul strans si apa. Lasa-le sa fiarba impreuna 10-12 minute. Transfera-le apoi intr-un vas de sticla termorezistent, pe care il vei acoperi si lasa peste noapte intr-un spatiu racoros .
A doua zi, pune mixul din vasul de sticla in cratita emailata pe care ai folosit-o cu o zi in urma. Adauga zaharul si aseaza cratita la foc potrivit.
Foloseste un termomentru pentru gatit, pe care sa il introduci in interiorul amestecului. Lasa-l pana incepe sa fiarba, amestecand continuu cu lingura, pana cand zaharul se dizolva complet.
Lasa-l sa fiarba, invartind din cand in cand cu lingura. Atunci cand temperatura a ajuns la 104 grade Celsius (220 de grade Fahrenheit, pentru termometrele care folosesc acest tip de scala) ia cratita de pe foc. Curata spuma de deasupra si las-o sa se raceasca putin.
In acest timp pregateste borcanele, care trebuie sa aiba capace care sa le inchida etans. Pune marmelada in borcane, lasand o jumatate de centimetru pana la gura borcanului.
Pregateste apoi o cratita cu cu apa si un prosop de bucatarie asezat pe fund pentru a fierbe in ea borcanele cu marmelada. Lasa-le sa fiarba pentru 15 minute din momentul in care au inceput sa dea in clocot, apoi da-le deoparte. Permite-le sa se raceasca, apoi transfera-le in camara.
Cum se serveste marmelada de grapefruit
Se serveste ca atare sau pe post de umplutura dulce pentru clatite sau alte prajituri.
Pofta buna!