Ce iti trebuie:
- 1 kg de castraveti
- 1 kg de zahar
- 3-4 pahare de apa
- suc de lamaie
- sare
Mod de preparare:
In primul rand trebuie sa speli castravetii, dupa care sa ii cureti de coaja. Dupa ce ai terminat de curatat castravetii trebuie sa ii pe lungime in patru. Indeparteaza-le semintele si taie-i in cubulete egale. Intr-un vas pui apa la fiert cu putina sare, dupa ce acesta a clocotit adauga castravetii. Trebuia lasati la fiert timp de 10-15 minute, pana isi schimba textura si devin transparenti. Pregateste o strecuratoare, caci va trebui sa ii scoti din apa, dar cu grija, iar apoi trebuie sa ii pui intr-un loc sigur unde sa se scurga de apa.
Intr-un ibric sau o oala mai mica pui apa la fiert pentru ca lamaia trebuie oparita. Dupa ce am facut acest lucru, o stergem, radem coaja si stoarcem sucul.
Lamaia se spala, se opareste, se sterge, se rade coaja si se stoarce. Dupa aceea facem siropul: punem intr-o cratita zaharul, pestel el turnam paharele de apa, apoi adaugam coaja si sucul de lamaie si se fiebe pana devine un sirop vascos.
Se pun cubuletele de castraveti in sirop si se mai fierb 8-10 minute. Cat este inca fierbinte, dulceata se pune in borcane, se sigileaza bine si se aseaza cu capul in jos pana se racesc.